Könnyen és gyorsan készül, fűszerezése egészen különlegessé teszi. Illatos, zamatos
és persze egészséges, mivel jó minőségű darált húst használunk, kis zöldséggel
fellazítjuk,és tepsiben megsütjük.
Ezt a receptet a svéd húsgombócka, a kötbullar ihlette. Sokan
vagyunk, akik ismerjük, kóstoltuk, készítettük.
Igen, igen, nagyon
finom, és az igazat megvallva nagyon pepecselős egy étel…amíg az ember lánya
megformálja őket, szépen kisütögeti a vajas olajban, babusgatja, forgatgatja az
aranyos kis golyóbisokat…Hát, időbe telik. És nekünk gyorsan elkészíthető,
egészséges finomság kell, igaz?!
Nos, akkor a pepecselős részt elegánsan kihagyjuk! Úgy
bizony! Nincs golyócskaformálás, tetyegetés, sütögetés… Egészben, kicsit
laposabbra tepsibe terítve küldjük be a masszát a sütőbe. S ha megsült, tetszés
szerinti négyzetekre, formákra vághatjuk őket, akár még macifejeket is
szaggathatunk belőle, hogy a kicsiket elvarázsoljuk vele… ;)
HOZZÁVALÓK:
·
300g darált sertéshús (lehet sovány combja,
szaftos tarja vagy bármilyen rész)
·
300g darált marhahús (úgyszintén bármilyen,
amilyet kedvelünk…) Egyébként használhatunk pulykát, csirkét, ami csak tetszik.
·
300g főtt édesburgonya (batáta) összetörve
·
2 közepes fej vöröshagyma
·
2 egész tojás
·
1/2 MK őrölt borskeverék (zöld, fekete, fehér,
rózsa)
·
1TK őrölt
koriandermag
·
1MK őrölt szerecsendió
·
só ízlés szerint
·
1-1 EK hántolt tökmag, napraforgómag és
szezámmag – a tetejére
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A
tojásokat és a felkockázott hagymát botmixer segítségével
összepürésítjük.
2.
Egy nagy tálban (majdnem!!!) mindent jól
összekeverünk: a tojásos hagymapürét, a darált húsokat, a tört édesburgonyát s
finom fűszereket.
3.
Egy kb. 40x50-es tepsit kibélelünk sütőpapírral,
beleküldjük a húsmasszát, szépen elegyengetjük, és a tetejét megszórjuk a magvacskákkal.
4.
180 fokosra előmelegített sütőbe küldjük, s
addig sütjük, míg a remekmű teteje megpirul.
5.
És kész is!
A hagyma és a batáta édessége nagyon szépen harmonizál a
szerecsendió és a koriander ízeivel. Ha szeretjük az új ízeket, mindenképpen
érdemes ezt kipróbálni.
KÖRET:
Ha továbbvisszük az egészséges vonalat, friss leveles
zöldségekkel illetve sült zöldségekkel kínáljuk.
A vonalaikkal nem bajlódó ínyenceknek ajánlok hozzá ropogósra
sült krumplit, egy kis áfonyalekvárt és tejszínes mártást.
Tejszínes mártás:
·
1EK liszt (én zablisztet használok)
·
200 ml tejszín
·
2EK szójaszósz
Elkészítése: A hozzávalókat
jól elkeverjük, majd állandó kevergetés közben sűrűre beforraljuk. Aki
bársonyosabb mártást szeretne, az keverjen hozzá még egy kávéskanálnyi
vajdarabot…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése