2014. május 23., péntek

Zabpehelylisztes-almás palacsinta túróval, eperrel és Limoncellós mézzel



Úgy indult, hogy valami egészségeset akartam készíteni...Gondoltam, palacsinta lesz zabpehelylisztből...lassan felszívódó szénhidrát, az jöhet. Fehérje is kell –túró joghurttal ,az  is jöhet! Egy kis gyümölcs - eper, hiszen szezonja van... Meg  egy kis méz, hogy édes legyen. Mértékkel,de ez is jöhet. Volt otthon jó kis erdei mézem, csak túl sűrű volt. Na, ezt fel kellett okvetlenül hígítani. De egy ilyen jófajta erdei mézet nem lehet ám bármivel hígítgatni...Akkor jött az ötlet, hogy milyen nedü is lehetne méltó erre. Végignézve a repertoárt az az ötletem támadt, hogy számomra a tavasz hangulatát fokozó Limoncello bizton jól illene a túróhoz és az eperhez is. Így hát néhány evőkanál mézhez löttyintettem a csodásan sárga, napfényszínű Limoncellóból...

 

Zabpehelylisztes-almás palacsinta túróval, eperrel és Limoncellós mézzel


HOZZÁVALÓK:

Kb.10-12 db nagyobb palacsinta lesz belőle

·         200 ml tej

·         2 tojás

·         200g zabpehelyliszt

·         1 maréknyi reszelt alma

·         csipetnyi só

·         szódavíz – annyi, hogy a palacsintatészta megfelelő állagú legyen

A túrötöltelékhez:

·         250 g túró

·         2-3 EK görög joghurt

·         Cukor vagy méz vagy édesítőszer tetszés szerint

A díszítéshez: pár szem eper, 3 EK méz egy kis löttyintésnyi Limoncello

ELKÉSZÍTÉSE:

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd pihenni hagyjuk. A zabpehelyliszt duzzad majd, ezáltal sűrűsödik a massza. Tetszés szerint felönthetjük még vízzel, hogy a palacsinta tésztája megfelelő állagú legyen.

A túrótölteléket is bekeverjük.  Ezek után a tészta is készen áll már a sütésre.

Van nekem egy jó kis palacsintasütőm, ami olyan csodás, hogy nem ragad bele a palacsinta. Még zsiradék sem kell bele. Gondolom, sokunknak van ilyen jó kis palacsintasütője... Én mégis-mielőtt az első palacsintát elkészíteném- egy darabka teavajat teszek a serpenyőbe. Ez egyfajta rituálé... Az első palacsinta máris csodás illatokat varázsol a konyhába- az olvadó vaj illata lágyan keveredik a zabpehely és az alma zamatával. Csalogatja a család éhes kosztosait...Könnyű, finom  és nyugtató illatok. Terápia?!...és mondanom sem kell, hogy az elsőt meg is kell azonnal kóstolni, hogy meggyőződjünk, jó-e az irány. Nem csak az illatok, hanem az ízek is nagyon harmonikusak. Hmm minden rendben…

Na szóval,ha már elkészülnek a palacsinták , a lányaim lesben állnak, hogy betölthessék őket. Szeretik, ha a saját adagjukat maguk töltik meg és díszítik fel. Lehet tekerni, hajtogatni, kinek mi tetszik...
 

Én most így tálaltam...
 

Finom is lett meg egészséges is...;)Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése