2016. december 20., kedd

Ripsz ropsz sokmagvas kétszersült




Egy családi recept, melyet mindig kizárólag karácsonyra készítek. Eljött tehát az ideje, hogy megsüssem, mert nagyon szeretjük a finoman ropogó ,pirított magvacskákat, s még egészséges is ez az édesség.
HOZZÁVALÓK:
·         4 tojásfehérje
·         120 g simaliszt (búza) vagy 120 g tönkölybúzaliszt
·         120 g cukor vagy 150 g eritrit
·         csipetnyi só
·         300 g olajos magvakból, pl.: 100g dió+100g mandula+ 100 g mogyoró (Legutóbb ötfélét tettem bele, a fentiekhez jött még pisztácia és kesu is. ) – Ezeket a magvakat kedvünk szerint variálhatjuk, de egy adaghoz 300 g elég.
ELKÉSZÍTÉSE:
Mivel kétszersültről van szó. Tényleg kétszer kell süti ezt a finomságot. Nem bonyolult az elkészítése, csak okos időbeosztást igényel.
1.       Először is a tojások fehérjét a cukorral/eritrittel és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk kanalanként a lisztet.
2.       Ebbe a masszába belekeverjük a magvakat. Nem kell megijedni attól, hogy a massza összeesik. Nincs jelentősége…
3.       Sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, és 150 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
4.       Ha megsült, még forrón, sütőpapírostul alufóliába csomagoljuk, és még konyharuhába bugyoláljuk, hogy a gőz jól átjárja,és ezáltal felpuhítsa a magvakat. Ezt a csomagot legalább 12 óráig állni hagyjuk.
5.       Ha letelt a pihentetés ideje, kicsomagoljuk a „tömböt”, és egyformán vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. A szép, vékony szeletek sikerének a titka a borotvaéles kés.

6.       A vékony, törékeny szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és pár percre 140 -150 fokos sütőbe küldjük barnulásig: másodszor sütjük. Ügyeljünk, hogy a szeletek nehogy megégjenek.


Sokáig eláll(na), ha adnánk neki erre esélyt, de nálunk elég gyorsan elfogy. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése