Micsoda kombináció?!?! Halat kolbásszal? Igen! Nálam
abszolút nyertes: mert nagyon szeretem a hal finom, zsenge, fehér húsát, és imádom
a fűszeres, ropogós kolbászkérget a tetején! Az ellentétek vonzzák egymást. A hal egészséges, de…kell hozzá néha valami,
ami kicsit izgalmasabbá teszi, egy kis ördögi, fűszeres, pikáns. És ez jelen
esetben a kolbász, méghozzá ropogós kéreg formájában… Állítólag ez egy spanyol
klasszikus, a tőkehal és a chorizo találkozása. Viszont, ha spanyolból magyarra
fordítjuk az alapanyagokat, akkor hazai specialitás is lehetne: ponty és jó kis
házikolbász. Van? Naná!!! Akkor csapjunk bele!
HOZZÁVALÓK:
·
8 szelet hal: ponty vagy tőkehal
A KOLBÁSZKÉREGHEZ:
·
1,5 szál házikolbász vagy gyulai, vagy csabai
vagy… - kockákra vágva
·
1,5- 2 karéj szikkadt kenyér felkockázva
·
1 tojás fehérje – csak, hogy a kéreg jó ropogós
legyen!!!
·
1TK reszelt citromhéj
·
2 TK őrölt, pirított mandula, ha egy kis extrát
akarunk – de ez el is hagyható
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A halszeleteket enyhén sózzuk és sütőpapírral
bélelt tepsire sorakoztatjuk.
2.
A kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és serpenyőben,
lassú tűzön kisütjük a zsírt belőlük. Hagyjuk, hogy finoman meg is piruljanak.
Hűlni hagyjuk.
3.
A pirult, illatos, fűszeres kis kolbászkatonákat
kiszedjük az zsírból, és aprítógépben, a kenyérkockákkal együtt nagyobb szemű
morzsára zúzzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a fehérjét, s esetleg a
mandulát.
4.
Az így kapott masszát nyolc egyenlő részre
osztjuk, és a tepsiben várakozó halszeletek tetejére halmozzuk, lelappogatjuk, hogy egyenletes, lapos réteget
képezzenek.
5.
180-200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és
addig sütjük, amíg a hal húsa szép fehér lesz, és a kolbászkéreg jó ropogósra
összeáll. Ez kb.20-30 perc - sütője válogatja.
A puhácska fehér és a ropogós, fűszeres vörös találkozása: a látvány, az illatok,
az ízek, és az állagok is nagyon ott vannak! Salátával, majonézzel, pár csepp
citromlével nagyon kellemes fogás. Ki kell próbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése