2016. március 10., csütörtök

Konfitált kacshússal töltött kenyér charlotte



Az ünnepek közeledtével - lehet az húsvét, karácsony, de akár egy szülinap vagy bármilyen alkalom, amikor összejönnek életünk  fontos emberei- az ember lánya elgondolkodik azon, hogy mivel tudja megörvendeztetni a szeretteit, szeretne kitenni magáért a főzés terén is.
 Legyen az valami újdonság, egy új remekmű, amivel elkápráztatjuk a kis kosztosainkat. Nos, a következő egy igazi kiadós és különleges étel. Az ünnepi fogások dámája. Elegáns, ízes, gazdag.
Nem szokványos, az biztos. A hús elkészítési módja sem hétköznapi a csallóközi ember számára. A konfitálás főként a franciáknál bevált húskészítési technika. Lényege, hogy a szárnyashúst: liba-,  kacsacombot vagy akár kacsamellet is, de pulykacombot is finom fűszerek társaságában,  nagy mennyiségű zsiradékban, alacsony hőfokon (kb.90 fokon), akár 2-3 óráig főzzünk, pontosabban hőkezeljünk. Az eredmény? Hát az leírhatatlan! Omlós, puha, ízletes, szaftos… amilyennek húsnak lennie kell. Ennek az eljárásnak előnyére válik az is, hogy tartósítja a húst. Tehát jóval tovább eláll a hűtőben.
Jöjjön hát a recept, amely a Roux főződinasztia egyik családi kedvence, s melyet a Michelin-csillagos séf Michael Roux tett közzé… én meg szerencsére rátaláltam, s most lefordítva továbbadom…
Bevallom, ezt-azt azért egyszerűsítettem rajta. 




HOZZÁVALÓK:
A HÚS:
•             800g kacsamell (nyers), bőr nélkül - a bőrét  tálaláskor csíkokra vágva, ropogósra sütve kínálhatjuk; használhatunk csirke- vagy pulykahúst is
•             800 g kacsazsír
•             2-3 vöröshagyma negyedekre vágva
•             1 fej fokhagyma – félbevágva 
•             2-3 EK provance-i fűszerkeverék
•             1TK só


A TÁL/TÁLAK ’KIBÉLELÉSLÉHEZ’
•             kb. 500g szeletelt, puha fehérkenyér
•             5-8 EK olvadt kacsazsír (ami a konfitálásból marad)

A SZÓSZ:
•             2 fej apróra vágott hagyma
•             200ml portói vörösbor
•             750ml húsalaplé
•             200g gomba –lehet erdei vagy csiperke, vagy amit szeretünk, vagy ami van... (esetleg  még  10-15g szárított erdei gomba, melyet  15 percre forró vízbe áztattunk, majd lecsepegtettünk) – kisebb darabokra vágva
•             2  EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje
•             2 gerezd zúzott fokhagyma

ELKÉSZÍTÉSE:
1.            Első lépésben a kacsahúst konfitáljuk: felolvasztjuk a zsírt, beletesszük a negyedekre vágott hagymát, a félbevágott fokhagymafejet, fűszereket, sót és a kacsamelleket majd nagyon alacsony hőfokon kb. 2-2,5 órán keresztül konfitáljuk.
A hús 1-2 nappal előre is elkészíthető. A konfitálásnak köszönhetően tovább eláll a hűtőben.

2.            A Charlotte-ot készíthetjük 1 nagy adagban -1 nagy tálban, vagy 4 kicsiben-mindenkinek egy saját kis Charlotte-ot. Ennek megfelelően válasszunk tálat/tálakat, és mindenképpen tűzálló tálra lesz szükség, mert még sütőben is töltenek majd egy kis időt.


3.            A kenyeret (ha nem szeletelt), felszeleteljük, és levágjuk a héját, majd picit bele-bele mártva a konfitálás után marad zsírba a szeleteket, kibéleljük velük a tálat/tálacskákat. Ügyeljünk arra, hogy a kenyérszeletkék fedjék egymást.
4.            2 EK kacsazsíron pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd tekerjük fel a hőt, és öntsük nyakon a portóival, vegyük vissza a hőt, gyöngyöztessük, majd  öntsük rá a húsalapevet, és lassan addig forraljuk - redukáljuk,míg besűrűsödik (kb. 30 perc is lehet).  Hagyjuk hűlni.
5.            Időközben felszeleteljük a gombát, pároljuk 2-3 percig, küldhetünk alá kis kacsazsírt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a petrezselyemzöldjét, és pár percig hagyjuk őket barátkozni. Hűlni hagyjuk.
6.            A vajpuhára konfitált kacsahúst szálaira szedjük, és egy nagy tálban összekeverjük a gombás masszával és a sűrű, ízes szószunkból jónéhány evőkanálnyival – annyival, hogy jó szaftos legyen a gomba és a hús.
7.            Ezt a mennyei kompozíciót beletöltjük a kenyérrel bélelt tálba/tálkákba, lezárjuk, mondhatnám, hogy kicsit lepréseljük egy szelet kenyérrel, lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőben kb. 30-40 percet sütjük.

8.            Ha megsült, pihentessük kb. 8-10 percig, majd borítsuk ki a tálból/ tálkákból. Tálaljuk salátaágyon, csorgassuk meg az ízes szósszal. –A kenyér ropogósra pirult kéregként öleli körül a finom, ízes, szaftos lágy kacshúst. Isteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése