2014. április 20., vasárnap

Camembert


Ez a lágy, kerek sajt egyike még talán - a Macaron és az Eiffel-torony mellett - a Franciaországot jellemző szimbólumoknak. A nemespenész borította krémesen lágy közepű sajt mesés múltra tekint vissza.

 A fáma szerint, amikor Napóleonnak felszolgálták, annyira elbűvölte őt a sajt, hogy kezet csókolt a felszolgálólánynak…

Az ínyencek körében az igazi nagy hírnevet csak a 19. század hozta meg neki. Addig főként Normandiában ismerték. Ahhoz, hogy meghódítsa a világot, egy francia mérnök találékonyságára volt szükség, aki feltalálta a neki megfelelő tároló- és szállítóedénykét, a fadobozt, amelyben elindulhatott, a Tour de France-ra. Párizsba jutása egy fontos mérföldkő volt, majd tovább és tovább jutott Európa-szerte.

A nagy ínyencek véleménye szerint a camembert sajtot legjobb tavasztól őszig enni, mert ilyenkor – a sok friss fűnek köszönhetően – a legjobb a tehenek tejének a minősége. A sajtot a hűtőben való tárolás után, fogyasztás előtt legalább annyi időre hagyjuk kint a konyhában, hogy étkezésre szobahőmérsékletű legyen.

Sokféleképpen el lehet készíteni és fogyasztani.

Nem csak magában egy kevés kenyérrel, almával vagy más szezonális gyümölccsel, esetleg dió, pisztácia kíséretében, vagy balzsamecettel, mézzel megcsorgatva szokás fogyasztani, hanem olvasztva, rántva, mártásként elkészítve is kiváló. Az angolok előszeretettel olvasztják rá zöldségekre.

Általában vörösbor vagy almabor dukál hozzá, ami a fűszereket illeti, nagy barátságban állnak a fokhagymával, a rózsaborssal, zöldborssal, a szerecsendió is jöhet, illetve a bazsalikom, kakukkfű és persze az illatos rozmaring.

Mi nagyon szeretjük!  Egy egyszerű, jól bevált kis ínyencséget osztanék most meg veletek, melyet először egy kedves kolléganőmnél kóstoltam. Emlékszem, ahogy a háromszög alakúra vágott sajtdarabkák illatoztak a tányéron... Már a látványuk is csábító volt... mutatósak voltak, csalogatóak...megkóstolni, és megszeretni! Igen, ez történt. Úgy gondoltam, nem mehetek haza a recept nélkül. Én is akarok ilyet készíteni! A receptet el is kértem, azóta is rendszeresen készítem. Íme, így készül a

Töltött camembert


HOZZÁVALÓK:

·         2 db Camembert

·         2 db lágyabb háromszögsajt

·         1 kisebb gerezd zúzott fokhagyma

·         1 TK aprított snidling

·         1 MK őrölt fekete-/zöld-/rózsabors

·         kb. 80-100g száraz szalámi vékonyra szeletelve

ELKÉSZÍTÉSE:

·         A camembert-eket megfelezzük és  kiskanállal vagy tompább kenőkéssel kivájjuk a belsejüket, vigyázva, nehogy a kéreg megsérüljön.

 
 
A kivájt puha belsőhöz keverjük a lágyabb állagú háromszögsajtot, a fokhagymát, borsot, snidlinget és villával összedolgozzuk.

·          A sajtkérget kibéleljük a szalámikarikákkal.
 

·         Ebbe beleltöltjük a fűszerezett sajtmasszát.

·         A két töltött felet összeillesztjük, folpackba csomagoljuk, és néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy a hozzávalók összebarátkozzanak egymással.
 
Tálalás előtt háromszögekre, kis ékekre vágjuk.
 

Vendégváró falatkáknak, hidegtálak díszének és persze nem utolsó sorban borkorcsolyának is kiváló.

 
A képeken nem camembert, hanem brie szerepel. Sikerült a napokban rátalálnom erre a mini brie-re, ami picivel nagyobb átmérőjű, mint a camembert, de ízvilágában hasonló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése