2019. január 25., péntek

Fánkparádé






A farsang a fánkok parádéja. Felidézve kislánykori emlékeimet az jut eszembe, hogy minden éven, farsangkor, nagymamám fánkot sütött.  És arra is tisztán emlékszem, hogy mekkora felhajtás volt a „siskasütés”: be kellet jól fűteni a konyhát, nehogy huzatot kapjanak a kelő fánkok, semmi ajtó- és ablaknyitogatás, mert a lisztet és az összes hozzávalót is langyosan, sőt melegen kellett tartani, hogy jól sikerüljön minden. Nagy volt ám a bábáskodás, s ennél már csak a hosszan tartó olajszag volt nagyobb, amely a házban keringett ez idő tájt. Anyukám azért jóval sportosabban vette a fánkkészítést, ügyesen gyártja a fánkokat a mai napig, természetesen olajban süti őket, merthogy úgy az igazi.
Én pedig most két olajmentes változatot ajánlok, ráadásul az első egy nem szokványos hozzávalóval készül, ez pedig a túró, amely kellemesen lággyá és ízletessé teszi a tésztát. Sőt mi több, ezt a fánkot még keleszteni sem kell.

TÚRÓFÁNK:

HOZZÁVALÓK:
·         500g tehéntúró
·         250g finomliszt vagy más, egészségesebb fajta, pl.teljes kiőrlésű liszt, zabliszt, gluténmentes
·         130g cukor vagy 150g eritrit
·         2 egész tojás
·         1 csipet só
·         ½ csomag sütőpor
a tetejére: fehér vagy tejcsokoládé, lekvár, porcukor, áfonyaszemek
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Morzsoljuk össze a lisztet a túróval, cukorral, sóval és sütőporral.
2.       Adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk a masszát cipóvá. Picit ragacsos lesz a tészta, de ne ijedjünk meg tőle, hiszen a lágy tészta a cél, hogy a fánkok puhák legyenek. Ha nagyon ragadna a tészta, enyhén hintsünk rá lisztet.
3.       Nyújtsuk ki a tésztát 1,5 cm vastagságúra.
4.       Egy kb. 3,5-4 cm átmérőjű pohárral szaggassunk fánkokat belőle. A pohár száját érdemes kicsit beolajozni, hogy ne ragadjon rá a lágy tészta.
5.       A kiszaggatott fánkokat hozzuk formába, ha netán a szaggatás nem tett jót az alakjuknak; hüvelykujjal nyomjuk be a közepüket – készítsünk kis mélyedést, ez lesz majd a lekvár helye.
6.       Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. A sütőpapírt is kicsit olajozzuk meg, hogy a fánkjaink ne ragaszkodjanak túlságosan hozzá.
7.       Ne rakjuk őket egymáshoz túl közel, mert sülés közben még nőni fognak, és nem szeretnénk, ha összeérnének. 
8.       160-170 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket kb. 20-30 percre. Ez persze sütőfüggő. Akkor jók, ha szép színt kapnak.
9.       Díszíthetjük őket bármivel, például csokoládéval – a sütőből frissen kivett fánkok közepébe nyomjunk egy-egy kocka fehér vagy tejcsokoládét. A kis kockák gyönyörűen elolvadnak, majd tegyünk mellé egy-egy kis kanálka lekvárt, s még pár szem áfonya is elfér rajta. S ha szeretjük a porcukrot, hinthetünk rá azt is.
Finom is, szép is, egyszerű is, és ami nekem külön öröm, hogy nincs olajszag, csak kellemesen édeskés illat járja be az egész házat.



Ez a másik fánk sokkal jobban hasonlít a klasszikus fánkhoz. A különbség a sütésében rejlik, ahogy a nevéből is kiderül, tepsiben sül, nem pedig bő olajban.

TEPSIS FÁNK


HOZZÁVALÓK:
·         500 g simaliszt vagy valamilyen más, egészségesebb verzió
·         50 ml olaj (nem olíva, mert annak túl markáns az íze)
·         80 g cukor
·         1 kocka élesztő
·         2 egész tojás
·         250 ml tej
·         csipetnyi só

Ha megsült, lekvár vagy mogyorókrém a tetejére.
                ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A cukrot elkeverjük a langyos tejben, majd ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, melyet óvatosan elvegyítünk. Hagyjuk, hogy felfusson.
2.       Ezalatt kimérjük a lisztet, csipetnyi sót adunk hozzá, melyet jól elkeverünk, s ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez,majd ehhez hozzáadjuk a tojásokat és az olajat.
3.       Jól összedolgozzuk a hozzávalókat. Lágy tésztát kapunk. Ha túlságosan ragacsos a tészta, adhatunk még hozzá lisztet, hogy tetszés szerint beállíthassuk az állagát.
4.       Cipót formálunk, letakarjuk és hagyjuk, hogy a tészta duplájára keljen. Ez körülbelül 20 perc alatt meg is történik.
5.       A megkelt cipót lisztezett deszkára borítjuk, 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztezett szájú, kb. 4 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk.
6.       Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket úgy, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert még nőni fognak. Mindegyik fánk közepébe ujjal egy mélyedést készítünk – ez a lekvárnak lesz.
7.       Az így felsorakoztatott fánkokat még kb. 10-15 percig állni, kelni hagyjuk.
8.       Ezután 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük őket.
9.       Miután szép aranyosra sültek, kivesszük őket a sütőből, hűlni hagyjuk, és tetszés szerinti lekvárral vagy mogyorókrémmel díszítjük őket.

1 megjegyzés:

  1. In this fashion my partner Wesley Virgin's story starts in this SHOCKING AND CONTROVERSIAL video.

    You see, Wesley was in the army-and shortly after leaving-he revealed hidden, "MIND CONTROL" secrets that the government and others used to get whatever they want.

    As it turns out, these are the EXACT same methods tons of celebrities (notably those who "come out of nothing") and the greatest business people used to become rich and successful.

    You probably know that you use less than 10% of your brain.

    Really, that's because the majority of your brain's power is UNTAPPED.

    Maybe that thought has even taken place INSIDE OF YOUR own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about seven years back, while riding an unregistered, garbage bucket of a vehicle with a suspended license and in his pocket.

    "I'm very fed up with going through life check to check! When will I get my big break?"

    You've taken part in those types of conversations, ain't it so?

    Your success story is waiting to be written. Go and take a leap of faith in YOURSELF.

    CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S METHOD

    VálaszTörlés