2015. január 29., csütörtök

Rakott káposzta




Van, aki tölti, van, aki rakja, van, aki levest...Ahány ház, annyi módi. Én most rakom... a rétegeket. Ez kérem finom hidegen, melegen, melegítve talán még jobb is , mert az ízek jobban összeérnek! Igazi téli kaja!

Az eredeti receptet apukám szerezte a drága Bandi bácsitól, az egyik haverjától, aki a rakottkáposzta-készítés nagymestere volt. És apu, miután megkóstolta ezt a finomságot, úgy döntött, hogy ezt a receptet fel kell venni a családi gyűjteménybe. Elkérte a KNOW HOW-t. Emlékszem a történelmi pillanatra, mikor egy szombat délután hazahozta a kézzel írott cetlit...Tehát ez egy igazi pasis recept volt, amit nekem sikerült rendesen átkölteni.

HOZZÁVALÓK:

·         700 g savanyú káposzta

·         600 g csirkemell kisebb (1-2cm-es) kockákra vágva

·         500 g sovány, füstölt karaj  darálva

·         200 g rizs

·         1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva

·         2 gerezd fokhagyma apróra

·         szegfűbors

·         feketebors

·         őrölt kömény

·         1-2 EK őrölt pirospaprika

·         1-2 szál szárazkolbász

·         500 ml tejföl vagy joghurt

·          1-2 EK olaj

 

ELKÉSZÍTÉSE:

Ez az étel nem öt perc alatt készül el. De az elkészítésére fordított idő és energia hatványozottan megtérül, mert nagyon finom. Minden réteg egy rövid, vidám kis történet!

Első: A csirkemellből pörköltet kell készítenünk,amit pépesíteni kell.

Kezdő háziasszonyoknak röviden vázolom, hogy hogyan. Olajat hevítünk, megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkemell kockákat, sót, foghagymát, pirospaprikát, borsot, kaver-kavar, pici vizet löttyintünk hozzá, és fedő alatt puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk vagy pépesítjük.

Második: A rizst megfőzzük. Van egy roppant egyszerű módszer. A 200 g rizst, miután jól átmostuk, 450 -500 ml hideg vízben feltesszük főni. Meg-meg keverjük , és forráspontig hevítjük, és igazából hagyjuk, hogy 3 percig nyugalmasan forrdogáljon. Ezután lekapcsoljuk alatta a hőt, sózzuk, egy kis olajat öntünk hozzá, letakarjuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezalatt megpuhul, és kész is!

Harmadik: a füstölt húst megdaráljuk, ha nem darálva vásároltuk, és a kolbászt felkarikázzuk.

A negyedik lépés, illetve történet maga a rétegezés. Törekedjünk arra, hogy a rétegeket szépen, egyenletesen rendezzük el a tepsiben. Szóval először beolajozunk egy 25x35-ös tepsit. A savanyú káposztával alapozunk,elsőnek ezt pakoljuk a tepsi aljára, erre jöhet a darált, füstölt husi. Hogy esztétikailag is megfeleljen, most jöjjön egy világos, azaz inkább fehér réteg - a rizs, a rizsre a pépes csirkemellpörköltet kanalazzuk rá, melyet elegánsan tejföllel borítunk be, és a tejfölös rétegre rendezzük a kolbászkarikákat. És most 160-180 fokra előmelegített sütőbe küldjük a tepsit, és addig süssük, amíg a kolbászkarikák szépen megpirulnak, és a tejföl is aranyos-barnás színt kap.

Aki szereti a savanyú káposztát és a jófajta szárazkolbászt, annak helyből nyert ügye van. Ehhez még társul a pörkölt, a füstölt hús és a tejföl ízeinek harmóniája, mely istenien ízessé teszi ezt az étket. Mindenképpen érdemes rászánni az időt, és kipróbálni ezt az igazi téli hangulatú gasztralkotást.

A történethez még az is hozzátartozik, hogy édesapám sajnos nem érte meg ezt az újragondolt verziót. De biztos vagyok benne, hogy ha kóstolhatta volna, ízlett volna neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése