2019. február 6., szerda

Brownie avagy Barnácska a tengerentúli Chicagóból
Puha, szaftos, mondhatni ragacsos, nagyon csokis, nagyon tömény, nagyon finom: ő a Brownie Amerikából.
Habár 1893-ban született meg a chicagói Palmer hotelben, egyáltalán nem mondható öregecskének, nem járt el fölötte az idő, sőt mondhatjuk, hogy egyre szebb, jobb és csábítóbb lett. Óriási népszerűségnek örvend, s aki egyszer megkóstolja, soha nem feledi, a rabjává válik.

HOZZÁVALÓK:
·         145g teavaj
·         2 egész tojás
·         250g kristálycukor
·         80g kakaópor
·         2 csipetnyi só
·         1 MK vanília aroma vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
·         65g liszt
·         75g dióbélELKÉSZÍTÉSE:
1.       A teavajat olvasszuk meg mikrohullámú sütőben, s ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a tojásokat, villával habarítsuk őket egymásba.
2.       Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a cukrot, lisztet, kakaóport, sót, és a durvára vágott diót is. Ezt a sok mindent laza mozdulatokkal, fakanállal dolgozzuk össze. A precíz háziasszonyok ezt olvasva biztos felszisszennek, hogy ugyan már, hogy lehet ilyen slendrián módra keverni!? Igen lehet, sőt ez kell a Brownie-nak, mert ha túlkeverjük, túldolgozzuk a tésztáját, akkor bizony gumis állagú lesz.
3.       Ha a hozzávalók összeállnak, a keverékünket egy kb. 20x30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, az az ideális, ha kb. 1,5 cm vastagságúra terítjük ki.
4.        160-170 fokra előmelegített sütőbe küldjük.
5.       25-30 percig, vagy tűpróbáig sütjük. Ez ugyebár sütőfüggő. A cél az, hogy a sütink ne legyen sem nyers, sem túl száraz. A kettő közti, ragacsosabb állag a tökéletes. A sütést akkor kell befejezni, amikor még nyersnek tűnik. Azért kell egy kicsit korábban kivenni a sütőből, mert a tészta még egy ideig készül a szabad levegőn is. Ezt a pontot igyekezzünk eltalálni!

Önmagában is mennyei. De fokozhatjuk még lágy vaníliafagyival vagy enyhén savanykás  erdeigyümölcs-öntettel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése