2016. január 31., vasárnap

Bársonyos pohárkrém


Ez is egy saját recept, és van egy kis története. Az a tanulsága, hogy legyünk találékonyak és merészek, és soha ne adjuk fel.
Nos, eredetileg sütőtökös pohárkrémet akartam készíteni, de nagyon. Terveztem, még álmodtam is vele… Csak sajnos nem tudtam sütőtököt venni, mivel sehol nem volt…  Nagyon csalódott voltam, s akkor egyszercsak megpillantottam a szerény céklafejeket, amint arra várnak, hogy vegyem már őket észre, s a fránya sütőtök helyett őket használjam fel a pohárkrémbe.
Miért ne!? Kipróbáltam.  A színe csodaszép lett: természetesen élénk, az állaga bársonyos, krémes. Mindig, amikor felszolgálom a vendégeimnek, meg szoktam kérni őket, hogy találják ki, s mondják meg, milyen hozzávalóból készült.  Ez jó kis játék, mert mindig én nyerek, mert ők sohasem vagy csak nagyon ritkán találják ki. Amikor pedig elárulom, hogy a cékla a titkos hozzávaló, akkor csak ámulnak és bámulnak.
HOZZÁVALÓK:
                    400-500 g nyers cékla
                    ½ MK őrölt fahéj
                    2-4 szegfűszeg
                    ½ rúd vanília
                    2-4 EK cukor vagy méz –ízlés szerint
                    100 ml víz
                    250 g mascarpone
                    250 ml zsíros tejszín
                    100 g fehér csokoládé
                    poharanként 2-3 zabkeksz (jó ropogós, zabos, pirított magvas – pl. Hobbit, Zabálom)
                    fehércsoki forgács – a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A céklát megtisztítjuk, lereszeljük.
2. Egy szép nagy lábasba küldjük, s hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot vagy mézet, öntünk alá kis vizet és lefedve puhára pároljuk.
3. Ha elég puha, hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a fűszereket, leszűrjük, és selymes krémmé-pürévé turmixoljuk. Ezen a ponton gondolunk a tálalásra: a csodás színű masszánkból félreteszünk 2-3 evőkanálnyit, később nagyon jól fog jönni.
4. A fehér csokoládét mikrohullámú sütőben megolvasztjuk.
5.Ismét beindítjuk a turmixolást, s közben fokozatosan hozzáadjuk a mascarponet és az olvadt fehér csokit.
6. A zsíros tejszínünket habbá verjük és, ezt a csodás habot érzéssel hozzákeverjük a mascarpones-céklás pürénkhez, ettől nemcsak lágyabbá válik, hanem még finomodik, szelídül a színe is.
7. Tálaljuk: A poharak aljára durvára tört zabkekszet morzsolunk, erre halmozzuk a krémet, és a tetejét megkoronázzuk egy kiskanálnyi zabkeksz-morzsával, egy csipetnyi fahéjjal és a pürésítéskor félretett, élénk színű masszából pöttyentünk a legeslegtetejére…. és,  a fehércsoki-forgácsról sem feledkezzünk meg! 
Türelmetlenek azonnal fogyaszthatják, de jót tesz neki pár óra a hűtőben. Az ízek csodásan összebarátkoznak.
Kiváló megkoronázása bármilyen alkalomnak.

Jó étvágyat!

2016. január 27., szerda

Sütőtökös pohárkrém


Ez aztán hallatlan! Zöldségből édes desszertet? Igen, igen! A sütőtök az valami olya csoda, hogy még desszertalapanyagnak is megállja a helyét. Olyan édes, olyan selymes, és olyan odaadóan egybeolvad a vaníliával és a fahéjjal, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni!

HOZZÁVALÓK:
                    400-500 g sütőtök – édesebb fajta
                    1 db csillagánizs
                    1MK fahéj
                    2-3 szem kardamom
                    ½ rúd vanília
                    2-4 EK cukor vagy méz –ízlés szerint
                    100 ml víz
                    250g mascarpone
                    250 ml zsíros tejszín
                    poharanként 2-3 zabkeksz (jó ropogós, zabos, pirított magvas – pl. Hobbit, Zabálom)
                    pirított pisztácia, mogyoró vagy mandula – ízlés / tetszés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A sütőtököt megtisztítjuk, apróbbra felkockázzuk.
2. Egy szép nagy lábasba küldjük, s hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot vagy mézet, öntünk alá kis vizet, és lefedve puhára pároljuk.
3. Ha elég puha, erősebb lángra kapcsolunk, és elforraljuk a levét, hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a fűszereket, leszűrjük, és selymes krémmé-pürévé turmixoljuk.
4.Turmixolás közben fokozatosan  hozzáadjuk a mascarponet.
5. A zsíros tejszínünket habbá verjük és ezt a csodás habot érzéssel hozzákeverjük a mascarpones-sütőtökös pürénkhez, melytől még lágyabbá, lazábbá és simogatóbbá válik.
6. Tálaljuk: A poharak aljára durvára tört zabkekszet morzsolunk, erre halmozzuk a krémet, és a tetejét megkoronázzuk a pirított, tört pisztáciaszemekkel.
Ha tejszínhab rajongók vagyunk, akkor tehetünk a pohárba még habot – felváltva rétegezhetjük a sütőtökkrémmel – így még mutatósabb.

Azonnal fogyasztható, de ha csak egy rövid időre hűtőbe tesszük, az ízek kiválóan összeérnek. 

2016. január 24., vasárnap

Svéd fasírt




Könnyen és gyorsan készül, fűszerezése  egészen különlegessé teszi. Illatos, zamatos és persze egészséges, mivel jó minőségű darált húst használunk, kis zöldséggel fellazítjuk,és tepsiben megsütjük.
Ezt a receptet a svéd húsgombócka, a kötbullar ihlette. Sokan vagyunk, akik ismerjük, kóstoltuk, készítettük.
Igen,  igen, nagyon finom, és az igazat megvallva nagyon pepecselős egy étel…amíg az ember lánya megformálja őket, szépen kisütögeti a vajas olajban, babusgatja, forgatgatja az aranyos kis golyóbisokat…Hát, időbe telik. És nekünk gyorsan elkészíthető, egészséges finomság kell, igaz?!
Nos, akkor a pepecselős részt elegánsan kihagyjuk! Úgy bizony! Nincs golyócskaformálás, tetyegetés, sütögetés… Egészben, kicsit laposabbra tepsibe terítve küldjük be a masszát a sütőbe. S ha megsült, tetszés szerinti négyzetekre, formákra vághatjuk őket, akár még macifejeket is szaggathatunk belőle, hogy a kicsiket elvarázsoljuk vele… ;)


HOZZÁVALÓK:

·         300g darált sertéshús (lehet sovány combja, szaftos tarja vagy bármilyen rész)
·         300g darált marhahús (úgyszintén bármilyen, amilyet kedvelünk…) Egyébként használhatunk pulykát, csirkét, ami csak tetszik.
·         300g főtt édesburgonya (batáta) összetörve
·         2 közepes fej vöröshagyma
·         2 egész tojás
·         1/2 MK őrölt borskeverék (zöld, fekete, fehér, rózsa)
·          1TK őrölt koriandermag
·         1MK őrölt szerecsendió
·         só ízlés szerint
·         1-1 EK hántolt tökmag, napraforgómag és szezámmag – a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A  tojásokat és a felkockázott hagymát botmixer segítségével összepürésítjük.
2.       Egy nagy tálban (majdnem!!!) mindent jól összekeverünk: a tojásos hagymapürét, a darált húsokat, a tört édesburgonyát s finom fűszereket.
3.       Egy kb. 40x50-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleküldjük a húsmasszát, szépen elegyengetjük, és a tetejét megszórjuk a magvacskákkal.
4.       180 fokosra előmelegített sütőbe küldjük, s addig sütjük, míg a remekmű teteje megpirul.
5.       És kész is!


A hagyma és a batáta édessége nagyon szépen harmonizál a szerecsendió és a koriander ízeivel. Ha szeretjük az új ízeket, mindenképpen érdemes ezt kipróbálni.
KÖRET:
Ha továbbvisszük az egészséges vonalat, friss leveles zöldségekkel illetve sült zöldségekkel kínáljuk.
A vonalaikkal nem bajlódó ínyenceknek ajánlok hozzá ropogósra sült krumplit, egy kis áfonyalekvárt és tejszínes mártást.


Tejszínes mártás:

·         1EK liszt (én zablisztet használok)
·         200 ml tejszín
·         2EK szójaszósz

Elkészítése: A hozzávalókat  jól elkeverjük, majd állandó kevergetés közben sűrűre beforraljuk. Aki bársonyosabb mártást szeretne, az keverjen hozzá még egy kávéskanálnyi vajdarabot…

2016. január 4., hétfő

Télire hangolt túrógombóc



Ez a recept már szerepel a blogon, csak kissé feledésbe merült.  Pedig én nagyon szeretem, mert ez egy nem hagyományos módon készülő, szupergyors, 10 perces túrógombóc.
Az eredeti bejegyzés a nyár hangulatát, rezgéseit, a tavaszi-nyári friss gyümölcsöket idézi… Én most szeretnék ilyen túrógombócot! És most  farkasordító, hideg, csikorgós tél van! Csendesen hull a hó- ez is olyan szép és hangulatos . Ilyenkor nagyon jólesik valami illatos, fűszeres, melengető:


Mandulakérges túrógombóc fahéjas-szegfűszeges erdei gyümölcs szósszal





HOZZÁVALÓK:
kb. 30-34 gombóc lesz ebből a mennyiségből
•             200 g babadara / 180 g közönséges, durvább szemcséjű dara
•             500 ml tej
•             500 g tehéntúró
•             1MK só
•             2-3 EK vaníliacukor/ 4-5 EK vaníliás eritritol - vagy több is lehet- ízlés dolga
•             1 TK reszelt citromhéj
•             kb. 100 g pirított, őrölt mandula a gombócok bevonására

ERDEIGYÜMÖLCS - SZÓSZ
•             100-120g fagyasztott erdei gyümölcs
•             80 - 100 ml portói likőrbor vagy édes pezsgő vagy vörösbor,de használhatunk vizet is ;)
•             1-2 EK méz/ eritritol – ízlés szerint
•             1-2 csipetnyi őrölt fahéj
•             1-2 csipetnyi őrölt szegfűszeg

A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A tejben elkeverjük a cukrot/eritritolt és a babadarát, és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni.
2.       Ezalatt az idő alatt megtörjük a túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen.
3.       Ha a darakása megfelelő hőmérsékletű, összedolgozzuk vele a túrót.
4.       Nedves kézzel gombócokat formálunk, s ha kedvünk tartja, belsejükbe finom kicsi aszalt gyümölcsöt  - mondjuk szilvát- teszünk, meghempergetjük őket a mandulában,… és készen is vagyunk!
A  FŰSZERES ERDEIGYÜMÖLCS-SZÓSZ:
1.       Egy csinos serpenyőbe beleszórjuk a fagyos erdei gyümölcsbogyókat: áfonyát, ribizlit,  nicsak, még málna is akad …
2.       Nyakon öntjük őket a portóival, borral vagy a pezsgővel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket, óvatosan elkeverjük, és alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetjük, hogy kicsit  sűrűsödjön.
A gombócok nem túl édesek, viszont a szósz egy igazi ízrobbanás!

Ha a gőzölgő, fűszeres, édes-savanykás, bordó szósszal leöntjük a fehér gombóckákat, szinte életre kelnek! Így szép az élet! ;)

2015. december 30., szerda

Zuccotto - Pezsgős piskóta tejszínes - vaníliás krémmel



Ha pezsgő, akkor ünneplés! Az óévet pezsgővel búcsúztatjuk, s az újat pezsgővel köszöntjük… ez így finom és elegáns!
Ez adta az ötletet, hogy olyan desszertet készítsek, amelyben ott muzsikál a pezsgő, megrészegítve az édes kis piskótákat, s mindezt egy letisztult, egyszerű vanília ízű, selymes tejszínes – mascarpones krém kíséretében.
Ezeket az ízeket, és hozzávalókat egy hamisítatlan olasz finomság formájában kivitelezem.  Nagyon tetszetős a külseje, mondhatni, figyelemfelkeltő. Ő nem más, mint a Zuccotto.

 Egy helyes történet szerint a firenzei dóm kupolája inspirálta eme desszert megalkotóját…Milyen ötletes!

És persze számomra az is fontos szempont volt, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető legyen, ne kelljen sokat sasszézni körülötte… Röpke fél óra alatt megalkotható, s 2 óra hűtés után már fogyasztható is.  


HOZZÁVALÓK:
·         kb. 400 g hosszúkás piskóta (néhány szál kimarad)
·         kb. 200-300 ml illatos, muskotályos, édes pezsgő
·         250 g Mascarpone
·         300 ml habtejszín
·         6-8 g kristályos zselatin
·         40-50 g cukor
·         ½ vaníliarúd kikapart belseje
·         1-2 EK kakaópor a leszórásához, díszítéséhez

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Kibélelünk egy csinos tálat – egy kupola fazonút -folpackkal.
2.       A piskótákat gyors mozdulattal megmártjuk a pezsgőfürdőben - ne hagyjuk, hogy teljesen elázzanak, csak a külső rétegük igya magába kicsit a nemes nedüt, és egymás mellé rakva őket kibéleljük velük a tálunkat.


3.       200 ml tejszínt és a Mascarponet alaposan elkeverjük, mondjuk robotgéppel.
4.       A maradék 100 ml tejszínbe belekeverjük a cukrot és a fél vaníliarudunk kikapart belsejét, és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk, ügyeljünk, hogy a cukor elolvadjon.
5.       Ehhez hozzáadjuk a zselatint, és alaposan elkeverjük. A zselatinkristályoknak fel kell olvadniuk, mind egy szemig.
6.       A zselatinos masszát hozzáöntjük a Mascarpones elegyhez, és elkeverünk mindent.
7.       Az így kapott finom, fehér, vaníliától illatozó, krémes masszánkat beleöntjük a piskótával bélelt tálba, várunk 5-10 percet, amíg a zselatinos massza kötni kezd, majd a tetejére, amolyan zárásképpen, ismét pezsgőben áztatott piskótákat sorakoztatunk, akár 2 rétegben is.
8.       Az egészet letakarjuk folpackkal, lefedjük egy tányérral, és valamiféle nehezéket pakolunk rá, hogy  a piskóták, a pezsgő és a krém közelebbi barátságba kerüljenek egymással, s ízeiket, zamataikat adják át egymásnak.
9.       2-3 órára hűtőbe tesszük  a finomságunkat.
10.   Ha eljött az ideje, egy szépséges tálra tesszük, levesszük róla a kupolát… akarom mondani: a tálat, eltávolítjuk, a folpackot és elénk tárul a gyönyörű remekmű. Csodálatos!
11.   Szórjuk meg a csupasz, pezsgőtől ittas piskótákat egy kis kesernyés kakaóporral, majd vágjunk egy szép szeletet.




A vanília és a tejszín lágy ízeit a pezsgő muskotályos illata teszi teljesebbé, ugyanakkor az alkohol egy kis pikantériát ad hozzá. Egészségünkre!

2015. december 26., szombat

Narancsos- kakukkfüves sült céklasaláta


Egy egyszerű, gyomorkímélő, meleg, téli fűszerezésű saláta volt a cél. Néhány összeillő zöldség és pár karakteres íz szoros barátságáról szól ez a történet. Illatos, édes-savanykás, fűszeres…kedves.
HOZZÁVALÓK:
·         800 g cékla (kb. 1kg-os csomagolás pucolva) kis hasábokra vágva
·         500 g répa kis hasábokra vágva
·         2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
·         1 húsos pirospaprika apró kockákra vágva(félszer fél centi)
·         1 EK morzsolt kakukkfű
·         1 TK só
·         2EK olívaolaj
·         2 alma apró kockára vágva
·         1 narancs reszelt héja és leve
·         1/2 MK őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A céklát és a répát megpucoljuk és kis batonnetekre - kb.6-7 cm-szer 1 cm-es egyforma kis hasábokra vágjuk (képzeljünk el egy csinos hasábburgonya darabot mintának). Azért fontos, hogy azonos méretűek legyenek a hasábocskáink, hogy egyformán jól átsüljenek. Na meg szépen is mutatnak…
2.       Felvágjuk a paprikát is és a hagymát is, majd a 4 zöldséget egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, kakukkfüvet, és rendesen összerázzuk, hogy jól elkeveredjenek.
3.       180 fokosra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben vagy kettőben kb. 40-50 percig sütjük, hogy a zöldségek jól megpuhuljanak, sőt kissé piruljanak is meg.
4.       Ha szépen megsültek, hűlni hagyjuk őket, majd még melegen újra tálba önjük őket,
5.        és felturbózzuk az ízeket: hozzáadjuk az apróra kockázott friss almát, reszelünk rá narancshéjat, ráfacsarjuk a friss narancslevet, és végül ráhintjük a mokkáskanálnyi fahéjat…majd ismét jól összerázzuk az egészet, hogy a friss gyümölcs, a reszelt narancshéj és a huncut fahéj minden hasábocskával találkozzon.

Színeiben és ízeiben is egy valódi télies saláta. A kakukkfű és a cékla nagyon kedvelik egymást, és ehhez a duóhoz kiválóan társul a sárgarépa üde színével és édeskés ízével.  A sült zöldségeknek igazi üdeséget ad a friss, nyers alma és a narancs édeskés-savanykássága. Az ízeket  a narancshéjban lévő illóolajok és a fahéj teszik teljessé.

2015. december 19., szombat

Karácsonyi menüsor - Desszert: Karácsonyi sajttorta




A desszert...

Karácsonykor a hagyományos desszerteket nem lehet elhagyni: a flódni, a bejgli, a guba, az omlós linzerek, a vaníliás kiflicskék, a diós patkók, az ánizsos keksz, a zserbó, a puncs, a mézeskalács… és még sorolhatnám.
Az ilyen gazdag, igényes édességeket tényleg csak karácsonyra süti meg az ember, mert ez a hagyomány, az ünnep illatához és ízeihez ez igenis kell… De szerintem kell mindig valami új, ami a kiszámítható és a megszokott mellett egy kis meglepetés, és az újdonság varázsával hat. Idén legyen mondjuk – a súlyos diós-mákos- almás nagyágyúk  mellet – egy könnyed, lágy,  hófehér , ízeivel és illatával kissé fűszeres, frissen gyümölcsös sajttorta… Méltán emeli az ünnep fényét.


Christmas Cheesecake – Karácsonyi sajttorta –Winter edition
A sajttorta sorozatból nem maradhat ki a téli változat!  Gyorsan elkészíthető, könnyed desszert, és még sütni sem kell.

Az alaphoz:
·         200 g omlós mézeskalács vagy bármilyen háztartási keksz és ehhez egy –két teáskanálnyi mézeskalács- fűszerkeverék
·         120 g olvasztott vaj (nem margarin)
A javához:
·         500 g krémtúró
·         2 púpos EK  kristálycukor
·         1 EK reszelt citromhéj
·         1TK reszelt narancshéj
·         2EK zselatin 100 ml forró vízben feloldva
·         200 g olvasztott fehércsokoládé
·         250 g Mascarpone
·         fél rúd vanília kikapart belseje
 JA, és ne feledkezzünk meg a 2 csipetnyi sóról sem, mert nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz!
·         100 ml narancslekvár felmelegítve
·         ½ TK zselatin 25 ml forró vízben feloldva


 ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A mézeskalácsot aprítógépben morzsásítjuk, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2.       Egy 22 cm-es átmérőjű, csatos tortaformát kibélelünk folpackkal, és a mézeskalácsos -vajas keveréket arányosan az aljára lappogatjuk, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3.       Ezután megolvasztjuk a fehér csokoládét, lehet gőz fölött is vagy mikróban. 
4.       A krémtúrót elkeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, sóval, vaníliával, hozzáadjuk a Mascarponet is, és  jöhet az olvadt, időközben langyosra hűlt fehér csoki. Mindent jól, alaposan, de érzéssel elkeverünk.
5.       Ezek után következik a zselatin, amelyet jól felolvasztunk a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok.
6.       A zselatinos vizet hozzáöntjük a vaníliától és citrusoktól illatozó krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
7.       Eközben a narancslekvárt is egy kanálka vízzel felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen, ehhez hozzáadjuk a 25ml forró vizet, melyben előzőleg a zselatinkristályokat alaposan feloldottuk.
8.       Ha megtörtént az alapos kavarás, és a lekvárunk is folyik, akkor ideje előkapnunk a hűtőből a 22-es csapdájában vacogó mézeskalácsos-vajas alapunkat,
9.       és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a krémünkkel, óvatosan öntsük a tetejére a lekvárt- spirálist rajzolva és kavarintsunk művészi nyolcasokat , hogy a fehér masszába örvényszerű mintát alkosson a fűszeres narancslekvár.
10.   Ha elkészült a mű, küldjük őket vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, meglátásom szerint azonban elég neki kb. 2 óra is.



Boldog ünnepet! ;)