2015. március 6., péntek

Torta di Modena - az illatozó, csordultig csokis finomság


Ha valaki szereti a kellemes illatú, csokoládés-mandulás történeteket, az biztosan örömét leli ebben a süticsodában. Ezt a sütit állítólag azért találták ki, hogy illatával csalogassa és csábítsa a népet, boldogságot és mosolyt varázsolva az arcukra. És ez milyen igaz! Ennek a sütinek lelke van, illata van, jól is néz ki, gyorsan elkészíthető….JA, és nagyon finom!

Én egy képen pillantottam, meg… és amiért első látásra megnyerte a tetszésemet, az az, hogy szemmel láthatóan csordultig van csokival… És úgy döntöttem , hogy szeretnék közelebbről is megismerkedni vele.

Nos, az eredeti recept - mint minden sikersüti – ugyebár hétpecsétes titok volt, aztán valaki csak elárulta ezt a titkot, és milyen jól tette. Több forrásban is utánanéztem, és mindegyik szinte grammra pontosan a következőket írja le:

HOZZÁVALÓK:

·         250 g főzőcsokoládé, 52 %-os vagy még töményebb

·         80 g vaj

·         4 tojás

·         4EK cukor/ 3-4 EK Eritrit

·         100g őrölt mandula

·         1 MK sütőpor

·         2 EK neszkávé-nagyon karakteressé teszi, kissé kesernyés ízt ad; és el is hagyható -így viszont jobban egymásba simulnak az ízek

·         csipetnyi só

·         pár csepp ecet

ELÉSZÍTÉSE:

A csodás csokoládét darabokra törjük és gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk, és hozzákeverjük a darabokra vágott vajat.

A tojások fehérjéből a csipetnyi só és pár csepp ecet hozzáadásával habot verünk, és menet közben hozzáadjuk kanalanként a cukrot vagy az eritritet. Ha kemény már a hab, mehetnek bele egyenként a tojássárgák, aztán – kanalanként- a mandula és a sütőpor, és a kávé is. Óvatosan bánjunk vele, nehogy összetörjük a habot. Ezután jön az olvadt csoki és vaj elegye, melyet lassú tempóban csorgatunk a habhoz, folytonos, óvatos keveréssel. A csokoládét teljesen össze kell vegyíteni a habbal. Ez a massza már most pazarul néz ki, és az illata… Na de haladjunk, kérem!

A sütőt beizzítjuk kb. 150 fokra. Egy kb. 25x40-es tepsit vagy egy 26-os tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a minőségi csokoládétól majd kicsattanó masszát beleöntjük, és elegyengetjük, majd a sütőbe küldjük kb. 30-40 percre (ez persze sütőfüggő), de tűpróbáig mindenképpen.

Ha megsült, alig lehet kivárni a pillanatot, hogy már ehessünk belőle. Kívül kissé roppanós, belül lágy.

Kínálhatunk hozzá erdei gyümölcsöt, málnát, epret, lekvárt, vaníliafagyit… ami csak tetszik.

Én kicsit továbbszőttem a tortácska történetét… Megkentem a tetejét 250g mascarpone és 50g olvasztott fehér csokoládé keverékével, és pár friss málnaszemet ültettem a krémre… ;)
Annyit mondhatok, hogy ha gyorsan valami finomat szeretnénk, akkor ez az!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése