2015. november 23., hétfő

Cannelloni - a csöves tészták nagyágyúja



Szeretek böngészni az élelmiszerboltokban, mert olyan jó ráakadni valami újdonságra, felfedezni valami nem szokványosat...Az első találkozásom a canellonival is egy ilyen böngésző, bolti körút folyamán történt,réges-régen, vagy tizenöt évvel ezelőtt. Felkeltette az érdeklődésemet: Hát ezzel a tésztából készült ágyúcsővel meg mit lehet kezdeni??? Szemezgettem vele, aztán úgy döntöttem, hogy mindenképpen  hazaviszem a drágákat. Ha máshol nem is, legalább a spájzpolcomon  nagyon jó helyük lesz! Aztán majd meglátjuk!
És igen! Annyi finomsággal meg lehet tölteni őket. Mutatósak natúr, főzetlen állapotban is, de megtöltve nemcsak szépek, hanem finomak is!
Jöjjön egy a sok kedvenc közül, a:

Ricottás - spenótos cannelloni


HOZZÁVALÓK:
·         kb. 18-20 db cannelloni

A TÖLTELÉK:
·         250-300g forrázott, apróra vágott spenótlevél (lehet fagyasztottat is használni)
·         250 -300g ricotta
·         1 egész tojás
·        
·         fokhagyma

A SUGO SZÓSZHOZ:
·         500 ml paradicsomszósz
·         1 fej vöröshagyma apróra vágva
·         1-2 gerezd fokhagyma zúzva
·         só, bors
·         1 EK szárított bazsalikom, ha van friss, az még jobb
·         1 TK szárított oregánó

A BESAMEL MÁRTÁSHOZ:
·         10 g vaj
·         2 EK olíva olaj
·          25 g simaliszt (búza- vagy zabpehelyliszt)
·         600 ml tej
·         2 csipetnyi só (ne legyen túl sós)
·         csipetnyi szerecsendió
200 g reszelt sajt – a tetejére


ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Először készítsük el a besamel mártást:
  - Megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, hevítjük.
  - Ehhez hozzáadjuk a lisztet, hagyjuk, hogy átforrósodjon,kevergetjük, erre jöhet a só és a szerecsendió.
  -Végül felöntjük a tejjel, jól elkeverjük, és állandó keverés mellett hagyjuk, míg a hő hatására besűrűsödik.
 - Ha túl sűrű (nem önthető) a massza, hígítsuk pici tejjel!

2.       Készítsük elő a spenótos tölteléket!
 - A megmosott spenótleveleket tegyük egy szűrőbe, és öntsük le enyhén sós, forró vízzel. Ettől összeesnek a levelek.
  - Hagyjuk, hogy a víz lecsepegjen róluk, hűljenek kicsit.
  - Ha már kihűltek, vágjuk őket vékony, 2-3 mm-es csíkokra.
 - A spenótot keverjük össze a ricottával, tojással, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és ne feledkezzünk meg a zúzott fokhagymáról sem.

3.       A következő lépésben készítsük el a sugo /paradicsomszószt!
  - Egy serpenyőben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta az  apróravágott hagymát és fokhagymát.
   - Öntsük nyakon paradicsomlével, fűszerezzük, sózzuk. Hagyjuk egyet forrni.

4.       Ha már ilyen szépen elkészültünk a mártásokkal és a töltelékkel, akkor rakjuk össze őket.
  - Megtöltjük a csövecskéket. Tehetjük ezt mokkáskanállal-ez elég időigényes… Vagy a zacskós - habzsákos verziót is választhatjuk.
  - Egy csinos tepsi aljába beleöntjük a sugo szósz 2/3-át, belefektetjük a töltött cannellonikat, majd az egészet nyakon öntjük a  maradék sugo szósszal és a  besamel mártással, és az egészet megkoronázzuk  sok-sok reszelt sajttal.
  - Kb. 160-180 fokon addig sütjük, amíg a sajt és persze a besamel meg nem pirulnak. Ez kb. 30-40 perc- bár sütője válogatja. 

4Sülés közben a mártások teljesen felpuhítják a kemény kis tészta ágyúcsöveket, az ízek pedig harmonikusan egymásba gabalyodnak.




Érdemes nekifogni, mert nemcsak szépen mutat, hanem mennyeiek az ízei!

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése