2014. március 25., kedd

A francia konyha



 


 Mi jut erről eszünkbe? Kifinomult, érdekes, igényes, macerás, csigák, békák, sajtok, borok, créme brulée, bagett, croissant...és még sorolhatnám.  Mindenkinek más.


 Olvastam valahol, hogy a francia konyha az olaszoktól vette át a lényegében római korra visszavezethető sütési-főzési módszereket. Ki gondolta volna?  A legenda szerint egy orvos leánya a középkorban Itáliából magával vitt néhány szakácsot Franciaországba, akik a francia konyha atyjainak tekinthetők. És az, hogy a francia konyha ilyen előkelő helyre került, és ilyen magas színvonalra fejlődött, a francia uralkodóknak, kiváltképpen a Bourbonoknak köszönhető, az ő életmódjuknak, életszeretetüknek.

Viszont kis szerencse is kellett ehhez a sikerhez, ami nem másban, mint a kedvező természeti és földrajzi adottságokban, valamint az alapanyagok bőséges választékában rejlik.

Magyarul: mindenük magvolt hozzá. Ugye?!
Ezen a héten franciás kedvben zajlik majd a főzőcskézés nálam. Van néhány francia ihletésű finomság, amit eredeti recept alapján saját képre formáltam, saját ízlés és igény szerint módosítottam.

 

 

 


1 megjegyzés:

  1. Az első képen az micsoda? Gusztának néz ki! Kiváncsi vagyok a francia hétre, az olasz kajákat birom, de a franciákról lövésem sincs... :-)

    VálaszTörlés