2016. július 17., vasárnap

BOGRÁCSGULYÁS


Nagyon szeretek főzőcskézni. Talán ezt már mondtam, ugye?!Na de a szabadtéri főzést meg egyenesen imádom!!! Teljesen másak az illatok, az ízek, a hangulat, az érzés. Ha igazán fanatikus az ember, lehet ezt a műfajt bármilyen évszakban művelni, legyen az akár tél, akár nyár.


A grillezés egy rövid, könnyed, játszi folyamat. Pont ezért szeretem. 

A bográcsozás ehhez képest kissé hosszabb, mondhatni egész délelőttöt, délutánt, sőt egész napot finom fűszeres- füstös illatokkal, gazdag ízekkel, istenien omlós húsú gulyással, jó hangulatú beszélgetéssel betöltő, nagyon élvezetes tevékenység. 


Mindenki másképp készíti, mások a fortélyok, a kis titkos hozzávalók...Én nagyjából így készítem. Azért csak nagyjából, mert azért mindig van egy kis rögtönzés ;) Az alábbi egy alaprecept, amelyhez midenki tetszés szerint hozzátehet ezt-azt, vagy akár ki is lehet hagyni ezt-azt.

HOZZÁVALÓK:
·         2kg marhahús / disznóhús - felkockázva
·         2kg vöröshagyma –apróra vágva - Ez soknak tűnhet,de ha sűrűn szeretjük, akkor ettől lesz igazán az.
·         5-6 gerezd fokhagyma - zúzva
·         2-4 szem paradicsom – hámozva, kisebbre kockázva
·         1-2 zöldpaprika - kisebbre kockázva
·         180 - 250g zsír
·         1-2 csomag őrölt pirospaprika
·         1 csomag őrölt kömény
·         1 csomag szegfűbors +1 csomag feketebors – fűszerzsákocskába kötve vagy az őrölt verzió ízlés szerint
·         1,5 kg krumpli – akkora kockákra, amekkora a hús
·         1-2 répa
·         1 köteg petrezselyem zöldje – csokorba kötve(így eltávolítható, ha kész a gulyás) vagy apróra vágva
·         1 csomag majoránna
·        
·         2-3 dl jóféle vörösbor vagy 3-4 dl (barna) sör
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A bográcsban a zsírt megolvasztjuk, felhevítjük, és az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát,friss paprikát, paradicsomot  beleküldjük, dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt. Ügyeljünk, nehogy megégjen, mert akkor kesernyés lesz a gulyás.
2.       Ha a hagyma kellőképpen megpuhult, picit meg is pirult, tegyük hozzá a kockára vágott húst. 
Keverjük össze, sózzuk, és ha fehérednek a húskockák, paprikázzuk meg, jót keverjünk rajta, hogy a paprika minden darabkát belepjen. Gyorsan kell dolgoznunk, nehogy a paprika megégjen, s megkeseredjen. Ezután felöntjük vízzel , és adjuk hozzá a borsokat.
3.       Jöhet hozzá a répa egészben – ízletesebbé teszi a gulyást.
4.       Önthetünk a főzetbe (barna)sört vagy vörösbort- igazán finom íze lesz tőle.
5.       Állandóan kevergetve puhára főzzük a húst. Közben kóstolgassuk, ízesítgessük sóval.
6.       A majoránnát, a petrezselyem apróra vágott zöldjét és a krumplit a főzés befejezte előtt 30 perccel adjuk hozzá.

A tűzről: akkor legyen nagyobb, erősebb, amikor a húst hozzáadjuk a hagymához. Egyébként, ha már csak főzzük össze a finomságokat, akkor elég a mérsékelt tűz, hogy a lé éppen hogy csak szelíden gyöngyözzön, s a sok finom hozzávaló jól összebarátkozzon.





S ha eljött az ideje, a hús finom puha,s az ízek összeértek, szedjük ki a szép adagunkat egy csinos, rusztikus fatálba, adjunk hozzá egy kis csípőset, és fogyasszuk valamilyen friss péksüteménnyel, legyen az kenyérlángos, lángos; friss, ropogós kérgű cipó vagy lágy,még langyos, hajtogatott töpörtyűs vagy krumplis pogácsa- na és persze  nem hiányozhat egy korsó hűs sör! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése