Ősz, október vége, didergős, párás, harmatcseppes reggelek …ééés
sajttorta! Méghozzá sütőtökös. Ez a finomság mindig jöhet! Sokaknak eszébe
jutott már ilyentájt ez a desszert. Sok szép képet is láttam róla. Nagyon
inspirálóak voltak. Természetesen nekem is van egy gyors, sütés nélküli verzióm.
Aki ismeri az eddigi sajttorta sorozatomat, tudja, hogy tényleg gyorsan és
egyszerűen elkészíthetőek. A sütőtökös a sorozatban a következő, mert a sütőtök nagyon jellegzetes
eleme az ősz illat-, szín- és ízvilágának.
HOZZÁVALÓK:
Az alaphoz:
- 200 g háztartási keksz
- 110 g olvasztott vaj
A javához:
- 500 g krémtúró
- 250-350 g sült sütőtök
- 250 g Mascarpone
- 200 g olvasztott fehér csokoládé
- 2-3 púpos EK cukor
- 50 ml juharszirup
- pár csepp vaníliaaroma
- 2 csipetnyi só, mert
nélküle íztelen marad a desszert, és nem tud érvényesülni a többi íz
- 1MK
mézeskalács-fűszerkeverék
- 2EK zselatin 100 ml forró
vízben feloldva
Feltét, dísz:
·
100 g pirított dió, fenyőmag és kesudió
egyvelege
·
juharszirup vagy karamella vagy finom, aranyló
méz – a tálaláskor a tortaszeletre csorgatva
ELKÉSZÍTÉSE:
1.A háztartási kekszet aprítógépben morzsásítjuk, és
összedolgozzuk az olvasztott vajjal.
2. Egy 26-28 cm-es átmérőjű, csatos tortaformába beletesszük
ezt a kekszes-vajas keveréket, s arányosan az aljára rendezzük, kanállal
lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.
3. A keverést a sült tökkel , juharsziruppal és a cukorral
kezdjük, ha egymásba habarodtak, adjuk bele a többi hozzávalót : a mascarponet ,
túrót, fűszereket, sót, olvasztott csokoládét.
4. Jól elkeverjük, egyneműsítjük a masszánkat.
5. Ezután adjuk hozzá a zselatint, amelyet jól felolvasztunk
a forró vízben úgy, hogy teljesen feloldódjanak a kis kristályok. A zselatinos
oldatot hozzáadjuk a krémkeverékünkhöz, és ismét robotgépünkre bízzuk a
keverést-kavarást: gyorsan, ügyesen elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához
eljusson, s hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja.
6. Az alapos keverés után a hűtőből kivesszük az időközben
megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és feltöltjük a krémünkkel, és küldjük őket
vissza a hüssbe… Egy éjjel alatt biztosan eléri a megfelelő állagot, de elég neki kb. 2 óra is.
Tálaláskor távolítsuk el a tortaforma szélét. A torta
tetejét szórjuk meg a pirított magvakkal. Szervírozáskor csorgathatunk a
szeletekre juharszirupot, és hinthetünk rá pici fahéjat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése