Úgy indult, hogy
valami egészségeset akartam készíteni...Gondoltam, palacsinta lesz
zabpehelylisztből...lassan felszívódó szénhidrát, az jöhet. Fehérje is kell –túró
joghurttal ,az is jöhet! Egy kis
gyümölcs - eper, hiszen szezonja van... Meg egy kis méz, hogy édes legyen. Mértékkel,de ez
is jöhet. Volt otthon jó kis erdei mézem, csak túl sűrű volt. Na, ezt fel
kellett okvetlenül hígítani. De egy ilyen jófajta erdei mézet nem lehet ám bármivel
hígítgatni...Akkor jött az ötlet, hogy milyen nedü is lehetne méltó erre.
Végignézve a repertoárt az az ötletem támadt, hogy számomra a tavasz
hangulatát fokozó Limoncello bizton jól illene a túróhoz és az eperhez is.
Így hát néhány evőkanál mézhez löttyintettem a csodásan sárga,
napfényszínű Limoncellóból...
Zabpehelylisztes-almás
palacsinta túróval, eperrel és Limoncellós mézzel
HOZZÁVALÓK:
Kb.10-12 db nagyobb
palacsinta lesz belőle
·
200
ml tej
·
2
tojás
·
200g
zabpehelyliszt
·
1
maréknyi reszelt alma
·
csipetnyi
só
·
szódavíz
– annyi, hogy a palacsintatészta megfelelő állagú legyen
A túrötöltelékhez:
·
250 g
túró
·
2-3
EK görög joghurt
·
Cukor
vagy méz vagy édesítőszer tetszés szerint
A díszítéshez:
pár szem eper, 3 EK méz egy kis löttyintésnyi Limoncello
ELKÉSZÍTÉSE:
A palacsinta hozzávalóit
összekeverjük, majd pihenni hagyjuk. A zabpehelyliszt duzzad majd, ezáltal
sűrűsödik a massza. Tetszés szerint felönthetjük még vízzel, hogy a palacsinta
tésztája megfelelő állagú legyen.
A túrótölteléket
is bekeverjük. Ezek után a tészta is
készen áll már a sütésre.
Van nekem egy jó
kis palacsintasütőm, ami olyan csodás, hogy nem ragad bele a palacsinta.
Még zsiradék sem kell bele. Gondolom, sokunknak van ilyen jó kis
palacsintasütője... Én mégis-mielőtt az első palacsintát elkészíteném- egy
darabka teavajat teszek a serpenyőbe. Ez egyfajta rituálé... Az első
palacsinta máris csodás illatokat varázsol a konyhába- az olvadó vaj
illata lágyan keveredik a zabpehely és az alma zamatával. Csalogatja a család
éhes kosztosait...Könnyű, finom és
nyugtató illatok. Terápia?!...és mondanom sem kell, hogy az elsőt meg is kell
azonnal kóstolni, hogy meggyőződjünk, jó-e az irány. Nem csak az illatok, hanem
az ízek is nagyon harmonikusak. Hmm minden rendben…
Na szóval,ha már elkészülnek
a palacsinták , a lányaim lesben állnak, hogy betölthessék őket.
Szeretik, ha a saját adagjukat maguk töltik meg és díszítik fel. Lehet
tekerni, hajtogatni, kinek mi tetszik...
Én most így tálaltam...
Finom is lett meg egészséges is...;)Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése