Ez a lágy, kerek sajt egyike még talán - a Macaron és az Eiffel-torony mellett - a
Franciaországot jellemző szimbólumoknak. A nemespenész borította krémesen lágy
közepű sajt mesés múltra tekint vissza.
A fáma szerint, amikor Napóleonnak
felszolgálták, annyira elbűvölte őt a sajt, hogy kezet csókolt a
felszolgálólánynak…
Az ínyencek körében az igazi nagy hírnevet csak a 19. század hozta meg
neki. Addig főként Normandiában ismerték. Ahhoz, hogy meghódítsa a világot, egy
francia mérnök találékonyságára volt szükség, aki feltalálta a neki megfelelő
tároló- és szállítóedénykét, a fadobozt, amelyben elindulhatott, a Tour de
France-ra. Párizsba jutása egy fontos mérföldkő volt, majd tovább és tovább
jutott Európa-szerte.
A nagy ínyencek
véleménye szerint a camembert sajtot legjobb tavasztól őszig enni, mert ilyenkor
– a sok friss fűnek köszönhetően – a legjobb a tehenek tejének a minősége. A
sajtot a hűtőben való tárolás után, fogyasztás előtt legalább annyi időre
hagyjuk kint a konyhában, hogy étkezésre szobahőmérsékletű legyen.
Sokféleképpen el
lehet készíteni és fogyasztani.
Nem csak magában
egy kevés kenyérrel, almával vagy más szezonális gyümölccsel, esetleg dió,
pisztácia kíséretében, vagy balzsamecettel, mézzel megcsorgatva szokás
fogyasztani, hanem olvasztva, rántva, mártásként elkészítve is kiváló. Az
angolok előszeretettel olvasztják rá zöldségekre.
Általában
vörösbor vagy almabor dukál hozzá, ami a fűszereket illeti, nagy barátságban
állnak a fokhagymával, a rózsaborssal, zöldborssal, a szerecsendió is jöhet, illetve
a bazsalikom, kakukkfű és persze az illatos rozmaring.
Mi nagyon
szeretjük! Egy egyszerű, jól bevált kis
ínyencséget osztanék most meg veletek, melyet először egy kedves kolléganőmnél
kóstoltam. Emlékszem, ahogy a háromszög alakúra vágott sajtdarabkák
illatoztak a tányéron... Már a látványuk is csábító volt... mutatósak
voltak, csalogatóak...megkóstolni, és megszeretni! Igen, ez történt. Úgy
gondoltam, nem mehetek haza a recept nélkül. Én is akarok ilyet készíteni!
A receptet el is kértem, azóta is rendszeresen készítem. Íme, így készül a
Töltött camembert
HOZZÁVALÓK:
·
2 db
Camembert
·
2 db
lágyabb háromszögsajt
·
1
kisebb gerezd zúzott fokhagyma
·
1 TK
aprított snidling
·
1 MK
őrölt fekete-/zöld-/rózsabors
·
kb.
80-100g száraz szalámi vékonyra szeletelve
ELKÉSZÍTÉSE:
·
A camembert-eket
megfelezzük és kiskanállal vagy tompább
kenőkéssel kivájjuk a belsejüket, vigyázva, nehogy a kéreg
megsérüljön.
A képeken nem camembert, hanem brie szerepel. Sikerült
a napokban rátalálnom erre a mini brie-re, ami picivel nagyobb átmérőjű, mint a
camembert, de ízvilágában hasonló.
A kivájt puha belsőhöz keverjük a lágyabb állagú
háromszögsajtot, a fokhagymát, borsot, snidlinget és villával összedolgozzuk.
·
A sajtkérget kibéleljük
a szalámikarikákkal.
·
Ebbe
beleltöltjük a fűszerezett sajtmasszát.
·
A két
töltött felet összeillesztjük, folpackba csomagoljuk, és néhány órára
a hűtőbe tesszük, hogy a hozzávalók összebarátkozzanak egymással.
Tálalás előtt háromszögekre, kis ékekre vágjuk.
Vendégváró falatkáknak,
hidegtálak díszének és persze nem utolsó sorban borkorcsolyának is kiváló.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése