Egy családi recept, melyet mindig kizárólag karácsonyra
készítek. Eljött tehát az ideje, hogy megsüssem, mert nagyon szeretjük a
finoman ropogó ,pirított magvacskákat, s még egészséges is ez az édesség.
HOZZÁVALÓK:
·
4 tojásfehérje
·
120 g simaliszt (búza) vagy 120 g tönkölybúzaliszt
·
120 g cukor vagy 150 g eritrit
·
csipetnyi só
·
300 g olajos magvakból, pl.: 100g dió+100g
mandula+ 100 g mogyoró (Legutóbb ötfélét tettem bele, a fentiekhez jött még
pisztácia és kesu is. ) – Ezeket a magvakat kedvünk szerint variálhatjuk, de
egy adaghoz 300 g elég.
ELKÉSZÍTÉSE:
Mivel kétszersültről van szó. Tényleg kétszer kell süti ezt
a finomságot. Nem bonyolult az elkészítése, csak okos időbeosztást igényel.
1.
Először is a tojások fehérjét a cukorral/eritrittel
és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk kanalanként a
lisztet.
2.
Ebbe a masszába belekeverjük a magvakat. Nem
kell megijedni attól, hogy a massza összeesik. Nincs jelentősége…
3.
Sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, és 150
fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
4.
Ha megsült, még forrón, sütőpapírostul
alufóliába csomagoljuk, és még konyharuhába bugyoláljuk, hogy a gőz jól
átjárja,és ezáltal felpuhítsa a magvakat. Ezt a csomagot legalább 12 óráig
állni hagyjuk.
5.
Ha letelt a pihentetés ideje, kicsomagoljuk a
„tömböt”, és egyformán vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. A szép, vékony
szeletek sikerének a titka a borotvaéles kés.
6.
A vékony, törékeny szeleteket sütőpapírral
bélelt tepsire fektetjük, és pár percre 140 -150 fokos sütőbe küldjük barnulásig:
másodszor sütjük. Ügyeljünk, hogy a szeletek nehogy megégjenek.
Sokáig eláll(na), ha adnánk neki erre esélyt, de nálunk elég
gyorsan elfogy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése