2015. december 12., szombat

Karácsonyi menüsor - leves: Lencsekrémleves tejszínnel, aszalt szilvával és dióolajjal



Nálunk a lencseleves hagyomány. Elmaradhatatlan a karácsonyi menüsorból. Egy kis csavarral, pontosabban krémesítéssel újíthatunk a hagyományos állagán. Az aszalt szilva, a tejszín és a dióolaj még elegánsabbá teszi.

HOZZÁVALÓK: 

·         300g lencse (tetszés szerint használhatunk vörös lencsét is)
·         babérlevél
·         3 gerezd fokhagyma
·         1 alma( hámozva, kimagozva)
·         5-6 szem aszalt szilva
·         só ízlés szerint
·         100 ml tejszín (lehet több is)
·         1EK mustár
·         pár csepp citromlé

A tálaláshoz: 
 -személyenként 2-3 szem aszalt szilva apróra kockázva( esetleg be lehet desszertborba áztatni- a tokaji aszú jó választás)
 - pár csepp dióolaj
 -  1 TK tejszín

A séf tippje: ha nincs dióolajunk, akkor mozsárban néhány darab dióbelet és pár csepp semleges ízű olajat péppé zúzva kellemes diós olajat kapunk. - Ez  isteni!!!


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A lencsét kb. 1l vízben a babérlevél, fokhagyma, aszalt szilva és alma társaságában nagyon puhára főzzük. 
2.       Eltávolítjuk a babérlevelet, majd botmixerrel krémesítjük, ízesítjük sóval, mustárral és pár csepp citromlével. Hozzáadjuk a tejszínt és forrásba hozzuk. Ha túl sűrű, adhatunk még hozzá tejszínt vagy vizet. Ha viszont hígnak találjuk, behabarhatjuk egy kis zabpehelyliszttel vagy tetszés szerint más liszttel.

3.       Tányérba szedve díszítjük aszalt szilvával, pár csepp dióolajjal és tejszínnel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése