2019. január 30., szerda

Pulled Pork, az amerikaiak híres, omlós,tépett húsa








Fantasztikusan puhára sült húsról van ám itt szó, amit egészben, jól fűszerezve teszünk a sütőbe, s ott is felejtünk 4-5 órára… Igen, most látom a tágra nyílt szemeket! De ijedtségre semmi ok! A jó hír az, hogy miután betoltuk a sütőbe, ő ott nagyon jól elvan akár 5 órán keresztül is. S ha ezután kivesszük, olyan megadóan viselkedik, hogy két villa segítségével apró falatjaira, omlós, illatos rostjaira hullik, s így kerül a tányérunkra a köret mellé, amely a friss, roppanós salátától a nyers, párolt vagy grill zöldségeken keresztül  a ropogós, sült krumpliról sem megfeledkezve  a  puha szendvicsekig, zsemlékig bármi lehet.  Isteni, és igazán változatosan tálalhatjuk! Ugye, teljesen érthető, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvend ez a finom, omlós, puha, fűszeres hús. Miért ne készítenénk el mi is?!
Íme, ahogy én készítem:
HOZZÁVALÓK:
·         1,5 -2 kg tarja
·         1 EK só
·         1 EK Vegeta
·         1-2 TK fokhagymapor
·         2-3 EK őrölt kömény
·         1-2EK füstölt, őrölt paprika (ha nincs füstölt, lehet hagyományos őrölt paprika)
·         1-2 MK őrölt bors
·         1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
·         2 fej vöröshagyma kettévágva
·         1-2 alma félbe vágva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A húst kb. 2-3 órára hideg vízbe (hűtőbe téve) áztatjuk. Lehet éjjelre is. Minél többet ázik, annál jobb.
2.       Miután kiáztattuk, leitatjuk róla a vizet, és egy vékony pengéjű késsel 10-12 szúrást mérünk rá, majd olyan lábosba tesszük, ami lefedhető, s ami a sütőbe tehető (lehetőleg ne legyen műanyagból a fogantyúja, mert az nem bírja a magas hőfokot).

3.       A húst beletesszük a lábosba, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan beledörzsöljük azokat úgy, hogy mindenhova jusson belőlük, ne maradjon egy darabka sem fűszer nélkül! Ezután körberakjuk a hagymával, fokhagymával, almával és letakarjuk.
4.       180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd fél óra elteltével a hőfokozatot  100-110 fokra visszavesszük, és hagyjuk még kb. 4-5 órát lassan süldögélni.
Nem kell megijedni a sütés hosszadalmasnak tűnő idejétől, a hús nagyon jól elvan a sütőben, nem kell vele sokat foglalkozni. Ezalatt az idő alatt olyan finomra puhul, hogy  villával is szálaira tudjuk szedni, ha alarjuk.
Amint már említettem, sokféle körettel jól muzsikál. Tálaláskor mindenképpen locsoljuk meg a saját szaftjával is. Amerikában tipikus körete a BBQ-szósz, a paradicsomos bab, továbbá a mustáros krumplisaláta és a coleslaw (majonézes káposztasaláta).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése