Voltak idők,
amikor nem nagyon barátkoztam a padlizsánnal. Nem tudtam , mit kezdjek vele.
Feketedett, keseredett, íztelen volt, az állaga, a szerkezete is olyan furának
tűnt …nem a legelőnyösebb tulajdonságait mutatta. Szóval valamikor réges-régen nem volt egy
szimpatikus jelenség. Időközben azonban - nagy-nagy
szerencsémre - jobban megismertem őt, és rájöttem,megtapasztaltam azt, hogy a padlizsán egy nagyon alázatos zöldség.
Egy kis fűszerezéssel olyan ízűvé tudjuk változtatni, amilyet csak
kívánunk. Sokféle finomságot lehet
készíteni belőle.
Most ezt a finom falatkát osztanám meg veletek. Az íz gerincét a fő fűszer,
a fokhagyma adja, mely egy kis olajjal, sóval, pici borssal párosulva csodákat művel a
vékony , grillrács -szelídítette padlizsánszelettel. A friss krémsajt pedig finoman ellensúlyozza
ezt a fűszerességet, szinte simogat. A snidling zöld frissessége és a pirított
dió pedig egy kis pikantéria a buliban.
HOZZÁVALÓK:
·
1 közepes nagyságú padlizsán
·
1 dl
olívaolaj
·
1
gerezd fokhagyma
·
só,
bors ízlés szerint
·
200g Gervais, Philadelphia (Pastvinka/
Lucina) friss krémsajt
·
friss snidling apróra vágva
·
darált,
pirított dió
ELKÉSZÍTÉSE:
Először is elkészítjük a fokhagymás – sós
olívaolajat, amely a padlizsánunk karakterét adja majd. A
fokhagymagerezdet 1 mokkáskanálnyi sóval
vágódeszkán pépesítjük, és egy kis őrölt
feketebors társaságában az olajhoz keverjük.
Ennek az olajnak elég sósnak és fokhagymásnak kell lennie. Ízlés szerint
állítsuk be a megfelelő ízerősségeket!
Ezek után
foglalkozzunk a friss krémsajttal! Bontsuk ki, szabadítsuk ki a csomagból,
kóstoljunk bele ! Milyen finom! Lágy, nem karakteres. Egyáltalán nincs
tolakodóan sós íze, ugye?! Nekönk most ez kell! Tegyük tálba, és villával
törjük meg picit, hogy ha tölteni kell, legyen megfelelően puhácska és
formálható.
Ha ezzel megvagyunk, a padlizsánt hosszában
3-4 mm-es vékony szeletekre vágjuk, és beecseteljük a finom fűszeres olajjal.
Hevítsük fel a
bordás grillserpenyőnket, de ne legyen füstölgősen forró! Pakoljuk rá a
fokhagymás olajban kényeztetett padlizsánszeleteket. A hő hatására a padlizsán
kissé megpuhul, és közben a serpenyő forró bordái tetszetős csíkokat sütnek a
szeletekre. Csíkozzuk be a másik felüket is, fordítsuk meg a szeleteket egy
rövid időre! Ha elkészültek, akkor töltsük meg őket a friss krémsajttal és
tekerjük fel! A falatka egyik végét szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, a
másikat a pirított dióval. És kész!
Friss salátával
(is) nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése