2015. október 12., hétfő

Szűzpecsenye illatos gombával leveles tésztában



A szűzpecsenye formás kis húsdarab! Érteni kell az elkészítésének csínjához, mert  nagyon mimóza lelkű alapanyag ám ő. Könnyen túl lehet sütni, akkor persze kiszárad. Ha azt akarjuk, hogy át is süljön, lágy és szaftos is maradjon, résen kell ám lennünk! Nos, tudnék erre egy nagyon frappáns kis megoldást: csomagoljuk a húst egy kis pirított gomba társaságában leveles tésztába! A gombától finom ízes lesz, a levelestészta pedig megóvja a kiszáradástól, és mennyei ropogós kérget ad neki!

HOZZÁVALÓK:
(2- 3 személyre)
·         kb. 300 g – os szűzpecsenye
·         200g csiperkegomba szeletelve – lehet valami más finom, illatos erdei gomba is
·         1 fej vöröshagyma apró kockára vagy félkarikára vágva
·         1 EK apróra vágott friss petrezselyemzöldje
·         1 MK őrölt kömény
·         1-2 EK magos mustár
·         1 kisebb gerezd zúzott fokhagyma
·         só,bors ízlés szerint
·         2-4 EK olaj
·         1 csomag hűtött, kinyújtott (konyhakész) leveles tészta

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       A szűzpecsenyét megtisztítjuk a húshártyáktól.
2.        Befűszerezzük a húst: 1EK - nyi olajat összekeverünk a fűszerekkel- sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával és a mustárral, majd ezzel a masszával jól bedörzsöljük a húst.
3.       A húst elősütjük: egy csinos serpenyőben kevéske (1-2 evőkanálnyi) olajat hevítünk, és ha elég forró, hirtelen, gyorsan kérget sütünk a hús külsejére (minden oldalról), és félretesszük.


4.       Elkészítjük a gombás masszát: a serpenyőben megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozhatjuk is, sőt még ételízesítőt is vethetünk be. Ha levet ereszt a gomba, nagyobb lángra kapcsolunk, és hagyjuk, hogy a lé kissé elfőjön. Mielőtt lekapcsolnánk a hőt, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjét.
5.       Elkészítjük a leveles tésztás csomagot: kiterítjük a tésztát, ráhalmozzuk a gombás masszát, elrendezzük, majd erre hosszában ráhelyezzük a szüzet. A tészta két végét ráhajtjuk a húsra,

 és szépen feltekerjük az egészet, mintha rétest készítenénk. Lekenhetjük tojássárgájával, akkor, szebbre sül.


6.       Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 170-180 fokos előmelegített sütőbe küldjük kb. 40-45 percre. Az a lényeg, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. 

Ha ez megtörtént, biztosak lehetünk benne, hogy a ropogós kéreg alatt szaftos és lágy húsra lelünk, melyet az illatos gomba tesz igazán teljessé.

Egy finom saláta és egy könnyed bor társaságában ínyenc fogás válik belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése