Ez a recept,
amit most megosztok veletek, egy réges-régi családi recept: Nagymamám egyszerű,
illatos, omlós, aranyos, édes kis vaníliás kiflicskéje. Ünnepeken: karácsonykor,
húsvétkor vagy nagyobb családi összejöveteleken, amikor az egész rokonság
apraja-nagyja összejött, ez a kiflicske nem hiányozhatott, mindig sütötte...
A vanília, a vaj és a dió illatának édes-különleges illata...boldogság,
az ünnep illata!
Ez a recept anyáról
leányra szállt ki tudja hány generáció óta. Néhány éve már anyukám süti, átvette
a stafétát. Nekem is megvan már a recept, lejegyezve. A fényképen
szereplő kiflicskéket a lányimmal sütöttük, tehát őket is beavattam már.
És szeretném ezt minél több emberrel megosztani, hadd szerezzen ez örömöt
nektek is!
Néhány finom
és tényleg egyszerű hozzávaló kell csupán jól eltalált arányokban. Általában kísérletezős vagyok,
de ezt a receptet mindig grammra pontosan betartom.
Vaníliás
kiflicskék
HOZZÁVALÓK: egy tepsire
való lesz belőle. Ha anyukám süti, ő mindig legalább dupla adagot készít. Tehát a szimpla
adaghoz:
·
200 g
simaliszt
·
80g
darált sió
·
60 g porcukor
·
140 g
vaj
·
1
zacskó vaníliacukor a ’hempergetéshez’
ELKÉSZÍTÉSE:
A száraz hozzávalókat
jól elvegyítjük, majd a vajjal összemorzsoljuk és összeállítjuk,
összegyúrjuk.Cipócskát formálunk.
Kicsit
pihentetjük a tésztát. Aztán az eljárás olyan, mint a gyurmázásnál:
Egy kisebb darabot leválasztunk a tésztatömbből, és ujjnyi vastagságú
csíkokat nyújtunk, melyeket kb. 8- 10 cm-es darabokra vágunk, és a széleiket
behajtva kiflicske formájúra alakítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
sorakoztatjuk őket tisztes távolságra egymástól. Ez azért fontos, mármint a kis
távolság, hogy nehogy összeérjenek és egybesüljenek, mert sülés közben még
kicsit nőnek is.
Kb. 150 fokos
sütőben addig sütjük őket, amíg színt nem kapnak, amíg nagyon enyhén meg nem
pirulnak. Ha megsültek a kiflik, picit hűlni hagyjuk őket.
Közben egy kis
meglepit készítünk a kifliknek - egy vaníliás porcukor keveréket: egy
zacskó vaníliacukrot egy tálkában elkeverünk 2-3 EK porcukorral. A még meleg
(nem forró) kiflicskéket ebben a keverékben meghempergetjük, így a vaníliás
porcukor egy finom bevonatot képez rajtuk, ráolvad, rátapad.
Egyszerű, mégis olyan ízletes... nagyon-nagyon-nagyon finom!
Egyszerű, mégis olyan ízletes... nagyon-nagyon-nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése