Kis Loren... Az meg ki? ;) Hát Quiche Lorraine!!! Nekem ő az egyik kedvencem a francia finomságok végtelen tárházából. A magyar neve lotaringiai lepény is lehetne...de ebben az elnevezésben nincs semmi fantázia, maradjunk inkább a kislorennél. A franciák pizzája, egy klasszikus francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
Ha elsőre kacifántosnak tűnik is, elkészíteni egyáltalán
nem is olyan nehéz. Én ma(is) így készítettem:
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
·
10
dkg puha vaj
·
20
dkg simaliszt
·
1
egész tojás
·
Fél mokkáskanálnyi
só
Töltelék:
·
3
egész tojás
·
250
ml zsíros tejszín, aki diétásabban szeretné, annak 12%-os főzőtejszín
·
200 g
reszelt sajt –Eidam, Emmentaler,
·
100 g
sonka csíkokra vágva itt is dönthetünk a diétásabb pulyka- vagy
csirkesonka mellett, de tarthatjuk magunkat az eredeti recepthez, és akkor ...húsos
szalonnát használjunk.
ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztához a lisztet,
sót a puha vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáütünk egy egész tojást. Nem
nagy erőfeszítés összedolgozni a hozzávalókat. A liszt, a vaj, a só és a tojás
nagyon szeretik egymást, hamar összeállnak,és együtt egy lágy, tenyeret simogató
tésztává alakulnak. A cipócskát 10-20- percre a hűtőbe tesszük
pihenni.
Ezalatt elkészítjük
a töltelék hozzávalóit: a sajtot lereszeljük, a sonkát felcsíkozzuk,
a tojásokat elkeverjük a tejszínnel. Hűha, de egyszerű!
A tésztát a pihentetés
után kerek formájúra sodorjuk. Ne legyen túl vastag. 3-5 mm vastagságú jó lesz.
Tipp: Én fóliát terítek a sodródeszkára és a cipót erre helyezem, majd letakarom egy újabb fóliával, és a két (fólia)réteg közt sodrom. Ez sokat segít. A tészta nem ragad le, nem szakad el és nem kell lisztezni sem.
A tésztát a fólia segítségével egy 30-35 cm átmérőjű pitesütőbe egyengetjük.
Ezután elősütjük. 5-8
percre 150 fokosra előmelegített sütőbe beküldjük. Ez azért fontos, mert a töltelék
nagyon folyós, és ha nem sütjük elő az alapot, a közepén a tészta nyers
maradhat.
Ha elősült, akkor
ráhalmozzuk a reszelt sajtot, csíkra vágott sonkát és ráöntjük a tejszínes-tojásos
keveréket, hogy az egyenletesen ellepje.
Ezek után
következik a sütés. 150 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Akkor jó, ha a sajt
a tetején szépen megpirult, ja és persze a tojás a tejszínnel pedig
megszilárdult.
Fogyaszthatjuk
melegen, hidegen, friss salátával. Isteni finom, és ha még egy pohárka jófajta
félszáraz fehérbor is van hozzá, akkor igazán tökéletes az ízek harmóniája. Ez
boldogság! Érdemes kipróbálni. Hajrá!!!
Ez nagyon jól néz ki, kipróbálom, de mivel diétázok, majd tönkölybúza liszttel készítem, és 12% tejszínnel, 30% sajttal és egy részét (a sajátomat) sonka nélkül.
VálaszTörlésÚgyis mindig gondban vagyok a vacsorával (mi legyen).
Örülök, hogy rádtaláltam :-) a muffin is jól hangzik.
Köszi a megjegyzést! És igen ,biztatni tudlak, hogy ha odafigyelsz a táplálkozásodra, igyekszel egészségesen enni, akkor jó megoldás az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása. Sonka helyett szoktam gombát is használni, vagy, ha szereted a cukkínit, az is nagyon finom és persze jóval kevesebb kalória a sonkánál. Szóval diétázol?Képzeld, én is igyekszem okosan táplálkozni. És ennek köszönhetően január óta sikerült kilenc kilótól megszabadulnom. Tervezek 'egészséges' recepteket is közzétenni. Nemsokára. Én is örülök Neked! ;)
VálaszTörlés