2016. január 27., szerda

Sütőtökös pohárkrém


Ez aztán hallatlan! Zöldségből édes desszertet? Igen, igen! A sütőtök az valami olya csoda, hogy még desszertalapanyagnak is megállja a helyét. Olyan édes, olyan selymes, és olyan odaadóan egybeolvad a vaníliával és a fahéjjal, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni!

HOZZÁVALÓK:
                    400-500 g sütőtök – édesebb fajta
                    1 db csillagánizs
                    1MK fahéj
                    2-3 szem kardamom
                    ½ rúd vanília
                    2-4 EK cukor vagy méz –ízlés szerint
                    100 ml víz
                    250g mascarpone
                    250 ml zsíros tejszín
                    poharanként 2-3 zabkeksz (jó ropogós, zabos, pirított magvas – pl. Hobbit, Zabálom)
                    pirított pisztácia, mogyoró vagy mandula – ízlés / tetszés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A sütőtököt megtisztítjuk, apróbbra felkockázzuk.
2. Egy szép nagy lábasba küldjük, s hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot vagy mézet, öntünk alá kis vizet, és lefedve puhára pároljuk.
3. Ha elég puha, erősebb lángra kapcsolunk, és elforraljuk a levét, hűlni hagyjuk, eltávolítjuk a fűszereket, leszűrjük, és selymes krémmé-pürévé turmixoljuk.
4.Turmixolás közben fokozatosan  hozzáadjuk a mascarponet.
5. A zsíros tejszínünket habbá verjük és ezt a csodás habot érzéssel hozzákeverjük a mascarpones-sütőtökös pürénkhez, melytől még lágyabbá, lazábbá és simogatóbbá válik.
6. Tálaljuk: A poharak aljára durvára tört zabkekszet morzsolunk, erre halmozzuk a krémet, és a tetejét megkoronázzuk a pirított, tört pisztáciaszemekkel.
Ha tejszínhab rajongók vagyunk, akkor tehetünk a pohárba még habot – felváltva rétegezhetjük a sütőtökkrémmel – így még mutatósabb.

Azonnal fogyasztható, de ha csak egy rövid időre hűtőbe tesszük, az ízek kiválóan összeérnek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése