2014. április 3., csütörtök

My name is Kusz! ...KuszKusz!!


 

Van, aki ismeri, van, aki kevésbé. Az arab világban több, mint ezeréves múltra tekint vissza. Szóval nem mai gyerek. Nálunk, Európa szívében érzésem szerint úgy körülbelül másfél dekáddal ezelőtt  jelent meg a boltokban. Egy igazi 'Jolly Joker': el lehet készíteni édesen, sósan, desszertnek, köretnek, egytálételnek. Sok mindent elbír. Nincs markáns, meghatározó íze. Nagyon alázatos, mert szívesen idomul más ízekhez. Én nagyon szeretem, mert rengetegféleképpen variálható. Tetszetős kis golyócskák,gömböcök, szemecskék, nevezzük, aminek akarjuk.

Ezúttal egy egészséges és ízletes egytálételt hoztam össze:

A mostani receptnél is (meg úgy általában is)  alapvetően abból indultam ki, hogy milyen hozzávalókat szeretnek itthon a híveim. …és így jött össze az alábbi kompozíció:
 
 

Kuszkusz zöldfűszeres grillezett cukkínivel, padlizsánnal és babbal

 

 

HOZZÁVLÓK:

·         250 g kuszkusz (száraz állapotban)

·         só (1 kávéskanál)1 kávéskanál ételízesítő

·         360 -380ml forró víz

·         1db  30 cm-es cukkíni és 1db kisebb padlizsán hosszában felcsíkozva

·         3 db sült pirospaprika (konzerv) apróra felkockázva, de grillezhetjük mi is, akkor elég 1 nagyobb húsosabb

·         3 evőkanál pesztó a zöldségek bekenéséhez, ha nincs pesztó, akkor 1-2 gerezd zúzott fokhagymát összekeverünk 2 evőkanál (olíva)olajjal és sóval,és ezzelmkenjük meg

·         200 g vörös konzerv vesebab( a levétől megszabadítva)

·         Metélőhagyma, petrezselyemzöldje apróra vágva

·         Só, bors, balzsmecet

ELKÉSZÍTÉSE:

Forraljuk fel a vizet!

  Egy tálba tegyük bele a kuszkuszt. Hintsük a tetejére a sót és az ételízesítőt. Érdemes olyan tálat választani, amelyben van helye a kuszkusznak kétszeresére megduzzadni.

  Öntsük nyakon a forró vízzel és fedjük le.  Hagyjuk így állni 5-7 percig. Lemértem, hogy jelen esetben a víz mennyisége a 250 g kuszkuszhoz 360 ml forró víz. Viszont mi van akkor, ha picivel többet vagy kevesebbet akarunk készíteni. Gond egy szál se! Létezik egy aranyszabály, miszerint annyi vizet öntsünk a kuszkuszra, hogy az egy ujjnyira lepje el a kuszkuszt.

  Készítsük elő a zöldségeket. Alapos mosás után vágjuk ketté a cukkínit és a padlizsánt, majd tetszés szerint vágjuk 3-4 mm-es  csíkokra vagy maradhatunk a karikánál is.

A szeletek egyik felét szórjuk meg sóval és enyhén olajozzuk, a másik felükre kenjük rá a pesztót. Hagyjuk picit állni, hogy az ízek átjárják a zöldségeket.


  Bordázott grillserpenyőt használunk a grillezéshez. Ha nincs, az sem gond, használhatunk közönséges grillserpenyőt is. Szóval forrósítsuk fel a serpenyőt, de ne olajozzuk, mert akkor az nagyon fog füstölni. Ne feledjük, hogy a zöldségeken van olajréteg, pont annyi, amennyi kell.

  Nem túl magas hőfokon grillezzük meg a zöldségeket, hogy szép csíkosak legyenek, és kissé füstös ízt kapjanak – ez a pikantéria része.   


Miután kihűltek, vágjuk őket apró kockára.

  Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a kuszkuszt, a grillzöldségeket, paprikát,petrezselyemzöldet, metélőhagymát, babot, jól keverjük össze.


  Kóstoljuk meg! Sózhatjuk még, borsozhatunk, és ne feledjük a balzsamecetet, vagy jópár csepp citromlevet, amely nagyon szépen felüdíti a grilles-füstös ízeket és kiegészíti ezt az ízkavalkádot. Ízek, illatok, színek!!! Mmmm…

 

…és akkor jöhet a tálalás…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése