2016. augusztus 18., csütörtök

Csodabogyós habos pite


 Bőséges volt a csodabogyó, akarom mondani, a fekete szedermálna termése, s kerestem valami körítést, valami sütiötletet, amivel  elkészíthetem.
Egyszercsak a receptes ládikóm legeslegaljáról előkerült  egy megsárgult cetli- egy  régen elfeledett recept! Ennek nagyon örültem. Előjöttek vele azok a nyári emlékek, melyek ehhez a sütihez kötődnek… Jókat kuncogtunk, aztán összeszedtem a hozzávalókat, és pillanatok alatt összedobtam ezt az ízletes, puhácska, habos pitét.


HOZZÁVALÓK:
Az alsó réteghez:
·         300 g rétesliszt
·         100 g cukor
·         1 cs. sütőpor
·         4 tojássárgája
·         100 g olvasztott vaj vagy margarin vagy 100 ml olaj
·         200 ml tej
·         csipetnyi só
A középső réteg:
·         kb. 1 kg  idénygyümölcs
A tetejére:
·         4 tojásfehérje
·         100-250 g cukor- ha savanykás a gyümölcs, több cukor ajánlott
·         1-2 maréknyi durvára vágott dió


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, cukrot, sütőport meg a csipetnyi sót.
2.       Összekeverjük a tojássárgákat a tejjel meg a vajjal (olajjal), s ezt hozzáadjuk a száraz keverékhez, majd jól összedolgozzuk.
3.       Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40-es tepsit, és a lágy tésztát erre szép egyenletesen rákenjük.
4.       Erre halmozzuk a gyümölcsöt. 

Többnyire őszibarackkal szoktam készíteni, s azt vékony, kecses, félhold alakúra szoktam szelni. Ezúttal a csodabogyószemeket nem volt szükséges felszelni, csak úgy egészben beleültetgettem őket a lágy tésztába.
5.       A fehérjékből és a cukorból kemény habot készítettem, s ezzel beterítettem a gyümölcsszemeket. Ez egy élmény volt - ahogy a hófehér hab belepte a fekete szemeket, melyek a lágy tésztába merültek.
6.       A habréteg tetejére a spatulám segítségével hullámokat rajzoltam, s megszórtam diódarabkákkal.

7.       140-150 fokra előmelegített sütőben kb. 30 -35 percet sütjük.

A habkönnyű, lágy, édes pite nagyon szépen harmonizál a savanykás, kissé fanyar gyümölccsel, és kiváló, hogy van egy kis pirult, ropogós diódarab minden harapáshoz. Nagyon finomka desszert!

2016. július 24., vasárnap

Gyors, hűtős lángos

A lángos


Számomra a lángos szezonális étel.  Ha nyár, akkor lángos! Ez talán azért van, mert egyetemista koromban volt szerencsém lángost sütni és árulni néhány nyár folyamán. Szép idők voltak azok!  A sütödében volt vagy 50 fok. Nagyon jó tapasztalat volt.

De miért lángos a lángos?  - kérdezte a kisebbik lányom.  A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.

Az alábbi recept egy roppant egyszerűen elkészíthető, hűtős lángos, amolyan 21. századi. Jól bevált, tizenéves családi recept. Nyaranta néhányszor elkészítem. Bedagasztom a tésztát, és a hűtőben tárolom.

HOZZÁVALÓK:
·         1 kg simaliszt
·         400 ml tej
·         2 egész tojás
·         200 ml tejföl
·         50 g élesztő
·         1 EK só
Általában fél adagot készítek, de simán elfogyna az egész is.

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A lisztet a sóval egy nagy keverőtálban elvegyítem.
2.       A tejbe belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, majd hozzáadom a tojásokat és a tejfölt.
3.       Ezt az elegyet hozzáadom a liszthez, összedolgozom. Lehet, hogy kissé lágy a tészta, ami nem baj, de ha zavaró, akkor szórjuk meg egy maréknyi liszttel.
4.       Ha elkészült a tészta, fedjük le,és kelesszük 20 percig. Nyugodtan elkészíthető reggel, s ha elkészült, lefedve tegyük hűtőbe, mert ott kivárja a sorát, míg sütésre kerül a sor.
Érdekes módon a hűtőben is nagyon szépen megkel a tészta. Én ezért is nagyon szeretem. Nem kényes, nem árt neki a huzat vagy a hideg, ellentétben más kelt tésztákkal…
5.       Sütés előtt előkapjuk a hűtőből a tésztát, és vizes kézzel kis cipókat formálunk belőle, 

s pihentetjük őket kb. 10-15 percig szobahőmérsékleten. Ha úgy gondoljuk, hogy csak néhány lángost akarunk sütni, nem gond, mert a maradék tésztát bátran visszatehetjük a hűtőbe, s ott eláll 1-2 napig.
6.       Ha eleget pihentek a kis cipócskák, s meg is nőttek picit, bő olajat hevítünk, majd egy nagyobb benedvesített lapostányéron vizes kézzel kinyújtjuk a lángost, 

s mindkét oldalát szép színűre sütjük.

Kívül ropogós, belül puhácska, levegős. Pici fokhagymával, tejföllel, sajttal, vagy ízlés szerint bármivel nagyon finom. Ja! És jár még hozzá egy nagy korsó hűs barna sör! Én így szeretem!

2016. július 20., szerda

Sült cukkínitekercs-torta



A cukkíni egy rendkívülien szerény zöldség. Az íze? Hát, enyhén vagy diplomatikusan fogalmazva is csak a „jellegtelen” jelző jut eszembe... De ezúttal ez a jelző váljék a dicséretére! Mert hát minél jellegtelenebb ízzel bír egy alapanyag, annál inkább formálhatjuk az ízeit a saját kényünk és kedvünk szerint. Ugye, milyen igaz?
A forma? A világhálón pillantottam meg.  Azonnal magával ragadott. Zseniális ötlet! Ki is próbáltam…Kicsit pepecselős,de nagyon szeretem, mert szép is és finom is. Alkotás.


HOZZÁVALÓK:

·         cukkíni –  kb. 3 nagyobb - annyi, hogy szalagokra szelve  megtöltsön egy tortaformát
·         kb. 100 g Ajvar vagy paradicsomos (piros) pesztó
·         kb. 100 g zöld pesztó
·        
·         szárított, őrölt fokhagyma, használhatunk 1-2 gerezd frisset is

ELKÉSZÍTÉSE:
1. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, mintha csak tortát készítenénk .
2. A cukkíniből levágunk néhány 3-4 mm-es karikát. Annyit, amennyivel kirakjuk a tortaforma alját. Picit sózzuk, fokhagymázzuk. A jó alapozás fontos!

3. Zöldségpucolóval szalagokra vágjuk a többi cukkínit.

4. Következik a cukkíniszalagok ízesítése és spirális formába tekerése: minden egyes cukkíniszalagot bekenünk felváltva pesztóval illetve ajvárral, 


és a tortaforma közepéről indulva körkörösen feltekerjük a szalagokat, amíg ki nem töltik a formát.

5. Ha ez megvan, beküldjük a csinos kis zöldségtortánkat a 150 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig sütjük.
6. A sütés befejezte előtt 4-5 perccel sajtot is tehetünk a tekercstorta tetejére, így még gazdagabb ízeket kapunk.


Kellemes alkotást! Jó étvágyat!

2016. július 17., vasárnap

BOGRÁCSGULYÁS


Nagyon szeretek főzőcskézni. Talán ezt már mondtam, ugye?!Na de a szabadtéri főzést meg egyenesen imádom!!! Teljesen másak az illatok, az ízek, a hangulat, az érzés. Ha igazán fanatikus az ember, lehet ezt a műfajt bármilyen évszakban művelni, legyen az akár tél, akár nyár.


A grillezés egy rövid, könnyed, játszi folyamat. Pont ezért szeretem. 

A bográcsozás ehhez képest kissé hosszabb, mondhatni egész délelőttöt, délutánt, sőt egész napot finom fűszeres- füstös illatokkal, gazdag ízekkel, istenien omlós húsú gulyással, jó hangulatú beszélgetéssel betöltő, nagyon élvezetes tevékenység. 


Mindenki másképp készíti, mások a fortélyok, a kis titkos hozzávalók...Én nagyjából így készítem. Azért csak nagyjából, mert azért mindig van egy kis rögtönzés ;) Az alábbi egy alaprecept, amelyhez midenki tetszés szerint hozzátehet ezt-azt, vagy akár ki is lehet hagyni ezt-azt.

HOZZÁVALÓK:
·         2kg marhahús / disznóhús - felkockázva
·         2kg vöröshagyma –apróra vágva - Ez soknak tűnhet,de ha sűrűn szeretjük, akkor ettől lesz igazán az.
·         5-6 gerezd fokhagyma - zúzva
·         2-4 szem paradicsom – hámozva, kisebbre kockázva
·         1-2 zöldpaprika - kisebbre kockázva
·         180 - 250g zsír
·         1-2 csomag őrölt pirospaprika
·         1 csomag őrölt kömény
·         1 csomag szegfűbors +1 csomag feketebors – fűszerzsákocskába kötve vagy az őrölt verzió ízlés szerint
·         1,5 kg krumpli – akkora kockákra, amekkora a hús
·         1-2 répa
·         1 köteg petrezselyem zöldje – csokorba kötve(így eltávolítható, ha kész a gulyás) vagy apróra vágva
·         1 csomag majoránna
·        
·         2-3 dl jóféle vörösbor vagy 3-4 dl (barna) sör
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A bográcsban a zsírt megolvasztjuk, felhevítjük, és az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát,friss paprikát, paradicsomot  beleküldjük, dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt. Ügyeljünk, nehogy megégjen, mert akkor kesernyés lesz a gulyás.
2.       Ha a hagyma kellőképpen megpuhult, picit meg is pirult, tegyük hozzá a kockára vágott húst. 
Keverjük össze, sózzuk, és ha fehérednek a húskockák, paprikázzuk meg, jót keverjünk rajta, hogy a paprika minden darabkát belepjen. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen, s megkeseredjen. Ezután felöntjük vízzel , és adjuk hozzá a borsokat.
3.       Jöhet hozzá a répa egészben – ízletesebbé teszi a gulyást.
4.       Önthetünk a főzetbe (barna)sört vagy vörösbort- igazán finom íze lesz tőle.
5.       Állandóan kevergetve puhára főzzük a húst. Közben kóstolgassuk, ízesítgessük sóval.
6.       A majoránnát, a petrezselyem apróra vágott zöldjét és a krumplit a főzés befejezte előtt 30 perccel adjuk hozzá.

A tűzről: akkor legyen nagyobb, erősebb, amikor a húst hozzáadjuk a hagymához. Egyébként, ha már csak főzzük össze a finomságokat, akkor elég a mérsékelt tűz, hogy a lé éppen hogy csak szelíden gyöngyözzön, s a sok finom hozzávaló jól összebarátkozzon.





S ha eljött az ideje, a hús finom puha,s az ízek összeértek, szedjük ki a szép adagunkat egy csinos, rusztikus fatálba, adjunk hozzá egy kis csípőset, és fogyasszuk valamilyen friss péksüteménnyel, legyen az kenyérlángos, lángos; friss, ropogós kérgű cipó vagy lágy,még langyos, hajtogatott töpörtyűs vagy krumplis pogácsa- na és persze  nem hiányozhat egy korsó hűs sör! 

2016. június 7., kedd

Tepsis mediterrán csirkemell




Ez a recept annyira friss, hogy még szinte ropog. Ma álmodoztam róla, s el is készítettem…
Most, hogy óvatosan, de biztosan közelít a nyár, ma úgy gondoltam, hogy mediterrán hangulatú és ízvilágú ételt kell készítenem. A zöldségek színkavalkádját, a fűszerek és a hús finom harmóniája igazi nyári kedvenccé teszik ezt az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, egészséges és könnyű fogást.

HOZZÁVALÓK:
kb. 4 személyre
HÚS:
·         800-1000 g csirkemell 8 szeletre vágva
·         szalonna – a spékeléshez
·         csirkéhez való fűszerkeverék – én gyrososat használtam
ZÖLDSÉGEK:
·         1-1 vastag húsú piros , sárga és zöld paprika 2x3 cm-es darabokra vágva
·         1 -1 fej vörös- és lilahagyma cikkekre vágva
·         2-4 szál újhagyma karikázva
·         3-4 gerezd fokhagyma zúzva
·         6-8 fej friss csiperkegomba - felnegyedelve
·         4-5 szem paradicsom rusztikusabb darabokra vágva (vagy hámozott paradicsom konzerv formában)
·         1-1 marék zöld és fekete olívabogyó
·         1TK szárított bazsalikom
·         1TK szárított oregánó
·         1 MK provance-i fűszerkeverék
·         só, bors – ízlés szerint
·         2-3 EK olívaolaj

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A csirkemelleket tetszőleges szeletekre vágjuk, beirdaljuk, majd bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és félretesszük.
2.       A zöldségeket feldaraboljuk, sózzuk, fűszerezzük, olajozzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük.
3.       A zöldségágyra rápakoljuk a fűszerezett csirkemelleket, majd a beirdalásokat vékony szalonnacsíkokkal spékeljük.

4.       180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Friss, ropogós cipóval, egy pohár jófajta sörrel isteni!

2016. május 24., kedd

Falafel avagy csicseriborsó- fasírtgolyócskák



Egy újabb kedvenc családi körben. Finom, ropogósra sült, fűszeres, ízes fasírtgolyócskák csicseriborsóból. Tápláló, egészséges, ügyesen elkészíthető. Húsmentes napra kiváló étek.  
Az alapötlet nem az enyém… Na de honnan is ered ez az étel? A Közel-Keletről . Mára már az egész világon elterjedt,nagy népszerűségnek örvend,  különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között.

Először – a mende-mondák szerint - Egyiptomban készítettek, onnan indult, ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják.
A mi kis családi konyhánk repertoárjába a kíváncsiságomnak köszönhetően került bele. Aztán pár kísérlet után létrejött az alábbi, egyszerűsített, bevált recept. Íme, így készítem én:


HOZZÁVALÓK:
·         400g csicseriborsó- beáztatott állapotban
·         1 nagyobb fej vöröshagyma felkockázva
·         3-4 gerezd fokhagyma
·         1TK római kömény
·         só – ízlés szerint
·         1 TK pirospaprika
·         1 MK őrölt szegfűbors
·         1 MK őrölt feketebors
·         ½ cirtom leve
·         kb. 3-4 EK liszt (én zablisztet használtam)
·         1 nagy csokor petrezselyem zöldje
·         pici víz
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A szárított csicseriborsót legalább 10-12 órára beáztatjuk. Ettől szépen megduzzadnak és felpuhulnak.
2.       Aprítógépbe beletesszük a hozzávalókat- a liszt és a víz kivételével -  és pépesre zúzzuk. Ha nehezebben megy, adagolhatunk hozzá pici vizet.
3.       A pép megfelelő állagát a liszttel állíthatjuk be. Adjunk hozzá 3-4 evőkanálnyit, vagy annyit, hogy formázható masszát kapjunk, ami se nem túl híg, se nem túl tömör.
4.       Golyócskákat formázunk a masszából, és zsiradékban kisütjük. Én kókuszzsírt használtam.


5.       Vagy van a muffinsütős változat is: Ha nem akarunk olajban sütögetni és pepecselni , akkor a golyócskákat kiolajozott muffinsütőbe tesszük,

 és 160-170 fokon addig sütjük őket, míg szépen megpirulnak.


 Ilyen egyszerű! Egészséges, ízletes és tápláló. Zöldségekkel, salátával, hummusszal , pitával tálalhatjuk. A fantáziánkra és kedvünkre van bízva.  Jó étvágyat!

2016. május 10., kedd

Színes tavaszi saláta zsenge káposztával, mézzel, narancslével


Nagyon szeretjük a salátákat, és ez a zsenge saláta különös kedvenc , színességének, frissességének és zsengeségének köszönhetően. Színesek a HOZZÁVALÓK is:
·         1 fej friss , új, zsenge káposzta
·         2 megtermett répa
·         1 piros húsú paprika
·         1 fej lilahagyma apróra kockázva
·         1 nagyobb alma apróra kockázva
·         100 g édes kukoricaszem(konzerv)
·         1 citrom leve
·         1 narancs leve
·         só – ízlés szerint
·         méz – ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Ha van egy jó aprítógépünk, az nagyban megkönnyíti a feladatunkat.
1.       A káposztát,répát és paprikát  szép, ízléses, vékony szálakra vágjuk.
2.       A lilahagymát és az almát apró kockákra vágjuk. Már így is nagyon szép színes a látvány.

3.       Összekeverjük a különböző szálakat, kockákat, hozzáadjuk a kukoricaszemeket.
4.       A citrom, és a narancs levét a salátára facsarjuk, ízesítjük sóval és mézzel.
5.       Fogyasszuk azonnal. Ne hagyjuk sokáig állni, mert a zsenge zöldségek gyorsan megadják magukat a sónak és a citrusos savaknak.

Gyönyörű színes ez a saláta, hersenős; roppanósak az édes kukoricaszemek és a lilahagyma-kockák .Üdítően friss ,citromos-narancsos. Érdemes frissen elfogyasztani.