Ki ne ismerné a
somlói galuskát?! Elvétve esetleg akadhat, aki még nem kóstolta. A 20. század ötvenes éveiben jött a
napvilágra, azóta is nagy népszerűségnek örvend. Sokan készítik, és sokan vallják, hogy
klasszikusokat szó szerint, vagyis ez esetben egy klasszikus receptet grammra
be kell tartani…
Nos, be kell
ismerni, hogy eme édesség elkészítése az eredeti recept alapján roppant
időigényes: háromféle piskótalap, háromféle öntet… Ezért, urambocsá’, én néhány
lépést leegyszerűsítettem, és így sikerült lényegesen lerövidíteni és
felgyorsítani a folyamatot. Szerintem,
ahogy a visszajelzések is igazolják, ez nem ment a végeredmény rovására.
Az alábbi mennyiség
egy szolidabb adag. Természetesen ezt meg lehet duplázni, sőt triplázni is, de
felezhető is akár… ahogyan az igények megkívánják. ;)
HOZZÁVALÓK:
A piskótához
·
6
tojás
·
6 EK
kristálycukor
·
6
púpos EK simaliszt
·
1-2
EK kakaópor (cukrozatlan)
·
1 TK
sütőpor
·
1
csipetnyi só
·
1-2
csepp ecet
·
1-2
EK langyos víz
·
1-2
marék durvára vágott dió
A vaníliás
öntethez:
·
800
ml tej
·
2-3
EK kristálycukor
·
1
csomag vaníliás pudingpor
A barackos
öntethez
·
200
ml hígabb baracklekvár
·
50-100
ml rum – attól függ, mennyire ütőset szeretnénk
·
víz
szükség szerint- a baracklekvár felhígításához.
A
csokoládéöntethez:
·
100g
főzőcsokoládé
·
100
ml tejszín (pl.33%-os)
ELKÉSZÍTÉSE:
Először készítsük
el a piskótaalapot. Válasszuk szét a tojásokat.
A fehérjéket tegyük egy magasabb falú keverőtálba, adjuk hozzá a pár
csepp ecetet, a csipetnyi sót, s az eszköztárunkból vegyük elő a lapátos
habverőnket, és turbó üzemmódba kapcsolva kezdjük el a hab előállítását. Kb.
egy perc keverés után adagoljuk a cukrot- szépen lassan, kanalanként… ,és addig
ki se kapcsoljuk a habverőt, amíg a hab olyan kemény lesz, hogy a lapátok kis
hullámokat rajzolnak beléje!
Ezután egyenként a
kemény habhoz adjuk a tojások sárgáját,és óvatosan dolgozzuk bele őket. Ehhez a szép
sárgás masszához jöhet kanalanként a sütőporral elvegyített liszt - de ezt
nagyon óvatosan, nagyon lassú fokozaton, nehogy nagy kárt tegyünk a habban. Ha
ügyesen dolgoztunk, a liszt hozzáadása után a masszánk szép levegős és könnyed
maradt.
Nagyjából kettéosztjuk
a masszát és a felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 40x50cm) öntjük,
lapátoljuk.
A másik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és a pici vizet, majd
szépen, egyenletesen eldolgozzuk, ne maradjanak csomócskák benne. Ha
elkészültünk vele, ráöntjük a tepsiben várakozó világos rétegre,
és – ezt a
részt nagyon kedvelem - egy villa segítségével lazán egymásba vegyítjük az
’ebony’ és ’ivory’ részt – a sötétet és a világosat. Olyan művészien
márványossá varázsoljuk. Jujjj, ez de jó!!!
Ezután jön a maréknyi, durvára
vágott dió, amelyet rászórunk az absztrakt mestermű tetejére.
És ez mind mehet is a
140 fokra előmelegített sütőbe. Tűpróbáig sütjük.
Amíg sül,
elkészítjük a többi finomságot: az önteteket, amelyektől szaftosabb, ízesebb,
zamatosabb és karakteresebb lesz a zsenge piskóta.
Elsőként készítsük el a vaníliaöntetet - főzzük meg a pudingot a csomagon lévő utasításokat követve. Hígabb, önthető állagú pudingot készítsünk. Lehet, hogy nem is lesz szükségünk az egész adagra, esetleg majd a szervírozásnál fel lehet használni…
Elsőként készítsük el a vaníliaöntetet - főzzük meg a pudingot a csomagon lévő utasításokat követve. Hígabb, önthető állagú pudingot készítsünk. Lehet, hogy nem is lesz szükségünk az egész adagra, esetleg majd a szervírozásnál fel lehet használni…
Következő
lépésben felhígítjuk a lekvárt: hozzáadjuk a kívánt mennyiségű vizet és rumot,
majd forráspontig hevítjük. A lekvár is legyen hasonlóan folyékony, mint a
vaníliás öntet. A csokiöntet elkészítését utolsó lépésnek ajánlom, amikor már
mindennel megvagyunk… és mi mindennel is?
Ha megsült a
piskótalap, picit hűlni hagyjuk. Nem kell, hogy jéghideg legyen. Én sosem bírom
kivárni azt a hőmérsékletet… Nyugodtan lehet vele dolgozni akkor is, ha
langyos. Szerintem még jobb is, mert – miközben hűl - az öntetek ízeit jobban
magába zárja és megtartja.
Szóval, ha
megsült, akkor rétegezzük! Válasszunk ki egy ennek megfelelő edényt,
ételtárolót: rétegezhetünk folpackkal kibélelt tortaformába, egy jól zárható
kerek vagy szögletes ételtároló dobozba vagy akár kisebb csészékbe, az
alkalomhoz a forma…
A piskótalapot
vágjuk keresztben ketté, és igazítsuk formára, hogy passzoljon az általunk
választott edénybe. A legalsó réteg legyen mindig a piskótalap, ezt itassuk
át pár merőkanál rumos baracklekvárral, majd erre kanalazzuk a vaníliaöntetet,
erre jön a második piskótalap réteg, majd ismét a baracklekvár és a vaníliaöntet.
Az
öntetekből ne használjunk túl sokat, csak annyit, hogy a piskótalapok magukba tudják
szívni őket, de ne is fukarkodjunk velük, nehogy
túl száraz maradjon a desszertünk. Ki kell tapasztalni… A rétegezést tetszés
szerint variálhatjuk, itt nincs rossz megoldás: például eloszthatjuk a
piskótalapokat háromfelé…stb. És még egy jó hír: a rétegezésből kimaradt,
leszabott piskótafecniket sem kell kidobni!
Készíthetünk belőlük poharas
desszertet vagy csészébe is rétegezhetjük a maradék hozzávalókat, hasonlóan ,mint a nagy adagot…
Na, és most érkezett
el a pillanat, hogy a csokit is összemelegítsük a tejszínnel: a csokoládét
kockákra tördeljük, tálba tesszük és a mikróban megolvasztjuk. Nem kell, hogy
folyjon, elég, ha a kockák szépen fellágyulnak. A tejszínt felmelegítjük,
kb. 40-50 fokosra, mert a lágy csokikockáknak nagy sokk lenne, ha jéghideg
tejszínnel öntenénk nyakon őket. A langyos tejszínnel csodákat művelhetünk:
miután ráöntöttük a csokira, érzéssel kevergessük meg őket, amíg egymásba nem
olvadtak. Az eredmény egy sima, fénylő, lágy csokimassza lesz, amellyel méltón
koronázhatjuk majd meg a desszertünket vagy most, vagy esetleg a tálalásnál…
Szóval el is készült!
Most a hűtőbe kell, hogy tegyük néhány órára, amíg ezek a rétegek össze nem
barátkoznak… Tapasztalataim szerint jobb ezt estére elkészíteni, és éjjelre a
hűtőbe tenni. A pihentetés után olyan szépen egymásba kapaszkodnak a rétegek,
hogy öröm azt nézni.
Ezért aztán tálalhatjuk szeletekben, kanalazni is lehet,
amit csak akarunk. És – ahogy már korábban említettem - dönthetünk úgy is, hogy
a csokiöntetet a kitálalt adagra kanalazzuk. Kínáljunk hozzá tejszínhabot, sőt,
ha még maradt a rumos baracklekvárból egyet-kettőt cseppenthetünk rá…
Ízes, kiadós, nagyon
finom. Mindenképpen érdemes elkészíteni. Biztosan felkerül a családi kedvencek listájára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése