Nálunk a lencseleves hagyomány. Elmaradhatatlan a karácsonyi
menüsorból. Egy kis csavarral, pontosabban krémesítéssel újíthatunk a
hagyományos állagán. Az aszalt szilva, a tejszín és a dióolaj még elegánsabbá
teszi.
HOZZÁVALÓK:
·
300g lencse (tetszés szerint használhatunk vörös
lencsét is)
·
babérlevél
·
3 gerezd fokhagyma
·
1 alma( hámozva, kimagozva)
·
5-6 szem aszalt szilva
·
só ízlés szerint
·
100 ml tejszín (lehet több is)
·
1EK mustár
·
pár csepp citromlé
A tálaláshoz:
-személyenként 2-3 szem aszalt szilva apróra kockázva( esetleg
be lehet desszertborba áztatni- a tokaji aszú jó választás)
- pár csepp dióolaj
- 1 TK tejszín
A séf tippje: ha nincs dióolajunk, akkor mozsárban néhány darab dióbelet és pár csepp semleges ízű olajat péppé zúzva kellemes diós olajat kapunk. - Ez isteni!!!
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A lencsét kb. 1l vízben a babérlevél, fokhagyma,
aszalt szilva és alma társaságában nagyon puhára főzzük.
2.
Eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel
krémesítjük, ízesítjük sóval, mustárral és pár csepp citromlével. Hozzáadjuk a
tejszínt és forrásba hozzuk. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá tejszínt vagy
vizet. Ha viszont hígnak találjuk, behabarhatjuk egy kis zabpehelyliszttel vagy
tetszés szerint más liszttel.
3.
Tányérba szedve díszítjük aszalt szilvával, pár
csepp dióolajjal és tejszínnel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése