Ha valaki szereti a kellemes illatú, csokoládés-mandulás
történeteket, az biztosan örömét leli ebben a süticsodában. Ezt a sütit állítólag
azért találták ki, hogy illatával csalogassa és csábítsa a népet, boldogságot
és mosolyt varázsolva az arcukra. És ez milyen igaz! Ennek a sütinek lelke van,
illata van, jól is néz ki, gyorsan elkészíthető….JA, és nagyon finom!
Én egy képen pillantottam, meg… és amiért első látásra megnyerte
a tetszésemet, az az, hogy szemmel láthatóan csordultig van csokival… És úgy
döntöttem , hogy szeretnék közelebbről is megismerkedni vele.
Nos, az eredeti recept - mint minden sikersüti – ugyebár hétpecsétes
titok volt, aztán valaki csak elárulta ezt a titkot, és milyen jól tette. Több
forrásban is utánanéztem, és mindegyik szinte grammra pontosan a következőket
írja le:
HOZZÁVALÓK:
·
250 g főzőcsokoládé, 52 %-os vagy még töményebb
·
80 g vaj
·
4 tojás
·
4EK cukor/ 3-4 EK Eritrit
·
100g őrölt mandula
·
1 MK sütőpor
·
2 EK neszkávé-nagyon karakteressé teszi, kissé
kesernyés ízt ad; és el is hagyható -így viszont jobban egymásba simulnak az
ízek
·
csipetnyi só
·
pár csepp ecet
ELÉSZÍTÉSE:
A csodás csokoládét darabokra törjük és gőz fölött vagy
mikróban megolvasztjuk, és hozzákeverjük a darabokra vágott vajat.
A tojások fehérjéből a csipetnyi só és pár csepp ecet
hozzáadásával habot verünk, és menet közben hozzáadjuk kanalanként a cukrot vagy
az eritritet. Ha kemény már a hab, mehetnek bele egyenként a tojássárgák, aztán
– kanalanként- a mandula és a sütőpor, és a kávé is. Óvatosan bánjunk vele,
nehogy összetörjük a habot. Ezután jön az olvadt csoki és vaj elegye, melyet
lassú tempóban csorgatunk a habhoz, folytonos, óvatos keveréssel. A csokoládét
teljesen össze kell vegyíteni a habbal. Ez a massza már most pazarul néz ki, és
az illata… Na de haladjunk, kérem!
A sütőt beizzítjuk kb. 150 fokra. Egy kb. 25x40-es tepsit
vagy egy 26-os tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a minőségi csokoládétól
majd kicsattanó masszát beleöntjük, és elegyengetjük, majd a sütőbe küldjük kb.
30-40 percre (ez persze sütőfüggő), de tűpróbáig mindenképpen.
Ha megsült, alig lehet kivárni a pillanatot, hogy már
ehessünk belőle. Kívül kissé roppanós, belül lágy.
Kínálhatunk hozzá erdei gyümölcsöt, málnát, epret, lekvárt, vaníliafagyit…
ami csak tetszik.
Én kicsit továbbszőttem a tortácska történetét… Megkentem a
tetejét 250g mascarpone és 50g olvasztott fehér csokoládé keverékével, és pár
friss málnaszemet ültettem a krémre… ;)
Annyit mondhatok, hogy ha gyorsan valami
finomat szeretnénk, akkor ez az!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése