Azt mondják az
írások, hogy bizony már a régi azték és maja harcosok is tudták, mitől
lesz erejük egész nap menetelni, harcolni és esetleg csatát nyerni... Ez nem más, mint a chia (ejtsd:
csia), magyarul az azték zsálya. Naponta három evőkanálnyi szárított chiamag elegendő
energiát ad ahhoz, hogy 24 órán át talpon maradjunk. Hát én ezt még nem
próbáltam, de lehet benne valami. A maják és az aztékok ezt nagyon tudták.
A modern
tudomány viszont elemezte ezeket az apró, de ütős magvacskákat, és kiderítette,
milyen sok hasznos anyagot tartalmaznak: rostokban, fehérjében, omega 3,6,9
zsírsavakban, ásványi anyagokban, B1 és B3 vitaminokban, valamint
antioxidánsokban is gazdag. Egyszóval egészséges. 100 gramm 330 kcal, és a napi
ajánlott mennyiség az 3 evőkanálnyi, vagyis kb. 20 g. Bioboltban kapható. És hogyan is fogyasszuk?
Én pudingot
készítek belőle. Van egy semmihez sem hasonlítható, jellegzetes íze, ami nem
rossz.
Hogy is készül a puding?
Nincs főzés ám! Roppant egyszerű:
HOZZÁVALÓK:
- · 20 g chiamag
- · 150 ml folyadék: mandula-, kókusz-, szója- vagy akár bocitej,sőt, van, aki vízzel készíti
- · méz vagy eritrit ízlés szerint – én el szoktam hagyni, mert gyümölccsel esszük, és abban van elég édes íz
ELKÉSZÍTÉSE:
A magvacskákat egy
helyes pohárkában összekeverjük a tejjel, jól elkeverjük őket, akár többször
is, mert hajlamosak leülepedni a pohár aljára. Ezután következik a pihentetés.
15 perc alatt hihetetlen folyamatok mennek végbe a kis pohárban: a magvak teleszívják
magukat, és kocsonyás állagúvá változtatják az őket körülvevő folyadékot. Tejhabbal, mézzel,
gyümölccsel tarkítva nagyon fincsi kis reggeli vagy desszert válhat belőle!
Egészségünkre!
Tegnap kipróbáltam! Rizstejjel és nyírfacukorral készítettem. Egyszerűen isteni! :)
VálaszTörlés