Családtagjaim igazán nagy kreativitásukról tesznek
tanúbizonyságot, amikor elnevezik a főztjeimet. Nos, vannak olyan kajanevek,
amelyek roppant szellemesek, de inkább csak családon belüli használatban
maradnak...mindörökké. Úgy gondolom, hogy az atomfasírt elnevezés azért még publikus,
ugye? Szerintem igen. Ha valaki idétlennek találja, akkor bocsi. Ez a név
marad…;)Hogy miért éppen atom? Az nem is olyan érdekes…Majd máskor elmesélem… Térjünk
a lényegre!
Szóval ennek az ételnek a hozzávalói nagyon egyszerűek.
Zöldségek. Megint. Na meg persze kellenek fűszerek, azok a huncut fűszerek,
megint. Nélkülük szürke lenne az élet és az étel.
HOZZÁVALÓK:
·
250 g
sárgaborsó (száraz ;) )
·
60g fagyasztott (vagy friss cukorborsó)
·
60 g kukorica (konzerv)
·
60 g apró kockára vágott, fagyasztott (vagy párolt
sárgarépa
·
só (ízlés szerint))
·
őrölt feketebors (ízlés szerint)
·
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
·
1 EK petrezselyem zöldje egészen apróra vágva
·
1 TK provance-i fűszerkeverék
·
1MK római kömény
·
2 EK olívaolaj – a tepsi/ sütőpapír kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A száraz sárgaborsót átöblítjük, és 600 ml vízbe
föltesszük főni. Lassú tűzön tegyük ezt.
A cél az, hogy a borsó teljesen szétfőjön, és a víz felhasználódjon,
elpárologjon, hozzájáruljon a sárgaborsó kásává válásához. Ez egy nagyon egyszerű
folyamat, ám roppant fontos jól odafigyelni, és kevergetni-kavargatni attól a
ponttól, amikor a folyadék egyre csökken, mert a püré odaéghet.
2.
Az állaga akkor tökéletes, ha majdnem megáll
benne a kanál.
3.
Ekkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldségeket, a
fincsi fűszereket, jól elkeverjük, és hűlni hagyjuk, amitől még sűrűsödik. Ha
nem akarunk pepecselni a kis korongok elkészítésével, ezen a ponton az
atomfasírt-massza készen áll, hogy megegyük… Ám, ha nagyobb esztétikai élményre
vágyunk, akkor lépjünk feljebb egy szintet!
4.
Ha kihűlt, a massza, enyhén vizes kézzel
készítsünk 5-6 cm-es átmérőjű, 1cm vastag korongokat, és egy picit olajozott sütőpapírral
bélelt tepsibe sorakoztassuk őket.
5.
180-200 fokon kb. 25-30 perc alatt finom kéreg
sül rájuk, és a belsejük azért puhácska marad.
6.
Friss zöldségekkel, salátákkal, mártogatókkal,
kencékkel vagy bármi jóval kínálhatjuk. ;)
Kiadós, ízes, egészséges és
egészséges. Ja!…és hogy mitől „atom” a kása? Érdemes megkérdezni a katonaviselt
pasikat, ők biztosan tudni fogják… ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése