2014. április 15., kedd

Az ünnep illata



Ez a recept, amit most megosztok veletek, egy réges-régi családi recept: Nagymamám egyszerű, illatos, omlós, aranyos, édes kis vaníliás kiflicskéje. Ünnepeken: karácsonykor, húsvétkor vagy nagyobb családi összejöveteleken, amikor az egész rokonság apraja-nagyja összejött, ez a kiflicske nem hiányozhatott, mindig sütötte... A vanília, a vaj és a dió illatának édes-különleges illata...boldogság, az ünnep illata!
 

Ez a recept anyáról leányra szállt ki tudja hány generáció óta. Néhány éve már anyukám süti, átvette a stafétát. Nekem is megvan már a recept, lejegyezve. A fényképen szereplő kiflicskéket a lányimmal sütöttük, tehát őket is beavattam már. És szeretném ezt minél több emberrel megosztani, hadd szerezzen ez örömöt nektek is!

Néhány finom és tényleg egyszerű hozzávaló kell csupán jól eltalált arányokban. Általában kísérletezős vagyok, de ezt a receptet mindig grammra pontosan betartom.

 

Vaníliás kiflicskék


HOZZÁVALÓK: egy tepsire való lesz belőle. Ha anyukám süti, ő mindig  legalább dupla adagot készít. Tehát a szimpla adaghoz:

·         200 g simaliszt

·         80g darált sió

·         60 g porcukor

·         140 g vaj

·         1 zacskó vaníliacukor a  ’hempergetéshez’

ELKÉSZÍTÉSE:

A száraz hozzávalókat jól elvegyítjük, majd a vajjal összemorzsoljuk és összeállítjuk, összegyúrjuk.Cipócskát formálunk.


Kicsit pihentetjük a tésztát. Aztán az eljárás olyan, mint a gyurmázásnál: Egy kisebb darabot leválasztunk a  tésztatömbből, és ujjnyi vastagságú csíkokat nyújtunk, melyeket kb. 8- 10 cm-es darabokra vágunk, és a széleiket behajtva kiflicske formájúra alakítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket tisztes távolságra egymástól. Ez azért fontos, mármint a kis távolság, hogy nehogy összeérjenek és egybesüljenek, mert sülés közben még kicsit nőnek is.

Kb. 150 fokos sütőben addig sütjük őket, amíg színt nem kapnak, amíg nagyon enyhén meg nem pirulnak. Ha megsültek a kiflik, picit hűlni hagyjuk őket.


Közben egy kis meglepit készítünk a kifliknek - egy vaníliás porcukor keveréket: egy zacskó vaníliacukrot egy tálkában elkeverünk 2-3 EK porcukorral. A még meleg (nem forró) kiflicskéket ebben a keverékben meghempergetjük, így a vaníliás porcukor egy finom bevonatot képez rajtuk, ráolvad, rátapad.

Egyszerű, mégis olyan ízletes... nagyon-nagyon-nagyon finom!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése