2014. szeptember 15., hétfő

Falatka...avagy Grillpadlizsán rollatini friss krémsajttal töltve




 
Lehetne vendégváró, lehetne előétel, lehetne bármi, amit csak szeretnénk! Ezúttal egy ínyenc, ízekkel és illatokkal teli könnyű vacsora volt... egy-két falatka boldogság. 

Voltak idők, amikor nem nagyon barátkoztam a padlizsánnal. Nem tudtam , mit kezdjek vele. Feketedett, keseredett, íztelen volt, az állaga, a szerkezete is olyan furának tűnt …nem a legelőnyösebb tulajdonságait mutatta. Szóval valamikor réges-régen nem volt egy szimpatikus jelenség. Időközben azonban - nagy-nagy szerencsémre - jobban megismertem őt, és rájöttem,megtapasztaltam azt,  hogy a padlizsán egy nagyon alázatos zöldség. Egy kis fűszerezéssel olyan ízűvé tudjuk változtatni, amilyet csak kívánunk.  Sokféle finomságot lehet készíteni belőle.
Most ezt a finom falatkát osztanám meg veletek. Az íz gerincét a fő fűszer, a fokhagyma adja, mely egy kis olajjal, sóval, pici borssal párosulva csodákat művel a vékony , grillrács -szelídítette padlizsánszelettel.  A friss krémsajt pedig finoman ellensúlyozza ezt a fűszerességet, szinte simogat. A snidling zöld frissessége és a pirított dió pedig egy kis pikantéria a buliban.
 

 

HOZZÁVALÓK:

·          1 közepes nagyságú padlizsán

·         1 dl olívaolaj

·         1 gerezd fokhagyma

·         só, bors ízlés szerint

·          200g Gervais, Philadelphia (Pastvinka/ Lucina)  friss krémsajt

·          friss snidling apróra vágva

·         darált, pirított dió

ELKÉSZÍTÉSE:

 Először is elkészítjük a fokhagymás – sós olívaolajat, amely a padlizsánunk karakterét adja majd. A fokhagymagerezdet  1 mokkáskanálnyi sóval vágódeszkán pépesítjük, és  egy kis őrölt feketebors társaságában az olajhoz keverjük.  Ennek az olajnak elég sósnak és fokhagymásnak kell lennie. Ízlés szerint állítsuk be a megfelelő ízerősségeket!

Ezek után foglalkozzunk a friss krémsajttal! Bontsuk ki, szabadítsuk ki a csomagból, kóstoljunk bele ! Milyen finom! Lágy, nem karakteres. Egyáltalán nincs tolakodóan sós íze, ugye?! Nekönk most ez kell! Tegyük tálba, és villával törjük meg picit, hogy ha tölteni kell, legyen megfelelően puhácska és formálható.

 Ha ezzel megvagyunk, a padlizsánt hosszában 3-4 mm-es vékony szeletekre vágjuk, és beecseteljük a finom fűszeres olajjal.

Hevítsük fel a bordás grillserpenyőnket, de ne legyen füstölgősen forró! Pakoljuk rá a fokhagymás olajban kényeztetett padlizsánszeleteket. A hő hatására a padlizsán kissé megpuhul, és közben a serpenyő forró bordái tetszetős csíkokat sütnek a szeletekre. Csíkozzuk be a másik felüket is, fordítsuk meg a szeleteket egy rövid időre! Ha elkészültek, akkor töltsük meg őket a friss krémsajttal és tekerjük fel! A falatka egyik végét szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, a másikat a pirított dióval. És kész!


Friss salátával (is) nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése