Vannak ételek, amelyeket az ember egy bizonyos időszakban futószalagon gyárt... Ez az omlós vajas pitécske is ilyen volt valamikor jópár évvel ezelőtt, aztán –nem is tudom, miért- lekerült a főzőműsorom profiljáról. Azért készítettem sokszor, mert roppant egyszerű az alaptésztája, bármikor készíthető: nyáron friss gyümölccsel, télen, ha nincs kéznél friss gyümölcs, befőttel, akár még lekvárral is el lehet varázsolni; szerintem még nem sikerült kétszer ugyanolyat készítenem, mert én ugye mindig variálok...igen így van...
Szóval a minap egyszercsak
eszembe jutott, megemlékeztem róla...de jó is volt! Megsütöttem hát újra! Csak
vajjal...eszméletlenül omlós és roppanós lett a tésztája. Ezúttal friss
szilvával pakoltam meg, és mivel nem tudtam eldönteni, hogy az illatos szilvaszemeket mákba vagy darált
mogyoróba ültessem, fele-fele arányban szórtam a tésztára ezt is, azt
is...
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
·
42-45
dkg simaliszt
·
10-12
dkg cukor (aprókristályú)
·
250 g
vaj (vagy margarin) !!!teavajjal az igazi!!!
·
1 egész
tojás
·
2
csipetnyi só
A lisztet,
sót, cukrot elkeverjük, majd a puha vajjal elmorzsoljuk, végül hozzáütjük
a tojást, és cipóvá gyúrjuk. Addig pihentetjük, amíg a gyümölcsöt
elkészítjük.
Ez az alapja az
egésznek. Jó alapokra szépeket lehet építeni...
Amint már
említettem, ez a tészta bármilyen gyümölcsöt elbír. A mostani
gyümölcsfeltét a következő:
·
60-70
dkg szilva felezve, kimagozva ( de lehet egyéb gyümölcs)
·
15-20
dkg darált mák (vagy dió vagy mogyoró akár még prézli is...)
·
1 TK
fahéj – ízlés szerint (kiválóan illik a szilvához)
·
6+2
EK cukor
·
1
zacskó vaníliacukor
Mivel szeretem,
ha a tészta vékony, omlós és roppanós, ezúttal egy 40X40 es tepsit
választottam erre a célra. Ha a vastagabb tésztát kedveljük, a tepsi
lehet kisebb méretű, 25x35-ös(ebben az esetben kevesebb kell a gyümölcsből és
az egyéb hozzávalókból is).
Tehát a tepsit
kibéleltem sütőpapírral. A tészta cipóját pedig félcentis szeletkékre
vágtam,
2 szeletet félretettem (ezt reszelem később a tetejére)… A tészta
szeleteit a kibélelt tepsibe rendezgettem, lappogattam bele. Nem gond, ha olyan
kis toldott-foldott lesz, mint egy patchwork,
mert ezek után máris elfedjük- egyenletesem leszórjuk
a tésztát a darált mákkal, jöhet a 6 EK cukor,
és erre az alapra ültetjük a
szilvaszemeket, melyeket még megszórunk 2 EK cukorral és egy zacsi
vaníliacukorral és ízlés szerint fahéjjal.
A tetejére pedig ráreszeljük a
félretett két szelet tésztát.
Igen, és
mehet is ez a gyönyörűség a 150 C fokosra előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc
alatt elkészül. Sülés közben csodásak az illatok, és eközben a szilva finom
nedűt ereszt, és átáztatja a mákot, amely nagyon kellemes állagúvá teszi.
Közvetlenül sülés után, míg langyosan a tésztája, nagyon finom omlós, a szélek
ropogósak, de idővel a szilva leve kellemesen megpuhítja a tésztát, és jobban
összeérleli az ízeket. Isteni finom! Ha ezt még fokozni akarjuk, akkor ajánlok
hozzá egy kis hűsen simogató selymes vaníliakrémet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése