2014. augusztus 15., péntek

Mini Gastro-Giro d’Italia


Az olasz ételek világbajnokok -  világszerte ismertek és kedveltek.  A pizza és a pasta sok helyre ‚eljutottak‘ , mondhatni bejárták a világot. Szerte a világon készítenek olasz specialitásokat vagy legalábbis kísérletet tesznek rá kisebb-nagyobb sikerrel. Viszont, ha Olaszországban járunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valódi olasz ízeket kóstolunk.

Idén nyáron ebben a szerencsében volt részünk. Bebarangoltuk az olasz csizma egy kis részét - északon, sokfele jártunk, sokat láttunk, és nagyon-nagyon finomakat ettünk. Én pedig igyekeztem megörökíteni mindent, beleértve a legfinomabb fogásokat is, hogy haza tudjak hozni egy kis olaszos ízvilágot, fortélyokat, ötleteket a hétköznapokba.

Sok ételt megismertem és megkedveltem, és újraértelmeztem...

A teljesség igénye nélkül csak néhányat említenék meg:  Sgroppino, a zsályás-vajas gnocchi, a lazacos-tejszínes mártásos sedani, az olivás focaccia, lasagne, valdostane
 
 

a pizzák – a töltött calzone,
 
 a friss zöldségek,saláták,


 
a péksütemények, a cannoli siciliana és az apolline alla nocciola...
 
és a csodás olívaolajról sem feledkezzek meg.

 

 

Sgroppino

Kezdeném a sort ezzel a poharas desszerttel, a Sgroppinoval, mely főként Velencében és környékén nagyon jellemző, hűs és könnyed. Méltó zárása egy többfogásos ebédnek vagy vacsorának.
Hozzávalók:
·         személyenként 1 gombóc citromos fagylalt
·         néhány kanálka félédes/édes fehér pezsgő vagy fehérbor
·         egy gyűszűnyi vodka vagy Grappa
Ezeket a kellemes hozzávalókat összevegyítjük, kikeverjük. Tetszés szerinti talpas poharakba töltjük...és ennyi.
 Ugye, milyen egyszerű?!
Egészségünkre! ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése