2014. április 17., csütörtök

Spenótos galuska gorgonzolamártásban


Nézzünk valami zöldet mára!
Ha zöldcsütörtök, akkor spenót? Majdnem! A spenótot megeszem, de be kell, hogy valljam, ha van más választás, akkor inkább mást. Vagy legyen inkább valami kompromisszumos megoldás? Legyen spenót, de másképp!


Spenótos galuska gorgonzolamártásban

HOZZÁVALÓK:
Kb. 4 személyre

A galuskához

·         500 g tönkölybúzaliszt (én most ebből készítettem, de természetesen lehet normál búzalisztből is, akkor szebb, élénkebb zöld a színe)

·         200 g spenót pürésítve (fagyasztottból egyszerűbb, mert az már eleve püré, vagy friss.)

·         2 egész tojás

·         Kb. 500 ml víz – vagy amennyit a massza fölvesz, ne legyen se túl híg, se túl kemény

·         1púpos TK só

A gorgonzolamártáshoz:

·         200 g gorgonzola

·         200 ml főzőtejszín

...na és persze nem árt, ha van galuskaszaggató szerkentyűnk

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy nagyobb lábosban tegyünk fel vizet forrni, sózzuk. Ebben főzzük majd ki a galuskákat.

A galuskához a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.

Elkészítjük a mártást: egy nagyobb serpenyőbe beleöntjük a főzőtejszínt, belemorzsoljuk a gorgonzolát, és addig hevítjük kevergetve-kavargatva, amíg a sajt felolvad benne. Ahogy olvad a sajt, úgy sűrűsödik a mártásunk tőle. Most kóstoljuk meg! A gorgonzola jellegzetesen markáns íze teljesen megszelídül a tejszín hatására. Csodás!

Közben a vizünk is forr már! És akkor kezdődhet a galuskaszaggatás! Mecsoda jó szórakozás! A víz felszínén lebegő, megfőtt galuskákat én egyenesen a mártásba szoktam beleszedni. (Na ezért kell a nagyobb serpenyő! )Megérdemlik, hogy a forró, kínzó vízfürdő után a krémes mártásba landoljanak. Hálából magukba isszák a mártás minden ízét, zamatát.
Tálaláskor megszórhatjuk egy pici parmezánnal.
Aki esetleg nem nagyon barátkozik a gorgonzolával, annak ajánlom a fokhagymás-vajas verziót: Egy serpenyőben 50 g vajat olvasztunk, és hozzáadunk 1 duci gerezd, zúzott fokhagymát. Picit hevítjük, hadd adja ki a fokhagyma az illatát. A galuskákat ebbe az illatos vajba forgatjuk. Tálaláskor bátran szórjuk meg parmezánnal. Esetleg pici olívaolaj? ;)
Mondanom sem kell, hogy nálunk mindkét verzió nagy kedvenc...Csak ajánlani tudom!
 

3 megjegyzés:

  1. Szia! A receptedet linkeltem a képpel a blogomon. Remélem nem baj, ha igen, szólj. Köszönöm!

    hatarozottankocos.blogspot.com csigusz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió! Köszi, hogy szóltál! Örülök a linkelésnek! Remélem, ízlett! ;)

      Törlés
    2. Le nem lehet írni, mennyire oda vagyok érte:)

      Törlés