Ahány ház, annyi empanada… Ezt az eredetileg spanyol
származású finomságot a világon rengeteg helyen készítik. Különféle liszteket
használnak a tészta elkészítéséhez, és sokféle töltelékkel gazdagítják.
Ez itt az én kis csallóközi verzióm. Akkor szoktam készíteni,
ha van egy kis maradék, például sült hús vagy főtt csicseriborsó vagy sárgaborsó.
Leveles tésztát használok, és tetszés, ízlés, kedv és gusztus szerint töltöm és
ízesítem.
HOZZÁVALÓK:
·
1 csomag hűtött, sodrott leveles tészta – kb. 15
darab lesz belőle
·
…és ebbe kell 15 teáskanálnyi töltelék, ami
tetszés szerint lehet sok minden, például
ez itt:
A TÖLTELÉK:
·
2 maréknyi
száraz sárgaborsó
·
só
·
2 EK apró kockára vágott kápia paprika
·
1EK apróra vágott olívabogyó
·
2-3 db apró kockára vágott szárított paradicsom
·
1MK szárított bazsalikom
·
pici fokhagymapor, bors, római kömény – ízlés szerint
·
utifűmaghéj – a besűrítésre szükség szerint, de
lehet tetszés szerint akár közönséges búzaliszt is
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A sárgaborsót pici sóval puhára főzzük, nagyon
puhára. Ha nem főtte el a vizét, azt leöntjük róla, majd botmixerrel
pürésítjük.
2.
Ehhez hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,
paradicsomot, olívabogyót és a fűszereket majd elkeverjük. Kóstoljuk meg, elég
ízes-e. Játsszunk az ízekkel!
3.
A masszának olyan sűrűnek kell lennie, hogy
megálljon benne a kanál. Ha ez nem így van, akkor be kell sűríteni. Én pár
kanál utifűmaghéjat ajánlok: szórjunk először csak 1 evőkanálnyit a masszára, és
dolgozzuk el benne úgy, hogy közben felhevítjük azt. A hő hatására elkezd
sűrűsödni a massza. Szükség szerint tegyünk bele annyit, amennyi a kívánt
sűrűséghez kell.
4.
Ha kész a töltelékünk, hagyjuk kihűlni, kb. szobahőmérsékletűre.
5.
A kisodrott leveles tésztát szépen kiterítjük, és
köröket szaggatunk belőle -ezzel a formácskával.
Ha nincs ilyenünk, megteszi
olyan pohár is, melynek szája kb. 8 cm átmérőjű.
6.
Mindegyik kör közepére teáskanállal egy kis tölteléket halmozunk.
Ne
tegyünk bele túl sokat, nem tesz jót a csomagocskáink szépségének-
kirepedhetnek tőle.
7.
A töltelékes tésztaköröket félbehajtjuk a
formácska segítségével.
Ha nincs ilyen, az se baj, mert akkor egyszerűen kézzel
félbehajtjuk őket, és villa segítségével lenyomkodjuk a széleket, hogy a
töltelék- sütés közben is - biztosan belül maradjon.
8.
Ha elkészültek, sütőpapírral bélelt tepsire
sorakoztatjuk őket,
meg is kenhetjük felvert tojássárgájával, de nem fontos…,
majd 160-180 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket.
9.
Addig sütjük őket, mígnem aranybarnák lesznek.
Előfordulhat, hogy több lett a töltelék. Nem gond, van egy
ötletem, mit is készíthetünk belőle: vizes kézzel kis pogácsákat formálunk, melyeket magvakba hentergetünk.Pár órára hűtőbe téve masszív kis fasírtkákká válnak. Nagyon finomak!
Jó étvágyat! ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése