Sokszor ettem már
gnocchit /nyokki/ több helyen. A mi krumplinudlinkhoz áll a legközelebb,
ami a hozzávalókat illeti. A nudlit mifelénk édesen esszük – cukorral mákosan,
pirított prézlivel..., a gnocchi meg javarészt sósan arat sikereket: könnyed gombás-tejszínesen, paradicsomos-bazsalikomos-parmezánosan, gorgonzolás-tejszínes mártással...
A legfinomabb ,a legegyszerűbb, ízeiben
legletisztultabb gnocchit – a dobogósat - azonban idén nyáron volt szerencsém
megkóstolni és megenni... amelyet a drága olasz Mamma készített Biancadeban. Ez egy egyszerű vajas-zsályás variáció volt
parmezánnal a tetején. Azok az ízek, a tészta lágysága, szaftossága! Nem lehet
szavakkal pontosan leírni…Akkor és ott eldöntöttem, hogy én bizony elkérem a receptet, nekem ez
kell, enélkül haza nem megyünk! Ezt otthon is el szeretném készíteni! A Mamma
receptjét a lánya tolmácsolta nekem, angol-olasz keveréknyelven. Elárulta az
elkészítés módját, a ’titkos’ hozzávalókat, amelyek roppant egyszerűek, s mikor az
arányokra kérdeztem, azt mondta, hogy azt ki kell tapasztalni!...Igen, erre a válaszra
számítottam. Teljesen igaza van a Mammának, viszont látva őt és kóstolva a
főztjét én még annyit tennék hozzá, hogy kell egy kis szenvedély is!
Szóval
hazajöttünk, és kisvártatva nekifogtam a gnocchi elkészítésének, kicsit
tanulmányozgattam az arányokat és a
következőkre jutottam:
HOZZÁVALÓK:
A gnocchihoz
·
500 g
főtt krumpli (amolyan lisztes fajtájú)
·
170g simaliszt – a legeslegsimább + 30g a deszka lisztezéséhez
·
2
egész tojás
·
1KK
só
A ’mártáshoz’
·
50 g
teavaj
·
2-3
levélke friss zsálya
·
néhány
kanál reszelt pecorino vagy parmezán - a tetejére
ELKÉSZÍTÉSE:
Először is egy
nagyobb fazékban feltesszük a gnocchi főzővizét,
Mielőtt kifőznénk őket, olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat a néhány zsályalevéllel, hogy legyen mibe beleszedni a kis aranyoskákat.
Ha forr a főzővíz, érzéssel küldjük bele a gnocchikat. Pillanatok alatt a felszínre úsznak, ami azt jelenti, hogy készen állnak a következő lépésre- fejest kívánnak ugrani az olvasztott vajba. Ha már mindenki a vajban fürdik, egy kis főzővizet is löttyinthetünk rájuk, hogy megfelelően szaftosak maradjanak. Jól hempergessük, görgessük meg őket a serpenyőben, hogy egy porcikájuk se maradjon vaj nélkül.
melyet ne felejtsünk el
megsózni. A főtt krumplit jól áttörjük, vagy krumplinyomón pürésítjük, és mikor
még langyos, hozzáadjuk a lisztet és a tojásokat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat.Lehet, hogy szokatlanul lágy tésztát kapunk, de ez ne riasszon meg bennünket, mert ettől lesz a végeredmény is lágy. Minél több lisztet adunk hozzá, annál keményebb, ruganyosabb lesz. Ne feledjük, nekünk a lágyabb változat kell, ami majdnem elolvad a szánkban.
A tésztából kis darabokat vágunk le, és
lisztezett deszkán - ez sokat segít a lágy tészta kezelésében - 1,5 cm átmérőjű hengerkét formázunk belőle, és 1-1,5 cm-es
darabkákra vágjuk. Van, aki még villával cifrázza őket - lehet, de egyáltalán nem szükséges.
Mielőtt kifőznénk őket, olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat a néhány zsályalevéllel, hogy legyen mibe beleszedni a kis aranyoskákat.
Ha forr a főzővíz, érzéssel küldjük bele a gnocchikat. Pillanatok alatt a felszínre úsznak, ami azt jelenti, hogy készen állnak a következő lépésre- fejest kívánnak ugrani az olvasztott vajba. Ha már mindenki a vajban fürdik, egy kis főzővizet is löttyinthetünk rájuk, hogy megfelelően szaftosak maradjanak. Jól hempergessük, görgessük meg őket a serpenyőben, hogy egy porcikájuk se maradjon vaj nélkül.
És nem marad más
hátra, hogy kitálaljuk őket, meghintsük egy kis karakteres parmezánnal és
dúskáljunk ezekben a kiváló ízekben és a kényeztetően lágy tésztában!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése