2014. április 11., péntek

Villámgyors csokihabkehely


Amióta blogot írok, megosztom a receptjeimet, azt vettem észre, hogy sikerült mindkét lányom érdeklődését felkelteni a főzőcskézés iránt. Ők is keresgélnek, próbálkoznak, alkotnak a konyhában is,és aminek nagyon örülök,ami szerintem nagyon  fontos, az az, hogy nem félnek a főzéstől... A merészség már fél siker!

Nagyobbik lányom (16) ezzel a desszert ötlettel állt elő. Nem kell hozzá más, mint:

5 hozzávaló, 10 perc a keverés-kavarás, 1 órácska a hűtőben...és garantáltan 1 szempillantás alatt elfogy a finomság!





HOZZÁVALÓK 4 személyre:

2 pohár habtejszín

200 g tejcsokoládé vagy lehet fehércsokoládé is.

12 szem kerek piskóra

100 ml tej

1 EK rum

ELKÉSZÍTÉSE:

Felolvasztjuk a tejcsokoládét( gőzfürdőban vagy mikróban).

Amíg hűl, előkészítünk 4 kelyhet és mindegyik aljára 4 szem piskótát teszünk, melyeket a rummal elkevert tejben fürdettünk meg.

A tejszínből habot verünk. Ha már kihűlt a csoki (azért legyen még folyós), hozzákeverjük a tejszínhabhoz , és óvatosan, de alaposan elkeverjük. Az így kapott masszát szétosztjuk a kelyhekbe, és pár órára hűtőbe tesszük. Ezalatt megdermed.


 A fehércsokis verzióhoz nem piskótát szoktam tenni, hanem friss gyümölcsöt  – epret vagy málnát... Ezúttal elfelejtettem epret venni... de találtam a fagyasztóban egy kis fagyasztott meggyet. És így utólag nem is bánom, hogy így történt, mert a meggy fanyar íze tökéletesen kiegészíti az édes,fehér csokihabot!


Könnyű és nagyon finom! 

2014. április 10., csütörtök

Bruschetta? Crostini?...esetleg zsíroskenyér hagymával?


Munkából hazajövet ezek jártak a fejemben. Mindet szeretem. Zsíroskenyeret már nagyon-nagyon régen nem ettem...talán ma sem fogok. Crostini?!... az a kicsike pirítós valamicskével a tetején? Nem! Bruschetta lesz.... ő a nyertes!!! Méghozzá sült paprikás feltéttel: elképzeltem a színeket, az ízeket és azt, amint a rusztikus, pirított, picit olívaolajas, enyhén fokhagymás kenyérszeletbe harapok... a kenyér roppan a fogaim közt és már éreztem is a puha sült paprika édeskés ízét keveredve a balzsamecet savanykásságával, a bazsalikom üdeségét. Igen! Nekem EZ kell!!! 
Igaz, hogy az olaszok ezt előételnek fogyasztják, de nekünk egy könnyű estebédnek tökéletesen megfelel ...És már mentem is a gyűjtögető körutamra, hogy összeszedjem a
 

HOZZÁVALÓKat:

·         4 ciabatta cipó (vagy rusztikusabb kenyér is megteszi)

·         1 vastag húsú pirospaprika,1 sárga paprika

·         1 kicsi fej hagyma

·         Só, bors, olívaolaj, fokhagyma, balzsamecet

·         5-8 friss bazsalikomlevél apróra vágva vagy 1 EK szárított is jó lesz

ELKÉSZÍTÉSE:

A ciabatta cipókat félbevágtam (ha kenyeret használok, akkor azt felszeletelem). Serpenyőben picike olajon a puha (nem a kérges) felét megpirítottam; (ha kenyérszeleteket pirítunk, akkor elég az egyik felét) . Enyhén bedörzsöltem fokhagymával.

A paprikákat és a hagymát is apró kockára vágtam. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon magas fokon megpirítottam. Az a cél, hogy a paprikában lévő cukor kicsit karamellizálódjon, picit barnuljon. Jöhet a só, bors, na meg a bazsalikom; adtam hozzá 2-3 EK balzsamecetet, elkevertem. Hagytam úgy 4-5 percig fortyogni, hogy érjenek az ízek!  Hmmm, micsoda illatok! Pár perc az egész! Kis kóstolás... Teljesek az ízek? Naná!

Elő a ropogós ciabattával! Rátettem egy evőkanálnyit a paprikás feltétből, annak tetejére még  raktam egy darabka mozzarellát és egy szem olívabogyót...és igen, a képzeletből valóság lett! Mondhatom, nagyon jót ettünk belőle! Ezt érdemes kipróbálni!
 

2014. április 9., szerda

Pazar ízek rövid idő alatt...Beurre Blanc


Már egy hete csak a lazacra gondolok... mindig meg-megállva annál a pontnál, hogy ehhez a csodás színű, szaftos halhusihoz mit készítsek köretnek... Krumpli... nem, az nem jó, mert már egy jó ideje tudatosan táplálkozom, és a krumplival nem vagyok túl jó barátságban...akkor valami nyers leveles sali... Jó, jó...a friss zöldség az mindig jó választás… ÁÁÁ! De már megint!? Inkább legyen mondjuk a brokkoli! Az igazat megvallva brokkolit azért eszek, mert tudom, hogy mennyire egészséges, és nem azért, mert annyira szeretném az ízét vagy az illatát. Tehát párolt brokkoli és lazac. Ez túl diétásnak hangzik... Még több ízt, illatokat, egy kis pikantériát ide! Kell egy mártás! Egy-két kanálnyi, ami ízes, selymes és üdítő, ami felpezsdíti az érzékeket. Ez az!  A Beurre Blanc (ejtsd /bör blan/ ;)- a fehér vajmártás.Nem tudom, ki hogy áll vele, mennyire ismerős erre, mifelénk. Én egyszer egy filmben hallottam róla... ott azt mondták, hogy tengeri herkentyűkhöz és halakhoz kiváló. Engem kíváncsivá is tett, hogy igaz-e, utánanéztem, kipróbáltam, elkészítettem, és naaagyooon finoooooooooom. Ez is francia találmány. Szóval ezek a franciák tudnak valamit!

A mai fogás tehát:
 

 Grillezett, fűszeres lazac brokkolival és beurre blanc mártással


HOZZÁVALÓK:

2 személyre

·         1 közepes fej brokkoli

·         300 - 400 g friss lazacfilé

·         a hal fűszerezéséhez: só, őrölt bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma, reszelt citromhéj

A mártáshoz:

 

·         150 ml száraz fehérbor

·         1 citrom leve

·         1 kisebb fej apróra vágott hagyma

·        

·         ½ mokkáskanálnyi őrölt fehérbors

·         50 ml zsíros tejszín

·         70 g vaj kockázva

ELKÉSZÍTÉSE:

A brokkolit alapos mosás után rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük.(Ne túl puhára!)

A lazacot tetszőleges nagyságú szeletekre vágjuk, bedörzsöljük a sóval, zúzott fokhagymával, reszelt citromhéjjal, borssal, enyhén beolajozzuk, majd bordázott grillserpenyőben megsütjük (ha bőrös, akkor először mindig a bőrös felét süssük). Ha nincs ilyen grillserpenyő, akkor megteszi a közönséges is...

A mártás elkészítéséhez ajánlatos egy nagyobb átmérőjű, teflonos serpenyőt használni. Ebbe a serpenyőbe beleöntjük a bort, citromlevet, és elkeverjük benne a hagymát, picit sózzuk. Ezt a keveréket forrásba hozzuk, és forraljuk, forraljuk, forraljuk, hagyjuk addig békésen forrdogálni, amíg a lé 2 evőkanálnyi mennyiségűre csökken. Ezt  nevezik jobb helyeken redukciónak...;) Tehát elforraljuk a fölösleges levet, mert az a célunk, hogy az a 2 evőkanálnyi ‚maradék‘ ütős és ízes legyen. Ezen a ponton alacsony hőfokra kapcsolunk, és a serpenyőbe küldjük a tejszínt. Lassan, komótosan forrjon, sűrűsödjön. Egy-két perc elteltével jön a várva-várt főszereplő... a mártás sztárja: a vaj. Egyik kis kocka a másik után. Lassan, folytonosan keverjük a mártást, míg bele nem olvad a vajkocka. Ha beolvadt, csakis, és kizárólag akkor jöhet a következő. Miután beolvadtak mind, nem marad más hátra, mint hogy lekapcsoljuk a tüzet, persze, na és az, hogy a mártást átpasszírozzuk egy sűrű szitán. Egy evőkanál segítségével átnyomjuk a megpuhult hagymadarabkákat is.
 
Keverintsünk bele, kóstoljuk csak meg! Elég sós? Ugye, milyen pikáns!? Nyelvünk ízlelőbimbói mind vigyázzba vágták magukat! Picit boros,  citromos- savanykás- sós, és aztán a vaj  az ő selymességével megnyugtatja a felborzolt kedélyeket.

1 csészényi lesz belőle. De ebből az ínyenc mártásból nem is kell több!

Akkor tálaljunk! Még melegen vagy langyosan kanalazzunk belőle a tányérra és tegyük rá a fokhagymától illatozó halat és a csinos kis brokkolirózsákat!
 

Csodás látvány,pazar ízek, egyszerű hozzávalók!

2014. április 4., péntek

7perces süti


Mennyi? Hétperces??? Ilyen nincs!...- mondtam a lányomnak, amikor előhozakodott ezzel a badarsággal. Illetve helyesbítek: badarságnak tűnő ötlettel. Aztán persze kipróbáltuk, lemértük ...és láss csodát! Leesett az állam! Ez tényleg 7 perc!!!  És mi is tart 7 percig? 5 perc a hozzávalók összeállítása, keverése, 2 perc a sütés.Na jó! Ha először készíted, lehet 10 perc is,... de csak mert nem találod ...mondjuk a ... a...lisztet.

Azért szeretjük, mert: gyors, finom, hihetetlenül sokféleképpen variálható.


Reggelire is kiváló, friss, gyors finomság.
 Villámgyors desszertnek is megjárja. Nem lehet elrontani!

Nézzük csak! Ez itt egy alaprecept:

1.       Végy személyenként egy 2 dl-s bögrét!

2.       Tegyél bele:- 1 púpozott evőkanál simalisztet

-1/2  mokkáskanálnyi sütőport

-1 evőkanál kristálycukrot

- 1 ½ evőkanálnyi olajat

- 2 evőkanál tejet

3.       Jól keverd össze! A massza ne legyen se túl sűrű, de ne is folyjon.

4.       Tegyél bele  pár szem tetszés szerinti gyümölcsöt, vagy gyümölcs helyett csapjál a tetejére 1 jókora teáskanál baracklekvárt, na meg egy kocka csokit (főző-, tej-… ha tanácstalan vagy, milyen csoki legyen, javasolom megkérdezni Gombóc Artúrt!)


5.       Tedd a bögréket egyenként a  MIKRÓBA 2 percre! Ezalatt az idő alatt kis csodák történnek odabenn, ami látványnak sem utolsó: a massza a kétszeresére nő, körbeöleli a gyümölcsszemeket, megolvasztja a csokit. Az olvadt csoki és a lekvár pedig szinte beszélgetnek egymással.

Mielőtt nekifognál, hagyd hűlni. Ki is kanalazhatod egyenesen a bögréből, de ha sikerül , akkor ki is lehet őt venni a bögrécskéjéből, hadd pompázzon egy tányéron.


Holnap reggelire el is készítheted!..Egy bögre tej, kakaó, kávé vagy tea mellé ízletes kísérő!

 


Variációk: simaliszt helyett lehet bármilyen lisztet használni: zabpehelyliszt, mandulaliszt…stb, olaj helyett olvasztott vajat. A cukor lehet fehér, barna, nyírfa vagy méz is jó cukor gyanánt. A gyümölcs lehet eper, málna, apróra vágott banán, narancs, körte vagy alma fahéjjal.

Kakaós verziót is lehet gyártani!

2014. április 3., csütörtök

My name is Kusz! ...KuszKusz!!


 

Van, aki ismeri, van, aki kevésbé. Az arab világban több, mint ezeréves múltra tekint vissza. Szóval nem mai gyerek. Nálunk, Európa szívében érzésem szerint úgy körülbelül másfél dekáddal ezelőtt  jelent meg a boltokban. Egy igazi 'Jolly Joker': el lehet készíteni édesen, sósan, desszertnek, köretnek, egytálételnek. Sok mindent elbír. Nincs markáns, meghatározó íze. Nagyon alázatos, mert szívesen idomul más ízekhez. Én nagyon szeretem, mert rengetegféleképpen variálható. Tetszetős kis golyócskák,gömböcök, szemecskék, nevezzük, aminek akarjuk.

Ezúttal egy egészséges és ízletes egytálételt hoztam össze:

A mostani receptnél is (meg úgy általában is)  alapvetően abból indultam ki, hogy milyen hozzávalókat szeretnek itthon a híveim. …és így jött össze az alábbi kompozíció:
 
 

Kuszkusz zöldfűszeres grillezett cukkínivel, padlizsánnal és babbal

 

 

HOZZÁVLÓK:

·         250 g kuszkusz (száraz állapotban)

·         só (1 kávéskanál)1 kávéskanál ételízesítő

·         360 -380ml forró víz

·         1db  30 cm-es cukkíni és 1db kisebb padlizsán hosszában felcsíkozva

·         3 db sült pirospaprika (konzerv) apróra felkockázva, de grillezhetjük mi is, akkor elég 1 nagyobb húsosabb

·         3 evőkanál pesztó a zöldségek bekenéséhez, ha nincs pesztó, akkor 1-2 gerezd zúzott fokhagymát összekeverünk 2 evőkanál (olíva)olajjal és sóval,és ezzelmkenjük meg

·         200 g vörös konzerv vesebab( a levétől megszabadítva)

·         Metélőhagyma, petrezselyemzöldje apróra vágva

·         Só, bors, balzsmecet

ELKÉSZÍTÉSE:

Forraljuk fel a vizet!

  Egy tálba tegyük bele a kuszkuszt. Hintsük a tetejére a sót és az ételízesítőt. Érdemes olyan tálat választani, amelyben van helye a kuszkusznak kétszeresére megduzzadni.

  Öntsük nyakon a forró vízzel és fedjük le.  Hagyjuk így állni 5-7 percig. Lemértem, hogy jelen esetben a víz mennyisége a 250 g kuszkuszhoz 360 ml forró víz. Viszont mi van akkor, ha picivel többet vagy kevesebbet akarunk készíteni. Gond egy szál se! Létezik egy aranyszabály, miszerint annyi vizet öntsünk a kuszkuszra, hogy az egy ujjnyira lepje el a kuszkuszt.

  Készítsük elő a zöldségeket. Alapos mosás után vágjuk ketté a cukkínit és a padlizsánt, majd tetszés szerint vágjuk 3-4 mm-es  csíkokra vagy maradhatunk a karikánál is.

A szeletek egyik felét szórjuk meg sóval és enyhén olajozzuk, a másik felükre kenjük rá a pesztót. Hagyjuk picit állni, hogy az ízek átjárják a zöldségeket.


  Bordázott grillserpenyőt használunk a grillezéshez. Ha nincs, az sem gond, használhatunk közönséges grillserpenyőt is. Szóval forrósítsuk fel a serpenyőt, de ne olajozzuk, mert akkor az nagyon fog füstölni. Ne feledjük, hogy a zöldségeken van olajréteg, pont annyi, amennyi kell.

  Nem túl magas hőfokon grillezzük meg a zöldségeket, hogy szép csíkosak legyenek, és kissé füstös ízt kapjanak – ez a pikantéria része.   


Miután kihűltek, vágjuk őket apró kockára.

  Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a kuszkuszt, a grillzöldségeket, paprikát,petrezselyemzöldet, metélőhagymát, babot, jól keverjük össze.


  Kóstoljuk meg! Sózhatjuk még, borsozhatunk, és ne feledjük a balzsamecetet, vagy jópár csepp citromlevet, amely nagyon szépen felüdíti a grilles-füstös ízeket és kiegészíti ezt az ízkavalkádot. Ízek, illatok, színek!!! Mmmm…

 

…és akkor jöhet a tálalás…

 

2014. április 2., szerda

Görögsali







Ma egy roppant egyszerű salátaötletem támadt. Biztos vagyok benne, hogy már sokan hallottatok róla, sőt… Minden kritériumnak megfelel: gyorsan elkészíthető, könnyed, egészséges étel:
Görögsali, ahogy én készítem
HOZZÁVALÓK:
2 személyre
·         jégsaláta tetszés szerint – ez az alap
·          2 evőkanálnyi, apró kockára vágott, sült pirospaprika (ezt lehet készen kapni konzerv változatban is, nagyon finom ízű) vagy természetesen lehet nyers is
·         2 evőkanálnyi apró kockára vágott uborka
·         2 evőkanálnyi konzervkukorica
·         néhány szem fekete és zöld olívabogyó
·         pár szem koktélparadicsom
·         100 g kisebb-nagyobb darabokra morzsolt Feta sajt vagy szoktam juhtúrót is használni vagy, ha valaki szereti a Gorgonzola markáns ízét, azt is bátran be lehet vállalni
·         1-2 kiskanálnyi olívaolaj vagy tökmagolaj (gazdag ízt ad)
·         a díszítéshez: őrölt színes bors, 1 kiskanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem zöldje
·         néhány vékony karika lilahagyma vagy újhagyma vagy apróra vágott metélőhagyma
 
ELKÉSZÍTÉSE:
Szerintem ezt tovább tart leírni, mint elkészíteni… Szóval  készíthetjük, adagolhatjuk a hozzávalókat két külön tányérra, vagy kerítünk egy pofás kis tálat és arra elrendezzük az alaposan megmosott és feltépkedett jégsalátát. Ízlésesen – mert hisz a látvány is éppoly fontos, mint az ízek - ráhalmozzuk az apró kockára vágott paprikát és uborkát. Ez a két hozzávaló nekem kissé harsány ízű, ezért szoktam őket jól felaprítani, hogy : egyrészt, a kukoricaszemeknél nehogy már nagyobbak legyenek; másrészt, ha apróbbak, akkor kissé háttérbe szorul az a harsány, nyers modoruk. Nos, ha a ’nagylegényeket’ megszelídítettük, jöhetnek a többiek is a salátaágyra szép sorjában. …és hoppá, készen is lennénk? Hát persze!!!
 
 

 

2014. április 1., kedd

Vége a dőzsölésnek! Az e heti mottó: egyszerű hozzávalók, gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető, egészséges ételek



 
 Íme a mai recept:

Pesztós- joghurtos csirkemellfalatkák zabpehelyliszt  bundában (nálunk most ez a sláger...)

Hogy is jellemezhetném? Szaftos (nem kiszáradt), enyhén fűszeres husi zsenge salátával.

 

HOZZÁVALÓK:
4 személyre

·         80 dkg csirkemellfilé

·         200 ml sűrűbb fehérjoghurt( én 10%-osat használok, ennek finom íze van)

·         1-2 evőkanál pesztó …ha nincs, akkor kiválthatjuk a következőkkel: 1-2evőkanál olívaolaj, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma, 1evőkanál apróra reszelt parmezán, ½ mokkáskanálnyi só,   pici őrölt feketebors, 1 evőkanál szárított, morzsolt bazsalikomlevél)

·         zabpehelyliszt vagy tetszés szerint lehet bármilyen liszt, mandulaliszt, sőt akár prézli is + szezámmag- a panírozáshoz

·         olívaolaj, só, bors
 
 ELKÉSZÍTÉSE:
A csirkemelleket hosszában félbevágjuk, hogy vékonyabb szeleteket kapjunk. Vághatjuk őket akár négyfelé is (hosszában és keresztben is).  Enyhén sózzuk, borsozzuk. A joghurtba belekeverjük a  pesztót. Ebbe a keverékbe belemártjuk, belerakjuk a csirkemelleket úgy, hogy a joghurt teljesen bevonja a húsokat. 5-10 percig állni hagyjuk.



A lisztet és a szezámmagot egy tálban elkeverjük. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, és vékonyan beolajozzuk. Ezután a joghurttal bevont húsokat a liszt és a szezámmag elegyével bevonjuk. A liszt ne legyen vastagon, éppen hogy csak ijesszük meg vele a húsdarabokat, és amelyikkel végeztünk, azt rá is pakolhatjuk a tepsire. Ha már az összes hús a tepsin sorakozik, akkor a tetejüket is egyenletesen permetezzük be olajjal, ne túl sokkal.
 
 Ezt beküldjük a 180-200 fokos sütőbe. 25-35 perc alatt kész.

TÁLALÁSI JAVASLAT:

Egy zsenge, zöld levélkés salátaágyra pár szem olívabogyót, koktélparadicsomot és vékony csíkokra vágott sült paprikát rendezünk.
 Erre rárakjuk a szaftos, félbevágott csirkefalatkákat. Cseppintünk rá pesztót, és ha szeretjük a pikánsat, finoman megszórhatjuk a kompozíciót chilipehellyel.Aki nem rest, az még egy pohárka jófajta fehérbort is kortyinthat hozzá.