2014. szeptember 17., szerda

Csirkemell... újratöltve












Már megint egy csirkemelles recept! Ezúttal otthoni forrásból...főszerepben az ízletes zöldfűszerek és egy kis csirkemáj.

Nagymamám és anyukám klasszikus töltött csirkéjének a reformváltozata ez. Nincsenek csontok, csak a fincsi ‚mellyehúsa‘, így gyorsabban el is készül, a töltelékben megváltoztattam az arányokat: a zsemlemorzsa mennyiségét alaposan csökkentettem, csak sűrítésre szolgál. Hangsúlyt kapott viszont a máj és a zöldfűszerek finom elegyének karakteres íze.

 

HOZZÁVALÓK:

·         4 -6 darab konyhakész csirkemell

A töltelékhez:

·         80 -100 g tisztított csirkemáj

·         1 tojás

·         1 púpos EK-nyi friss metélőhagyma aprítva vagy 1 kisebb fej hagyma felaprítva

·         ½ MK őrölt zöldbors vagy feketebors is lehet, ha a markánsabb ízeket szeretjük

·         1 EK apróra vágott petrezselyemzöldje

·         2 levélke zsálya apróra vágva

·         só- ízlés szerint

·         2-3 EK zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉSE:

A májat megszabadítjuk a felesleges, esetlegesen kellemetlen tartozékaitól (hártya, epe…) egy tálkába tesszük, nyakon öntjük egy kis tejjel, és 10-15 percre félretesszük őket fürdőzni. Ezalatt a csirkemelleket konyhakészre alakítjuk.  Levágjuk a felesleges függvényeit, nyúlványait, majd egy hosszú, éles késsel zsebet vágunk mindegyiken, ebbe kerül a töltelék.
 

Ha letelt a 15 perc,a májat kivesszük a tejfürdőből, és a tojással együtt egy magasabb falú edénykébe tesszük, majd botmixerrel pürésítjük, és ha már szép egynemű a masszánk, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket. (A zöldfűszereket nem szoktam pürésíteni, mert mutatósabb, ha látjuk a guszta kis darabokat.). Ezután hozzáadjuk a borsot, sót, majd a 2-3 EK-nyi, illetve a szükséges mennyiségű zsemlemorzsát. Ez azért fontos, hogy a massza ne folyjon. Legyen olyan állagú, hogy könnyen be tudjuk tölteni a csirkemellbe.  A betöltéshez én ezt a tortadíszítésre is alkalmas óriásfecskendőt használom. 

Kitűnő segédeszköz. Tehát a masszát olyan sűrűségűre keverem, hogy ezzel gyerekjáték legyen a töltés.

Ha nincs ilyen a háznál, mokkáskanállal is tölthetünk. Kicsit tovább tart, de megéri. ;)

Ebben a töltelékben azt szeretem, hogy hőre nem lágyul, mint mondjuk a sajttöltelék, hanem éppen ellenkezőleg, kissé megszilárdul, és ebben éppen ez a jó.

Szóval ott tartottunk, hogy a hús be van töltve.
 
Nem marad más hátra, mint az, hogy egy kis bundát adjunk neki. Egyszerűen bepaníroztam. A klasszikus liszt-tojás-prézli triót javasolom. Süssük ki, rántsuk ki. Tálaljuk tetszés szerinti körettel. A friss salátát ki ne hagyjuk a buliból!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése