Ez aztán hallatlan! Zöldségből édes desszertet? Igen, igen!
A sütőtök az valami olya csoda, hogy még desszertalapanyagnak is megállja a
helyét. Olyan édes, olyan selymes, és olyan odaadóan egybeolvad a vaníliával és
a fahéjjal, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni!
HOZZÁVALÓK:
•
400-500 g sütőtök – édesebb fajta
•
1 db csillagánizs
•
1MK fahéj
•
2-3 szem kardamom
•
½ rúd vanília
•
2-4 EK cukor vagy méz –ízlés szerint
•
100 ml víz
•
250g mascarpone
•
250 ml zsíros tejszín
•
poharanként 2-3 zabkeksz (jó ropogós, zabos,
pirított magvas – pl. Hobbit, Zabálom)
•
pirított pisztácia, mogyoró vagy mandula – ízlés
/ tetszés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A sütőtököt megtisztítjuk, apróbbra felkockázzuk.
2. Egy szép nagy lábasba küldjük, s hozzáadjuk a fűszereket,
a cukrot vagy mézet, öntünk alá kis vizet, és lefedve puhára pároljuk.
3. Ha elég puha, erősebb lángra kapcsolunk, és elforraljuk a
levét, hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a fűszereket, leszűrjük, és selymes
krémmé-pürévé turmixoljuk.
4.Turmixolás közben fokozatosan hozzáadjuk a mascarponet.
5. A zsíros tejszínünket habbá verjük és ezt a csodás habot
érzéssel hozzákeverjük a mascarpones-sütőtökös pürénkhez, melytől még lágyabbá,
lazábbá és simogatóbbá válik.
6. Tálaljuk: A poharak aljára durvára tört zabkekszet
morzsolunk, erre halmozzuk a krémet, és a tetejét megkoronázzuk a pirított,
tört pisztáciaszemekkel.
Ha tejszínhab rajongók vagyunk, akkor tehetünk a pohárba még
habot – felváltva rétegezhetjük a sütőtökkrémmel – így még mutatósabb.
Azonnal fogyasztható, de ha csak egy rövid időre hűtőbe
tesszük, az ízek kiválóan összeérnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése