2017. december 5., kedd

Gyors krémes



Ez egy huszonéves családi recept. Már akkor is reform receptnek számított…ma meg…hajjaj. Jó szokásomhoz híven még változtattam rajta. Íme:
HOZZÁVALÓK:
·         2 csomag hűtött, sodrott leveles tészta (2x450 g)
A TÖLTELÉKHEZ:
·         1,1l tej – 800ml a vaníliás krémhez, 300 ml a habtejszínhez
·         3 csomag  „Zlaty klas” vagy vaníliapuding
·         150 g kristálycukor
·         200 g vaj vagy Hera margarin
·         csipetnyi só
·         2 zacskó habtejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A leveles tésztákat megsütjük: az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk egy újabb réteg sütőpapírral, és nehezéket- mondjuk egy másik tepsit helyezünk rá. Ez azért kell, hogy a tésztánk, ha megsült, ne legyen hólyagos.  A másik tésztalapot  5x5-ös vagy 6x6-os négyzetekre vágjuk, szintén sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, szintén letakarjuk sütőpapírral, és erre is nehezéket teszünk. Az egészben sütött tésztalap lesz az alap, a négyzetkék pedig a legfelső réteg.

2.       Amíg a  tésztalapok sülnek vagy már hűlnek, elkészítjük a krémet - a krémes lelkét.
3.       A 800 ml tejből kb. 500 ml-t forralni kezdünk, hozzáadjuk a cukrot, sót. A maradék 300 ml-ben elkeverjük a 3 pudingport, majd ha a cukros tej forrni kezd, belekeverjük a pudingosat, és sűrűre főzzük.
4.       Kicsit hűlni hagyjuk. Ha nem túl meleg már, belekockázzuk a vajat, s botmixerrel egyneműsítjük. Ha  hűl a krém, még sűrűsödni fog.
5.       Ha kihűlt a tésztalap, a még enyhén langyos krémet rákenjük.

6.       Elkészítjük a tejszínhabot, s ha már teljesen kihűlt a vaníliás krémünk, erre finoman rákenjük a habot.
7.       Most pedig jöhetnek a pöpec kis formára vágott és ropogósra sütött négyzetkéink, melyekkel megkoronázzuk a habos műalkotásunkat.
8.       A négyzetek mentén feldaraboljuk – önállósítjuk a krémeseket.
9.       Zárásként porcukorral megszórjuk őket.


10.   Rögtön fogyasztható. A friss, ropogós tészta és a lágy, vanília illatú krém ellenállhatatlanná teszi ezt a finom desszertet. A krémnek kimondottan jót tesz a hűtőben történő pihentetés…csak bírjuk kivárni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése