2015. december 14., hétfő

Karácsonyi menüsor - főétel : Pácolt tengeri csuka ropogós, mandulás-diós bundában



Igen, a hal is egy hagyományos elem a karácsonyi fogások közt.  A tengeri csuka egy kitűnő választás, mert húsa egyszerűen imádnivaló! Puha, hófehér és szaftos. Mentes a tolakodó halszagtól, és ha még fokhagymás tejben fürdetjük, isteni ízélményben lehet részünk.


HOZZÁVALÓK:

·         tengeri csuka (személyenként 2-3 szelet)

     A panírhoz:
·         liszt
·         tojásfehérje
·         tej
·        
·         durvább szemcséjű prézli, darált dió (1:1 ), plusz gyalult mandula 20%

·         olaj a kisütéshez

A páchoz: tej – annyi, hogy ellepje a halszeleteket, 2-3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só, citromlé, 1 TK reszelt citromhéj
a pác elkészítése :100 ml-nyi tejet és a fokhagymagerezdeket botmixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és felöntjük még annyi tejjel, hogy ez a mennyiség ellepje a pácolandó halszeleteket.

A séf tippje: Ha szeretnénk, hogy a hal bundája tényleg ropogós legyen, panírozáskor a tojásnak csak a fehérjét használjuk (egész tojás helyett) . Ettől igazán ropogós lesz!!!

ELKÉSZÍTÉSE: 
1.       A halat megmossuk és besózzuk, a szeleteket kisebb tepsibe fektetjük, megcsepegtetjük citromlével,
2.       majd nyakon öntjük őket a fokhagymás tejjel (annyival, hogy teljesen ellepje a szeleteket).
3.        legalább 1-2 órára hűtőben állni hagyjuk, hogy a só, a citrom és a fokhagyma jól átjárják a hófehér halhúst.
4.       Ha eljött az idő, bepanírozzuk a halakat: liszt, tojásfehérje  és a diós-mandulás prézli.
5.        Süssük őket aranybarnára, ropogósra…Mmmennyei falatok.




6.        Bármilyen körettel szépen muzsikál…legyen az vajas krumplipüré, őrölt korianderes-dióolajos brokkolipüré, szerecsendiós-vajas batátapüré, sült krumpli vagy akár vinaigrettes, zsenge, leveles saláta kavalkád…és még sorolhatnám. A fantáziánkra van bízva!

2015. december 12., szombat

Karácsonyi menüsor - leves: Lencsekrémleves tejszínnel, aszalt szilvával és dióolajjal



Nálunk a lencseleves hagyomány. Elmaradhatatlan a karácsonyi menüsorból. Egy kis csavarral, pontosabban krémesítéssel újíthatunk a hagyományos állagán. Az aszalt szilva, a tejszín és a dióolaj még elegánsabbá teszi.

HOZZÁVALÓK: 

·         300g lencse (tetszés szerint használhatunk vörös lencsét is)
·         babérlevél
·         3 gerezd fokhagyma
·         1 alma( hámozva, kimagozva)
·         5-6 szem aszalt szilva
·         só ízlés szerint
·         100 ml tejszín (lehet több is)
·         1EK mustár
·         pár csepp citromlé

A tálaláshoz: 
 -személyenként 2-3 szem aszalt szilva apróra kockázva( esetleg be lehet desszertborba áztatni- a tokaji aszú jó választás)
 - pár csepp dióolaj
 -  1 TK tejszín

A séf tippje: ha nincs dióolajunk, akkor mozsárban néhány darab dióbelet és pár csepp semleges ízű olajat péppé zúzva kellemes diós olajat kapunk. - Ez  isteni!!!


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A lencsét kb. 1l vízben a babérlevél, fokhagyma, aszalt szilva és alma társaságában nagyon puhára főzzük. 
2.       Eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel krémesítjük, ízesítjük sóval, mustárral és pár csepp citromlével. Hozzáadjuk a tejszínt és forrásba hozzuk. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá tejszínt vagy vizet. Ha viszont hígnak találjuk, behabarhatjuk egy kis zabpehelyliszttel vagy tetszés szerint más liszttel.

3.       Tányérba szedve díszítjük aszalt szilvával, pár csepp dióolajjal és tejszínnel.


2015. december 9., szerda

Karácsonyi menüsorom egy női magazinban

Így bő két héttel karácsony előtt már ideje eljátszani az ünnepi menü gondolatával…Nekem van pár ötletem, melyet szívesen megosztanék veletek.
Előtte még hadd súgjam meg, hogy  milyen kellemes felkérésnek tehettem eleget. Néhány hete boldog volt a pillanat, amikor az Új Nő kedves szerkesztője, Krisztina megkért, hogy ajánljak egy menüsort a lap karácsonyi számába! Hű!!! Ez bizony nagy megtiszteltetés!!!


 És mekkora inspiráció!!!
 Rögtön beindult a fantáziám, és a hagyományos karácsonyi fogásokat kicsit újragondolva jópár ötletem támadt. 
A kipróbált receptjeimet átküldtem a várkonyi Amdé Chateu séfjének, Czucz Péternek, aki elkészítette az ételeimet, melyeket egy profi fotós, Dömötör Ede örökített meg, és mindezt én is figyelemmel kísérhettem - egy élmény volt!!! 
Egy nagyon kellemes délutánt tölthettem egy csodás környezetben, beleshettem a kastély konyhájába, és megtanultam néhány fortélyt a séftől, melyeket majd megosztok veletek is. 


És íme a karácsonyi menüsor: 

·         Lencsekrémleves tejszínnel és aszalt szilvával

·         Pácolt tengeri csuka ropogós, mandulás-diós bundában


·         Christmas Cheesecake – Karácsonyi sajttorta –Winter edition



A receptek hamarosan, szépen sorjában  jönnek majd! 







2015. december 3., csütörtök

Fokhagymás kelbimbó ropogósra pirult feketeerdei sonkacsíkokkal


Az utóbbi pár hónapban emeltem a napi zöldségadagomat, mert rájöttem, mennyi re jótékony is ez: egészséges, laktató, és nem árt a vonalainknak sem… És ami szintén jó hír, hogy sokféleképpen elkészíthető: párolva, hirtelen sütve, csőben sütve,  grillezve, pirítva, pürésítve, flambírozva  (! hú, ez buli!)…és még sorolhatnám…
Legutóbbi nagy felfedezettem, és egyben hatalmas kedvencünk:  a kelbimbó!  Olyan helyes, nett, aranyos minikáposztafej, és néhány hozzávalóval meg egy kis pirítással isteni fogás válhat belőle.


HOZZÁVALÓK:
1 személyre:
·         10-14 szem kelbimbó (lehet több isJ)
·         30-40 g feketeerdei sonka felcsíkozva ( vagy bármi pikáns husi, akár valami jóféle füstölt kolbász is megteszi)
·         ½ vagy 1 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors ízlés szerint
·         pici olívaolaj
·         reszelt parmezán – a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A kelbimbókat mossuk, megtisztítjuk a külső levelektől,  félbevágjuk,  majd enyhés sós vízben pár percig félpuhára vagy teljesen puhára főzzük. Leöntjük róluk a vizet.
2.       Egy terebélyesebb serpenyőben pici olajat hevítünk, és ha kellően forró, akkor gyorsan, ügyesen ropogósra pirítjuk a vékony sonkacsíkokat, kiszedjük a serpenyőből, és  félretesszük őket.
3.       A serpenyőben maradt, finoman füstölt illatú és ízű olajat ismét felhevítjük, és ebbe beleküldjük  a kelbimbókat és a zúzott fokhagymát. Csipetnyi sót és borsot is hintünk rájuk, pár perc alatt jól megpirítjuk őket, és így előhozzuk a bennük rejlő cukrokat, amelyek szépen megkaramellizálódnak.
4.       Ezután hozzáadjuk  a pirított sonkacsíkokat és jól összerázzuk a társaságot.
5.       Tegyük egy szép tálra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, plusz egy kanál tejföl is nagyon finoman kiegészíti.

Az édes és a sós íz kellemes harmóniája járja át ezt a fogást, amit mesterien kiegészít a fokhagyma karakánsága és a ropogósra pirult sonka enyhén füstölt íze. A hűs tejföl pedig egy kis csoda a tetején… ;) 

2015. november 30., hétfő

Csirkemell parmezános-füstölthúsos töltelékkel




Valami erőteljes ízű tölteléket áhítottam a vacsorára szánt gyenge-zsenge csirkemellbe. Legyen az valami markáns zamat! Egy kis füstölt íz- talán tarja vagy karaj, darálva ?! Igen !!!! S hogy azért krémesebb legyen, hintettem hozzá egy maréknyi reszelt parmezánt, és fellazítottam egy leheletnyi tejszínnel… Na , pont ezt képzeltem!!!



HOZZÁVALÓK:
·         4 csirkemell
·         150 g darált füstölt karaj vagy tarja (vagy bármi…)
·         1-2 EK reszelt parmezán
·         50-80 ml tejszín (12-33%)
·         4 szelet sajt (Eidam,  Gouda, Mozzarella, …)

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A csirkemelleken zsebet vágunk a szokásos módon (Lásd az előző töltött csirkemelles recepteket!).
2.       Elkészítjük a tölteléket: A füstölt húst felkockázzuk, ráhintjük a reszelt parmezánt és hozzáöntjük a tejszínt, majd botmixerrel pépesítjük.
3.       Az így kapott finom, nem folyékony, pástétom állagú masszát betöltjük a csirkemellekbe (kiskanállal vagy nyomózsákkal).
4.       A töltött csirkemelleket enyhén meghintjük sóval, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és mindegyiket gondosan betakarjuk egy-egy szép szelet sajttal.
5.       160 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket, és addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. Ez kb. 20-30 perc után be is következik (sütője válogatja).
Bármilyen köretet elbír. Legyen az egy nagy halom, friss-roppanós salátalevél-keverék vagy rusztikus gerezdekre vágott, ropogósra sült krumpli, de a zöldfűszeres karfiolpüré is nyerő lehet.

Jó étvágyat!

2015. november 26., csütörtök

Egyszerű vacsorák: Grillezett körte olvadozó gorgonzolával és pirított dióval…salátaágyon


Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ízletes és egészséges. Ha az ember lánya odafigyel a vonalaira, ez az étel még bőven belefér a menüsorba: mértékkel és sok salátával. ;)

HOZZÁVALÓK:
(személyenként)

·         1-2 felezett körte
·         1 teáskanálnyi gorgonzola vagy Niva sajt /fél körte
·         1 fél dióbél
·         150g friss leveles salátamix

ELKÉSZÍTÉSE:

1.       Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2.       A körtéket mossuk, felezzük és kivájjuk a magházaikat – ezzel kis gödröcskét készítünk a gorgonzolának.
3.       A gorgonzolát beleültetjük a körtebölcsőbe, és a dióbéllel megkoronázzuk.

4.       Előmelegített, jó forró (200 fokos ) sütőbe  küldjük kb. 5-7 percre. Még jobb, ha van grillező funkció a sütőn, mert akkor elég a felső grillrácsot alaposan beizzítani, és a körtékkel teli tepsit közvetlenül aláhelyezni. 3-4 perc is elegendő. Ügyeljünk, hogy a dió nehogy megégjen!
5.       Salátaágyon tálaljuk.

Imádom ezt a finomságot!!! Egy igazi ízrobbanás: a puha, szaftos, mézédes körte; a sós, olvadozó és pikáns sajt meg a roppanós, pirult dió harmonikus találkozása.

2015. november 23., hétfő

Cannelloni - a csöves tészták nagyágyúja



Szeretek böngészni az élelmiszerboltokban, mert olyan jó ráakadni valami újdonságra, felfedezni valami nem szokványosat...Az első találkozásom a canellonival is egy ilyen böngésző, bolti körút folyamán történt,réges-régen, vagy tizenöt évvel ezelőtt. Felkeltette az érdeklődésemet: Hát ezzel a tésztából készült ágyúcsővel meg mit lehet kezdeni??? Szemezgettem vele, aztán úgy döntöttem, hogy mindenképpen  hazaviszem a drágákat. Ha máshol nem is, legalább a spájzpolcomon  nagyon jó helyük lesz! Aztán majd meglátjuk!
És igen! Annyi finomsággal meg lehet tölteni őket. Mutatósak natúr, főzetlen állapotban is, de megtöltve nemcsak szépek, hanem finomak is!
Jöjjön egy a sok kedvenc közül, a:

Ricottás - spenótos cannelloni


HOZZÁVALÓK:
·         kb. 18-20 db cannelloni

A TÖLTELÉK:
·         250-300g forrázott, apróra vágott spenótlevél (lehet fagyasztottat is használni)
·         250 -300g ricotta
·         1 egész tojás
·        
·         fokhagyma

A SUGO SZÓSZHOZ:
·         500 ml paradicsomszósz
·         1 fej vöröshagyma apróra vágva
·         1-2 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors
·         1 EK szárított bazsalikom, ha van friss, az még jobb
·         1 TK szárított oregánó

A BESAMEL MÁRTÁSHOZ:
·         10 g vaj
·         2 EK olíva olaj
·          25 g simaliszt (búza- vagy zabpehelyliszt)
·         600 ml tej
·         2 csipetnyi só (ne legyen túl sós)
·         csipetnyi szerecsendió
200 g reszelt sajt – a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Először készítsük el a besamel mártást:
  - Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, hevítjük.
  - Ehhez hozzáadjuk a lisztet, hagyjuk, hogy átforrósodjon,kevergetjük, erre jöhet a só és a szerecsendió.
  -Végül felöntjük a tejjel, jól elkeverjük, és állandó keverés mellett hagyjuk, míg a hő hatására besűrűsödik.
 - Ha túl sűrű (nem önthető) a massza, hígítsuk pici tejjel!

2.       Készítsük elő a spenótos tölteléket!
 - A megmosott spenótleveleket tegyük egy szűrőbe, és öntsük le enyhén sós, forró vízzel. Ettől összeesnek a levelek.
  - Hagyjuk, hogy a víz lecsepegjen róluk, hűljenek kicsit.
  - Ha már kihűltek, vágjuk őket vékony, 2-3 mm-es csíkokra.
 - A spenótot keverjük össze a ricottával, tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és ne feledkezzünk meg a zúzott fokhagymáról sem.

3.       A következő lépésben készítsük el a sugo /paradicsomszószt!
  - Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta az  apróravágott hagymát és fokhagymát.
   - Öntsük nyakon paradicsomlével, fűszerezzük, sózzuk. Hagyjuk egyet forrni.

4.       Ha már ilyen szépen elkészültünk a mártásokkal és a töltelékkel, akkor rakjuk össze őket.
  - Megtöltjük a csövecskéket. Tehetjük ezt mokkáskanállal-ez elég időigényes… Vagy a zacskós - habzsákos verziót is választhatjuk.
  - Egy csinos tepsi aljába beleöntjük a sugo szósz 2/3-át, belefektetjük a töltött cannellonikat, majd az egészet nyakon öntjük a  maradék sugo szósszal és a  besamel mártással, és az egészet megkoronázzuk  sok-sok reszelt sajttal.
  - Kb. 160-180 fokon addig sütjük, amíg a sajt és persze a besamel meg nem pirulnak. Ez kb. 30-40 perc- bár sütője válogatja. 

4Sülés közben a mártások teljesen felpuhítják a kemény kis tészta ágyúcsöveket, az ízek pedig harmonikusan egymásba gabalyodnak.




Érdemes nekifogni, mert nemcsak szépen mutat, hanem mennyeiek az ízei!

Jó étvágyat hozzá!