2016. november 13., vasárnap

Orzotto avagy gersli sült zöldséggel gazdagon



Nagyon-nagyon  régen vajmi keveset tudtam a gersliről, mondhatni semmit. Kislányként azt hittem, hogy a virslihez van némi köze, mert azzal rímel. De hát tévedtem...
Szóval mi is az a gersli? Hántolt árpa, találóbban árpagyöngynek is nevezik.

 Emberemlékezet óta a legalapvetőbb élelmiszerek egyike. Felhasználásának sokféle módja létezik. Az olaszok orzottót készítenek belőle, ami olyasmi, mint a rizottó, csak árpából készül.
Én is egy nagyon egyszerű és rendkívülien finom ételre leltem benne.


HOZZÁVALÓK:

·         250g hántolt árpa
·         2-3 EK olaj
·         zöldségek, amelyek arányát tetszés szerint lehet variálni, kb.800g:
·         1 közepes fej vöröshagyma - apróra kockázva
·         1 közepes fej lilahagyma  - apróra kockázva
·         2-3 gerezd fokhagyma zúzva
·         3 db színes paprika (piros, sárga, zöld) 1x1 cm-es kockákra vágva
·         1 kis cukkíni - apróra kockázva
·         1 kisebb padlizsán - szintén apróra kockázva
·        
·         őrölt szegfűbors – ízlés szerint
·         őrölt feketebors – ízlés szerint
·         1-1 TK  szárított, morzsolt oregánó és bazsalikom
·         friss petrezselyem zöldje  apróra vágva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Az árpagyöngyöt bő vízben  feltesszük főni. (1 egység árpa: 2  egység víz)
2.       Lassú tűzön, forrástól számított kb. 35 percig lefedve főzzük.
3.       Előkészítjük a zöldségeket: apró, egyforma kis kockákra vágjuk.
4.       Egy nagyobb serpenyőben  olajat hevítünk, belezúdítuk a zöldségeket,


 sózzuk, fűszerezzük őket, és hagyjuk, hogy megadják magukat: megpuhuljanak;  majd kapassuk, pirítsuk kicsit meg őket, hogy még finomabb ízt kapjanak. Utolsó lépésben hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét.

5.       Ha az árpaszemek kellően megfőttek ,és a zöldségek is készen állnak, összekeverjük őket, ha kell, sózhatunk, fűszerezhetünk még, hogy tökéletesre hangoljuk ezt a kavalkádot.


Köretnek is kiváló, de magában ,salátával is nagyon szeretjük. Színes, ízes és egészséges. Megunhatatlan, hiszen a zöldségek összetételét, formáját tetszés szerint a kedvünkre variálhatjuk.

2016. október 30., vasárnap

Egyszerű répasaláta naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel , mazsolával és pirított dióval


Jaj, de milyen hosszú lett a cím! Ja! Mert majdnem minden benne van, ami a salátában is… :)
Valami édeset, frisset, fűszereset, melengetőt szerettem volna, ami passzol a mai őszi hangulathoz… és erre a könnyen és gyorsan elkészíthető salátára esett a választásom…

HOZZÁVALÓK:
·         500 g friss répa finomra reszelve
·         3 db narancs kifilézve, apró kockára vágva
·         1 hüvelykujjnyi friss gyömbér nagyon apró kockákra vágva
·         egy maréknyi mazsola, de lehet több is, ha szeretjük
·         néhány szem aszalt szilva apróbbra vágva
·         1 MK őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A répát megpucoljuk, és tetszőleges vékonyságúra reszeljük. Én robotgépet használok, mert így fél kiló répa 2 perc alatt kész.
2.       A narancsokat egy éles késsel meghámozzuk. A fehér hártyát is eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk a szaftos gyümölcshúst.
3.       A gyömbért is megpucoljuk, és egészen apróra vágjuk.


4.       A méretre vágott hozzávalókat összekeverjük a mazsolával és az aszalt szilvával, és meghintjük  fahéjjal.

Ha valaki édesen szereti, mézet is csorgathat rá. Ugye, milyen egyszerű!? Sült hússal is nagyon finom, de pirított dióval egyenesen isteni.

2016. október 20., csütörtök

Karamellás-mascarpones csokitorta fekete kis kerek kekszekkel - az illegális recept





 „Bármit csinálsz, hagyd abba! Jól figyelj ide! Most olyan recept következik, amelyet… ” - duruzsolta a háttérből (a tévéből ;) ) egy sejtelmes hang…
és én szótfogadtam, figyeltem: a sejtelmes hang egy torta receptjét ismertette…  Az maga volt az édes csábítás …Eleinte ellenálltam, de a végére beadtam a derekam, s eldöntöttem, hogy megsütöm a közelgő szülinapi bulira…Sikerült!  Érdemes kipróbálni!
A gazdagon, markánsan csokoládés alapot megszelídíti a selymes mascarpone, melynek semleges ízét felpörgeti a joghurt kis savanykássága, és akkor még mindig nincs vége a meglepetésnek, mert jönnek a roppanós kis kekszdarabok, s a karamella, amely nagy kedvenc, és nagyon kell nekünk!!!


HOZZÁVALÓK:
Mivel a pontos adatokra nem derült fény a kisfilmből, kiderítettem a Food Network  weboldaláról… Íme, pár módosítással - egyszerűsítéssel:

A TORTAALAPHOZ:

·         175 g főzőcsokoládé
·         150 ml víz
·         110 g vaj
·         2 egész tojás
·         200 g cukor
·         200 g simaliszt
·         1TK sütőpor
·         1TK vaníliaaroma
·         csipetnyi só
a krémhez:
·         500 g mascarpone
·         100 ml görög joghurt
·         8 db kisebb darabokra tördelt Oreo
·         ha szeretjük az édes ízeket, akkor 100 g cukor- én kihagytam…

A DÍSZÍTÉSRE:
·         1 doboz karamella (375 g)
·         10 db Oreo nagyobb darabokra tördelve


ELKÉSZÍTÉSE:

A TORTAALAPÉ:
1.       Melegítsük elő a sütőt 140-160 fokra.
2.       Egy lábasban olvasszuk eggyé a csokit, vizet és a vajat, majd hagyjuk hűlni.
3.       Keverjük ki a tojásokat a cukorral, amíg az teljesen feloldódik, és egynemű lesz, majd folyassuk hozzá az időközben szobahőmérsékletűre hűlt csokimasszát.
4.       Ebbe óvatosan dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
5.       A masszát öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába, és tűpróbáig süssük.
6.       Ha megsült, hűlni hagyjuk, kettévágjuk hogy két korongot kapjunk.





A KRÉMÉ:
1.       A mascarponet kikeverjük a görög joghurttal.
2.       A Oreo korongokat apróbbra tördeljük, és érzéssel a mascarpones krémbe vegyítjük.
Az egyik tortakorongot megkenjük a joghurttól frisebb, kekszdaraboktól izgalmasabb, fehér mascarponekrémmel. Óvatos mozdulattal ráhelyezzük a felső korongot, leöntjük a lágy karamellréteggel, és az egészet megkoronázzuk a durvára tördelt Oreo darabokkal.

Azonnal fogyasztható! Ha azonban van türelmünk várni még néhány röpke órát, azt sem fogjuk megbánni. Hiszen tudjuk már, hogy az ízek jobban összeérnek.


2016. szeptember 1., csütörtök

Sokparadicsomos caprese saláta ...a paradicsomok dícsérete



A caprese mindig  a kedvenceim közé tartozott, most meg pláne, amikor a paradicsomnak szezonja van,  és megannyi fajtájában gyönyörködhetünk az apró pirosaktól a sárgákon keresztül a haragoszöldekig.  Vannak kicsik, nagyok, óriásiak, húsosabbak, levesebbek. De a legcsodálatosabb bennük az, hogy anyukám kertjében a nap simogatta és érlelte őket istenien édes-zamatosra…
Az illatos, zöld bazsalikom is bőséges a terméssel kecsegtet, s ha van kéznél hófehér, lágy mozzarella, akkor nincs mese, neki kell fogni, és szépen tányérra varázsolni ezeket a kincseket!



HOZZÁVALÓK:
·         Sokféle paradicsom – minél több fajtával és formával dolgozunk, annál szebb
·         friss bazsalikomlevelek
·         mozzarella
·         olívaolaj
·         balzsamecet
·         esetleg pesztó

1.       A paradicsomokat és a sajtot tetszés szerinti darabokra vágjuk: karikázhatunk, szeletelhetünk, kockázhatunk, felezhetünk. Ez a hozzávalók fajtájától és méreteitől függ.
2.       Esztétikusan egy tányérra rendezzük őket a bazsalikomlevelekkel, csepegtetünk rá olajat, balzsamecetet, s még pesztóval is díszíthetjük.

Ennyire egyszerű!


2016. augusztus 18., csütörtök

Csodabogyós habos pite


 Bőséges volt a csodabogyó, akarom mondani, a fekete szedermálna termése, s kerestem valami körítést, valami sütiötletet, amivel  elkészíthetem.
Egyszercsak a receptes ládikóm legeslegaljáról előkerült  egy megsárgult cetli- egy  régen elfeledett recept! Ennek nagyon örültem. Előjöttek vele azok a nyári emlékek, melyek ehhez a sütihez kötődnek… Jókat kuncogtunk, aztán összeszedtem a hozzávalókat, és pillanatok alatt összedobtam ezt az ízletes, puhácska, habos pitét.


HOZZÁVALÓK:
Az alsó réteghez:
·         300 g rétesliszt
·         100 g cukor
·         1 cs. sütőpor
·         4 tojássárgája
·         100 g olvasztott vaj vagy margarin vagy 100 ml olaj
·         200 ml tej
·         csipetnyi só
A középső réteg:
·         kb. 1 kg  idénygyümölcs
A tetejére:
·         4 tojásfehérje
·         100-250 g cukor- ha savanykás a gyümölcs, több cukor ajánlott
·         1-2 maréknyi durvára vágott dió


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, cukrot, sütőport meg a csipetnyi sót.
2.       Összekeverjük a tojássárgákat a tejjel meg a vajjal (olajjal), s ezt hozzáadjuk a száraz keverékhez, majd jól összedolgozzuk.
3.       Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40-es tepsit, és a lágy tésztát erre szép egyenletesen rákenjük.
4.       Erre halmozzuk a gyümölcsöt. 

Többnyire őszibarackkal szoktam készíteni, s azt vékony, kecses, félhold alakúra szoktam szelni. Ezúttal a csodabogyószemeket nem volt szükséges felszelni, csak úgy egészben beleültetgettem őket a lágy tésztába.
5.       A fehérjékből és a cukorból kemény habot készítettem, s ezzel beterítettem a gyümölcsszemeket. Ez egy élmény volt - ahogy a hófehér hab belepte a fekete szemeket, melyek a lágy tésztába merültek.
6.       A habréteg tetejére a spatulám segítségével hullámokat rajzoltam, s megszórtam diódarabkákkal.

7.       140-150 fokra előmelegített sütőben kb. 30 -35 percet sütjük.

A habkönnyű, lágy, édes pite nagyon szépen harmonizál a savanykás, kissé fanyar gyümölccsel, és kiváló, hogy van egy kis pirult, ropogós diódarab minden harapáshoz. Nagyon finomka desszert!

2016. július 24., vasárnap

Gyors, hűtős lángos

A lángos


Számomra a lángos szezonális étel.  Ha nyár, akkor lángos! Ez talán azért van, mert egyetemista koromban volt szerencsém lángost sütni és árulni néhány nyár folyamán. Szép idők voltak azok!  A sütödében volt vagy 50 fok. Nagyon jó tapasztalat volt.

De miért lángos a lángos?  - kérdezte a kisebbik lányom.  A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.

Az alábbi recept egy roppant egyszerűen elkészíthető, hűtős lángos, amolyan 21. századi. Jól bevált, tizenéves családi recept. Nyaranta néhányszor elkészítem. Bedagasztom a tésztát, és a hűtőben tárolom.

HOZZÁVALÓK:
·         1 kg simaliszt
·         400 ml tej
·         2 egész tojás
·         200 ml tejföl
·         50 g élesztő
·         1 EK só
Általában fél adagot készítek, de simán elfogyna az egész is.

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A lisztet a sóval egy nagy keverőtálban elvegyítem.
2.       A tejbe belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, majd hozzáadom a tojásokat és a tejfölt.
3.       Ezt az elegyet hozzáadom a liszthez, összedolgozom. Lehet, hogy kissé lágy a tészta, ami nem baj, de ha zavaró, akkor szórjuk meg egy maréknyi liszttel.
4.       Ha elkészült a tészta, fedjük le,és kelesszük 20 percig. Nyugodtan elkészíthető reggel, s ha elkészült, lefedve tegyük hűtőbe, mert ott kivárja a sorát, míg sütésre kerül a sor.
Érdekes módon a hűtőben is nagyon szépen megkel a tészta. Én ezért is nagyon szeretem. Nem kényes, nem árt neki a huzat vagy a hideg, ellentétben más kelt tésztákkal…
5.       Sütés előtt előkapjuk a hűtőből a tésztát, és vizes kézzel kis cipókat formálunk belőle, 

s pihentetjük őket kb. 10-15 percig szobahőmérsékleten. Ha úgy gondoljuk, hogy csak néhány lángost akarunk sütni, nem gond, mert a maradék tésztát bátran visszatehetjük a hűtőbe, s ott eláll 1-2 napig.
6.       Ha eleget pihentek a kis cipócskák, s meg is nőttek picit, bő olajat hevítünk, majd egy nagyobb benedvesített lapostányéron vizes kézzel kinyújtjuk a lángost, 

s mindkét oldalát szép színűre sütjük.

Kívül ropogós, belül puhácska, levegős. Pici fokhagymával, tejföllel, sajttal, vagy ízlés szerint bármivel nagyon finom. Ja! És jár még hozzá egy nagy korsó hűs barna sör! Én így szeretem!

2016. július 20., szerda

Sült cukkínitekercs-torta



A cukkíni egy rendkívülien szerény zöldség. Az íze? Hát, enyhén vagy diplomatikusan fogalmazva is csak a „jellegtelen” jelző jut eszembe... De ezúttal ez a jelző váljék a dicséretére! Mert hát minél jellegtelenebb ízzel bír egy alapanyag, annál inkább formálhatjuk az ízeit a saját kényünk és kedvünk szerint. Ugye, milyen igaz?
A forma? A világhálón pillantottam meg.  Azonnal magával ragadott. Zseniális ötlet! Ki is próbáltam…Kicsit pepecselős,de nagyon szeretem, mert szép is és finom is. Alkotás.


HOZZÁVALÓK:

·         cukkíni –  kb. 3 nagyobb - annyi, hogy szalagokra szelve  megtöltsön egy tortaformát
·         kb. 100 g Ajvar vagy paradicsomos (piros) pesztó
·         kb. 100 g zöld pesztó
·        
·         szárított, őrölt fokhagyma, használhatunk 1-2 gerezd frisset is

ELKÉSZÍTÉSE:
1. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, mintha csak tortát készítenénk .
2. A cukkíniből levágunk néhány 3-4 mm-es karikát. Annyit, amennyivel kirakjuk a tortaforma alját. Picit sózzuk, fokhagymázzuk. A jó alapozás fontos!

3. Zöldségpucolóval szalagokra vágjuk a többi cukkínit.

4. Következik a cukkíniszalagok ízesítése és spirális formába tekerése: minden egyes cukkíniszalagot bekenünk felváltva pesztóval illetve ajvárral, 


és a tortaforma közepéről indulva körkörösen feltekerjük a szalagokat, amíg ki nem töltik a formát.

5. Ha ez megvan, beküldjük a csinos kis zöldségtortánkat a 150 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig sütjük.
6. A sütés befejezte előtt 4-5 perccel sajtot is tehetünk a tekercstorta tetejére, így még gazdagabb ízeket kapunk.


Kellemes alkotást! Jó étvágyat!