2016. március 4., péntek

Halszelet fűszeres kolbászkéreggel… avagy a puha, fehér húsú hal találkozása a fűszeres, karakteres kolbásszal



Micsoda kombináció?!?! Halat kolbásszal? Igen! Nálam abszolút nyertes: mert nagyon szeretem a hal finom, zsenge, fehér húsát, és imádom a fűszeres, ropogós kolbászkérget a tetején! Az ellentétek vonzzák egymást.  A hal egészséges, de…kell hozzá néha valami, ami kicsit izgalmasabbá teszi, egy kis ördögi, fűszeres, pikáns. És ez jelen esetben a kolbász, méghozzá ropogós kéreg formájában… Állítólag ez egy spanyol klasszikus, a tőkehal és a chorizo találkozása. Viszont, ha spanyolból magyarra fordítjuk az alapanyagokat, akkor hazai specialitás is lehetne: ponty és jó kis házikolbász. Van?  Naná!!!  Akkor csapjunk bele!




HOZZÁVALÓK:

·         8 szelet hal: ponty vagy tőkehal
A KOLBÁSZKÉREGHEZ:
·         1,5 szál házikolbász vagy gyulai, vagy csabai vagy… - kockákra vágva
·         1,5- 2 karéj szikkadt kenyér felkockázva
·         1 tojás fehérje – csak, hogy a kéreg jó ropogós legyen!!!
·         1TK reszelt citromhéj
·         2 TK őrölt, pirított mandula, ha egy kis extrát akarunk – de ez el is hagyható


ELKÉSZÍTÉSE:

1.       A halszeleteket enyhén sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
2.       A kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és serpenyőben, lassú tűzön kisütjük a zsírt belőlük. Hagyjuk, hogy finoman meg is piruljanak. Hűlni hagyjuk.
3.       A pirult, illatos, fűszeres kis kolbászkatonákat kiszedjük az zsírból, és aprítógépben, a kenyérkockákkal együtt nagyobb szemű morzsára zúzzuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a fehérjét, s esetleg a mandulát.


4.       Az így kapott masszát nyolc egyenlő részre osztjuk, és a tepsiben várakozó halszeletek tetejére halmozzuk,  lelappogatjuk, hogy egyenletes, lapos réteget képezzenek.
5.       180-200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a hal húsa szép fehér lesz, és a kolbászkéreg jó ropogósra összeáll. Ez kb.20-30 perc - sütője válogatja.



A puhácska fehér és a ropogós, fűszeres vörös találkozása: a látvány, az illatok, az ízek, és az állagok is nagyon ott vannak! Salátával, majonézzel, pár csepp citromlével nagyon kellemes fogás. Ki kell próbálni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése