Nézzünk valami
zöldet mára!
Ha zöldcsütörtök,
akkor spenót? Majdnem! A spenótot megeszem, de be kell, hogy valljam, ha van más választás, akkor
inkább mást. Vagy legyen inkább valami kompromisszumos megoldás? Legyen spenót,
de másképp!
HOZZÁVALÓK:
Kb. 4 személyreA galuskához
·
500 g
tönkölybúzaliszt (én most ebből készítettem, de természetesen lehet normál
búzalisztből is, akkor szebb, élénkebb zöld a színe)
·
200 g
spenót pürésítve (fagyasztottból egyszerűbb, mert az már eleve püré, vagy friss.)
·
2 egész
tojás
·
Kb. 500
ml víz – vagy amennyit a massza fölvesz, ne legyen se túl híg, se túl
kemény
·
1púpos TK
só
A gorgonzolamártáshoz:
·
200 g
gorgonzola
·
200
ml főzőtejszín
...na és persze
nem árt, ha van galuskaszaggató szerkentyűnk
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy nagyobb lábosban
tegyünk fel vizet forrni, sózzuk. Ebben főzzük majd ki a galuskákat.
A galuskához
a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.
Elkészítjük a mártást:
egy nagyobb serpenyőbe beleöntjük a főzőtejszínt, belemorzsoljuk a gorgonzolát,
és addig hevítjük kevergetve-kavargatva, amíg a sajt felolvad benne. Ahogy
olvad a sajt, úgy sűrűsödik a mártásunk tőle. Most kóstoljuk meg! A gorgonzola
jellegzetesen markáns íze teljesen megszelídül a tejszín hatására. Csodás!
Közben a vizünk
is forr már! És akkor kezdődhet a galuskaszaggatás! Mecsoda jó szórakozás!
A víz felszínén lebegő, megfőtt galuskákat én egyenesen a mártásba szoktam
beleszedni. (Na ezért kell a nagyobb serpenyő! )Megérdemlik, hogy a forró,
kínzó vízfürdő után a krémes mártásba landoljanak. Hálából magukba isszák
a mártás minden ízét, zamatát.
Tálaláskor megszórhatjuk egy pici parmezánnal.
Aki esetleg nem nagyon barátkozik a gorgonzolával, annak ajánlom a fokhagymás-vajas verziót: Egy serpenyőben 50 g vajat olvasztunk, és hozzáadunk 1 duci gerezd, zúzott fokhagymát. Picit hevítjük, hadd adja ki a fokhagyma az illatát. A galuskákat ebbe az illatos vajba forgatjuk. Tálaláskor bátran szórjuk meg parmezánnal. Esetleg pici olívaolaj? ;)
Mondanom sem kell, hogy nálunk mindkét verzió nagy kedvenc...Csak ajánlani tudom!
Szia! A receptedet linkeltem a képpel a blogomon. Remélem nem baj, ha igen, szólj. Köszönöm!
VálaszTörléshatarozottankocos.blogspot.com csigusz
Szió! Köszi, hogy szóltál! Örülök a linkelésnek! Remélem, ízlett! ;)
TörlésLe nem lehet írni, mennyire oda vagyok érte:)
Törlés