2016. január 24., vasárnap

Svéd fasírt




Könnyen és gyorsan készül, fűszerezése  egészen különlegessé teszi. Illatos, zamatos és persze egészséges, mivel jó minőségű darált húst használunk, kis zöldséggel fellazítjuk,és tepsiben megsütjük.
Ezt a receptet a svéd húsgombócka, a kötbullar ihlette. Sokan vagyunk, akik ismerjük, kóstoltuk, készítettük.
Igen,  igen, nagyon finom, és az igazat megvallva nagyon pepecselős egy étel…amíg az ember lánya megformálja őket, szépen kisütögeti a vajas olajban, babusgatja, forgatgatja az aranyos kis golyóbisokat…Hát, időbe telik. És nekünk gyorsan elkészíthető, egészséges finomság kell, igaz?!
Nos, akkor a pepecselős részt elegánsan kihagyjuk! Úgy bizony! Nincs golyócskaformálás, tetyegetés, sütögetés… Egészben, kicsit laposabbra tepsibe terítve küldjük be a masszát a sütőbe. S ha megsült, tetszés szerinti négyzetekre, formákra vághatjuk őket, akár még macifejeket is szaggathatunk belőle, hogy a kicsiket elvarázsoljuk vele… ;)


HOZZÁVALÓK:

·         300g darált sertéshús (lehet sovány combja, szaftos tarja vagy bármilyen rész)
·         300g darált marhahús (úgyszintén bármilyen, amilyet kedvelünk…) Egyébként használhatunk pulykát, csirkét, ami csak tetszik.
·         300g főtt édesburgonya (batáta) összetörve
·         2 közepes fej vöröshagyma
·         2 egész tojás
·         1/2 MK őrölt borskeverék (zöld, fekete, fehér, rózsa)
·          1TK őrölt koriandermag
·         1MK őrölt szerecsendió
·         só ízlés szerint
·         1-1 EK hántolt tökmag, napraforgómag és szezámmag – a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A  tojásokat és a felkockázott hagymát botmixer segítségével összepürésítjük.
2.       Egy nagy tálban (majdnem!!!) mindent jól összekeverünk: a tojásos hagymapürét, a darált húsokat, a tört édesburgonyát s finom fűszereket.
3.       Egy kb. 40x50-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleküldjük a húsmasszát, szépen elegyengetjük, és a tetejét megszórjuk a magvacskákkal.
4.       180 fokosra előmelegített sütőbe küldjük, s addig sütjük, míg a remekmű teteje megpirul.
5.       És kész is!


A hagyma és a batáta édessége nagyon szépen harmonizál a szerecsendió és a koriander ízeivel. Ha szeretjük az új ízeket, mindenképpen érdemes ezt kipróbálni.
KÖRET:
Ha továbbvisszük az egészséges vonalat, friss leveles zöldségekkel illetve sült zöldségekkel kínáljuk.
A vonalaikkal nem bajlódó ínyenceknek ajánlok hozzá ropogósra sült krumplit, egy kis áfonyalekvárt és tejszínes mártást.


Tejszínes mártás:

·         1EK liszt (én zablisztet használok)
·         200 ml tejszín
·         2EK szójaszósz

Elkészítése: A hozzávalókat  jól elkeverjük, majd állandó kevergetés közben sűrűre beforraljuk. Aki bársonyosabb mártást szeretne, az keverjen hozzá még egy kávéskanálnyi vajdarabot…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése