2016. december 11., vasárnap

Egyszerűen elegáns kókusztorta – desszertötlet az ünnepi menüsorba




Ez a torta a véletlen műve. Saját recept. Amikor először készítettem, gyorsan kellet valami finomat készíteni egy –két hozzávalóból: ami éppen volt otthon…És sikerült! Azóta is kedvenc. Nagyon szeretem, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és olyan nagyon finom. Bármikor kedves lehet: szülinapi tortának készült először, vendégváróként is nagy sikert aratott, s mivel így bevált, bátran merem ajánlani a karácsonyi menüsor desszert posztjára.
Elegáns, ízes, édes,tésztája pihe-puha, krémje lágy, a pirított mandulaszemek meg egy kis huncutságot adnak ennek a fehér eleganciának.

HOZZÁVALÓK:
A PISKÓTAALAPHOZ:
·         6 tojás
·         6 EK kristálycukor
·         6 EK simaliszt
·         csipetnyi só
·         ½ MK ecet
·         ½ csomag sütőpor
A TÖLTELÉKHEZ:
·         200g kókuszreszelék
·         1 db sűrített (cukrozott) tej  konzerv( pl. Salko)
·         150 -200 ml tejszín vagy tej
A DÍSZÍTÉSHEZ:
·         2-3 EK mascarpone (elhagyható)
·         20-30 szem pirított mandula
·         néhány szem Raffaello
·         1 hintésnyi kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Elsőként a klasszikus, „egyensúly”piskótaalapot készítjük el: a tojások fehérjét egy csepp ecettel, a csipetnyi sóval habosítani kezdjük, majd óvatosan , kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig dolgoztatjuk a keverőlapátokat, amíg a fehérjékből kemény hab lesz.
2.       Ezután a tojások sárgáját egyenként belecsusszantjuk a fehér, hullámos habkreációkba: egy sárga, egy gyengéd, finom,de alapos keverés, következő sárgája, következő keverintés…és meg sem állunk hatig.
3.       Következő lépésben a lisztet és a sütőport keverjük a masszához. Szigorúan kanalanként.
4.       A piskótaalappal meg is lennénk. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 130 fokon tűpróbáig sütjük.
5.       Amíg sül az alap, elkészítjük a tölteléket: a sűrített tejet a tejszínnel melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket,tovább hevítjük kevergetve-kavargatva, amíg szépséges massza válik belőle. Ha túlságosan sűrű, löttyinthetünk hozzá még egy kis tejszínt. És ez is kész!

6.       Serpenyőben megpirítjuk a mandulaszemeket.

7.       Most már szinte mindennel készen vagyunk! Összeállítjuk a tortát: a piskótaalapot keresztben kettévágjuk. A krém kétharmadát az alsó rétegre kenjük, rátesszük a felső részét, majd vizes késsel rávarázsoljuk a maradék krémet. Szépen egyenletesen bevonjuk. Ha szép simára szeretnénk a felületét, erre rákenjük a mascarponét, de ez el is hagyható. A tetején tetszés szerint elrendezzük a ropogósra pirított mandulaszemeket, és az egészet megkoronázzuk Raffaello golyócskákkal, és meghintjük kókuszreszelékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése