2015. március 3., kedd

Káposztalepény



Ez egy roppant szerény étel. A recept van vagy húszéves. Azért szeretem, mert kevés hozzávalóból, egyszerűen,gyorsan el lehet készíteni. Főszereplője a savanyú káposzta. Hús nélküli étek, ám mégis karakteres.

Kiválóan illik egy  ízes, tejszínes gombakrémleveshez, és ha egy pohárka jóféle fehérbort is kortyolunk hozzá…naggggyon fincsi!

HOZZÁVALÓK:

·         700 g  savanyú káposzta

·         1 egész tojás

·         100 ml tej

·         50 ml olaj

·         annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 4-6 EK, én zabpehelylisztet használok, de lehet bármilyen)

·         pici őrölt bors- ízlés szerint, de el is hagyható

·         1 TK sütőpor

·         A tetejére: 10 g olvasztott vaj+1 gerezd fokhagyma zúzva

ELKÉSZÍTÉSE:


A savanyú káposztát enyhén kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl leves, és apróbbra vágjuk. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, vagyis: a tojást, tejet és olajat. Ehhez jön a liszt és a sütőpor.  Jól elkeverünk  minden hozzávalót.
Egy 30x 40-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ebbe kanalazzuk a masszát, majd beküldjük a 150 fokra előmelegített sütőbe és kb. 35-40 percig sütjük. Amíg sül, megolvasztjuk a vajat és jól elkeverjük benne a zúzott fokhagymát. Ha megsült a lepényke,  a tetejét beecseteljük a fokhagymás vajjal . Finom illatok, karakteres ízek, melyeket meglágyít a krémleves tejszínje, és az egészet kellemesen lezárja egy könnyű fehérbor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése