Bőséges volt a
csodabogyó, akarom mondani, a fekete szedermálna termése, s kerestem valami
körítést, valami sütiötletet, amivel
elkészíthetem.
Egyszercsak a receptes ládikóm legeslegaljáról előkerült egy megsárgult cetli- egy régen elfeledett recept! Ennek nagyon örültem.
Előjöttek vele azok a nyári emlékek, melyek ehhez a sütihez kötődnek… Jókat
kuncogtunk, aztán összeszedtem a hozzávalókat, és pillanatok alatt összedobtam
ezt az ízletes, puhácska, habos pitét.
HOZZÁVALÓK:
Az alsó réteghez:
·
300 g rétesliszt
·
100 g cukor
·
1 cs. sütőpor
·
4 tojássárgája
·
100 g olvasztott vaj vagy margarin vagy 100 ml
olaj
·
200 ml tej
·
csipetnyi só
A középső réteg:
·
kb. 1 kg
idénygyümölcs
A tetejére:
·
4 tojásfehérje
·
100-250 g cukor- ha savanykás a gyümölcs, több
cukor ajánlott
·
1-2 maréknyi durvára vágott dió
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a száraz
hozzávalókat: a lisztet, cukrot, sütőport meg a csipetnyi sót.
2.
Összekeverjük a tojássárgákat a tejjel meg a
vajjal (olajjal), s ezt hozzáadjuk a száraz keverékhez, majd jól
összedolgozzuk.
3.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40-es tepsit,
és a lágy tésztát erre szép egyenletesen rákenjük.
4.
Erre halmozzuk a gyümölcsöt.
Többnyire
őszibarackkal szoktam készíteni, s azt vékony, kecses, félhold alakúra szoktam
szelni. Ezúttal a csodabogyószemeket nem volt szükséges felszelni, csak úgy
egészben beleültetgettem őket a lágy tésztába.
5.
A fehérjékből és a cukorból kemény habot
készítettem, s ezzel beterítettem a gyümölcsszemeket. Ez egy élmény volt -
ahogy a hófehér hab belepte a fekete szemeket, melyek a lágy tésztába merültek.
6.
A habréteg tetejére a spatulám segítségével
hullámokat rajzoltam, s megszórtam diódarabkákkal.
7.
140-150 fokra előmelegített sütőben kb. 30 -35
percet sütjük.
A habkönnyű, lágy, édes pite nagyon szépen harmonizál a
savanykás, kissé fanyar gyümölccsel, és kiváló, hogy van egy kis pirult,
ropogós diódarab minden harapáshoz. Nagyon finomka desszert!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése