2016. február 24., szerda

Bazsalikomos sült paprikával és spenóttal töltött csirkemell



Egy képen pillantottam meg.  A látványa azonnal magával ragadott. Szinte az illatát is éreztem… Kisvártatva már a tányéromon illatozott ez a finom falat. A  konyha levegőjét  belengte a bazsalikom és a sült paprika édes illata… És az ízek? Hát azt elmondani nem lehet…Annyit mondhatok, hogy ezt bűn kihagyni. ;)


HOZZÁVALÓK:

személyenként:
·          1 csirkemell
·         1/2 kisebb sült paprika – ha konzervet használunk
·          1 maréknyi friss spenótlevél

·         szárított, morzsolt bazsalikom
·         zúzott fokhagyma
·        
·         olívaolaj
·         balzsamecet

ELKÉSZÍTÉSE:

A SÜLT PAPRIKA:
1.       Ha úgy döntünk, hogy a paprikát mi magunk sütjük, akkor válasszunk jó vastaghúsú pirosat. Személyenként-csirkemellenként számoljunk 1/2 paprikával. Távolítsuk el a magházat és vágjuk hosszában 4 felé, sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe külsejükkel, fényes, héjas felükkel felfelé. Kis trükk: a 2-3 gerezd zúzott fokhagymából rejtsünk el egy – egy kis kupacot a paprikadarabok alá- ők ott sülnek majd.
2.       200 fokra előmelegített sütőben süssük. Lehetőség szerint helyezzük őket közvetlenül a felső grillizzószál alá, hogy hirtelen és jól megsüljenek – a vékony héjréteg szinte feketedjen meg. Ez kb. 20-30 percet vesz igénybe.
3.       Ha jól - foltokban feketésre megsült, a sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk - ilyenkor a paprikából kiszabaduló gőz 8-10 perc alatt úgy megpuhítja a héjat, hogy az gond nélkül lehúzható.
4.       Ha lehámoztuk a paprikát, sózzuk, bőségesen meghintjük 2EK szárított bazsalikommal, picit olajozzuk és ízesítjük 1-2 evőkanál balzsamecettel, és a zúzott fokhagymáról sem feledkezzünk meg, azt is keverjük hozzá. 10 percig állni hagyjuk.
Ha ilyenekkel nem akarunk bíbelődni, vegyünk sült paprikát készen- konzervben.Ehhez már csak a szárított bazsalikomot kell hozzáadnunk.

A SPENÓT:

1.       Személyenként egy maréknyi friss spenótlevelet tálba teszünk, meghintjük pici sóval és leforrázzuk. Ezzel kicsit elvesszük a keserű ízüket és frissességüket is.
2.       Pár percig állni hagyjuk őket, majd leszűrjük róluk a vizet, lecsepegtetjük őket, leitatjuk róluk a felesleges folyadékot. Kissé összeesnek, de nekünk pont ez kell. Így jobban be lehet őket tölteni a husiba.

A HÚS:

1.       A csirkemellet hosszában jól bevágjuk. Sózzuk.
2.       Ebbe a szép hosszanti zsebbe beletöltjük a bazsalikomtól illatozó sült paprikát és a zsugorított spenótleveleket.
3.       A biztonság kedvéért- hogy sülés közben nehogy kinyíljanak a zsebek - megtűzzük a husit fogpiszkálóval (amit sülés után azonnal el is távolítunk- mind egy szálig!!!)
4.       A csirkemelleket karikára vágott mozzarellával koronázhatjuk meg.
5.       180 fokra előmelegített sütőben kb.30-40 percig sütjük.
6.       Ha nem teszünk rá mozzarellát, akkor sütés után morzsolt Fetával is kínálhatjuk.  



Csak ajánlani tudom.  Naaagyon finom! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése