Ez
a kenyérke valahogy mindig akkor
kerül a repertoárba, ha az idő zordra fordul. Talán ez nem véletlen, mert az
elkészítése, az evése, az illata, az íze mindig jó hangulatot varázsol a szürke
téli estékbe.
Ez egy régi-régi,
hagyományos, norvég recept. Nem tudom, hogyan kerültek a norvégok ilyen
bensőséges viszonyba a datolyával, de ez engem cseppet sem zavar, mert ez
a kenyér illatos, egyszerű, finom,
lelket melengető. Kell-e ennél több?
Hozzávalók:
·
250 g
zabpehelyliszt (lehet egyébként búzaliszt, grahamliszt, tönkölyliszt...)
·
1 KK
sütőpor
·
1MK
só
·
½ MK
fahéj (ha valaki nem kedveli,elhagyható)
·
100 g
kimagozott,kisebbre vágott datolya (lehet kimagozottat is kapni, így még
könnyebb a dolgunk) ;ha nem szeretjük a datolyát, helyettesíthetjük akár
aszalt szilvával vagy más aszalt gyümölccsel
·
50 g
durvára vágott dió
·
250
ml kefír
·
1
egész tojás
·
2 EK
olaj ( használtam már napraforgóolajat, dióolajat, sőt még tökmagolajat is-mind
jó)
Cukrot nem
teszünk bele, mert a gyümölcsben található cukor elegendő ahhoz, hogy
kellemesen megédesítse a gyümölcskenyerünket.
Elkészítése:
Azt mondják
a norvégok is, hogy „Alt i !“ , vagyis: Mindent bele!
Akkor gyerünk! Egy
szépséges tálba mindent bele! Először a száraz hozzávalókat: a lisztet, sót,
sütőport, fahéjat – ezeket jól elkeverjük. A datolyát és a diót egyformán kicsi
vagy rusztikus darabokra vágjuk, ez is
megy a tálba a lisztes elegyhez. Aztán összekeverjük a kefírt a tojással és az
olajjal, és ez is megy a tálba. Jól vegyítsük el a hozzávalókat, hogy
összebarátkozzanak! Ha kicsit tömörnek találjuk a masszát, mondjuk megállna
benne a fakanál, löttyintsünk hozzá még egy kis kefírt. De csak kicsit! Rendezzük a masszát sütőpapírral bélelt
őzgerinc formába. Tegyük kb. 150 fokra előmelegített sütőbe, süssük 35-40
percig. Az illatok csodálatosak!
Ha megsült,hűlni
hagyjuk… alig bírjuk kivárni, de eljön az a pillanat, hogy felszeleteljük. Vágunk
egy csinos szeletet, és most még jobban érezzük a pirult dió, a simogató
datolya és az édeskés fahéj kellemes illatát. Az illatozó szeletre simítsunk
egy leheletnyi vajat, amely olvadni kezd. Ez látványnak is nagyon kellemes…hát
még az íze!
Kortyoljunk hozzá
egy kis forró csokit vagy valamilyen fűszeres teát vagy egy istenien habos
kapucsínóval is jól járunk. Ez egy
élmény! Nagyon kellemes, lélekmelengető! Ki kell próbálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése