Ez a recept már szerepel a blogon, csak kissé feledésbe
merült. Pedig én nagyon szeretem, mert
ez egy nem hagyományos módon készülő, szupergyors, 10 perces túrógombóc.
Az eredeti bejegyzés a nyár hangulatát, rezgéseit, a tavaszi-nyári
friss gyümölcsöket idézi… Én most szeretnék ilyen túrógombócot! És most farkasordító, hideg, csikorgós tél van! Csendesen
hull a hó- ez is olyan szép és hangulatos . Ilyenkor nagyon jólesik valami
illatos, fűszeres, melengető:
Mandulakérges túrógombóc fahéjas-szegfűszeges erdei gyümölcs szósszal
HOZZÁVALÓK:
kb. 30-34 gombóc lesz ebből a mennyiségből
• 200 g
babadara / 180 g közönséges, durvább szemcséjű dara
• 500 ml
tej
• 500 g
tehéntúró
• 1MK só
• 2-3 EK
vaníliacukor/ 4-5 EK vaníliás eritritol - vagy több is lehet- ízlés dolga
• 1 TK
reszelt citromhéj
• kb. 100 g
pirított, őrölt mandula a gombócok bevonására
ERDEIGYÜMÖLCS - SZÓSZ
• 100-120g
fagyasztott erdei gyümölcs
• 80 - 100
ml portói likőrbor vagy édes pezsgő vagy vörösbor,de használhatunk vizet is ;)
• 1-2 EK
méz/ eritritol – ízlés szerint
• 1-2
csipetnyi őrölt fahéj
• 1-2
csipetnyi őrölt szegfűszeg
A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A tejben elkeverjük a cukrot/eritritolt és a
babadarát, és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk langyosra
vagy teljesen kihűlni.
2.
Ezalatt az idő alatt megtörjük a
túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de
ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen.
3.
Ha a darakása megfelelő hőmérsékletű,
összedolgozzuk vele a túrót.
4.
Nedves kézzel gombócokat formálunk, s ha kedvünk
tartja, belsejükbe finom kicsi aszalt gyümölcsöt - mondjuk szilvát- teszünk, meghempergetjük
őket a mandulában,… és készen is vagyunk!
A FŰSZERES
ERDEIGYÜMÖLCS-SZÓSZ:
1.
Egy csinos serpenyőbe beleszórjuk a fagyos erdei
gyümölcsbogyókat: áfonyát, ribizlit, nicsak,
még málna is akad …
2.
Nyakon öntjük őket a portóival, borral vagy a
pezsgővel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket, óvatosan elkeverjük, és alacsony
hőmérsékleten gyöngyöztetjük, hogy kicsit
sűrűsödjön.
A gombócok nem túl édesek, viszont a szósz egy igazi
ízrobbanás!
Ha a gőzölgő, fűszeres, édes-savanykás, bordó szósszal
leöntjük a fehér gombóckákat, szinte életre kelnek! Így szép az élet! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése