2015. október 4., vasárnap

Ricottás kiflitorta …avagy szikkadt péksütemények újraélesztve



Amikor az ember lánya észreveszi, hogy akad még a spájzban bőven szikkadt kifli, vagy amikor az öregedő kenyérke nagy meglepetést okozva  kibukik a tárolóból , és az  elfelejtett fonott kalácsról már nem is beszélve…, felvetődik a kérdés: Na ezzel  meg mit csináljak????
Adjunk a szottyadt péksüteményeknek egy új esélyt! Ha németesre vesszük a fazont, akkor kiflikóchot, ha  angolosan bánunk el vele, akkor kenyépudingot készíthetünk.
Nekem lenne egy harmadik tippem: ricottás kiflitortának neveztem el.



 És hogy miért pont ricotta? Egyébként használhatunk túrót is, de én beleszerettem a ricottába, mert sokkal lágyabb az íze, mint a túrónak, kicsit a mascarpone ízéhez közelít, viszont fele annyira sem zsíros... Szóval nagyszerű! Feléleszti a szikkadt péksüteményeket, nekem elhihetitek!
Ez egy könnyed  finomság, amely variálható tetszés szerint bármilyen gyümölccsel, öntettel, habbal, sodóval, pudinggal, ízzel, zamattal…és ne feledjük, hogy a kiflik, amiket felhasználunk, sokkal jobban járnak a prézlisorsnál vagy a kidobásnál!



HOZZÁVALÓK:
·         500g ricotta
·         3-4 tojás
·         5-6 grahamkifli
·         200 ml tej
·         80-100g cukor/ 120-140g eritritol
·         reszelt citromhéj
·         1 MK só

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A tejet, a tojások sárgáját és a cukrot/eritritolt elkeverjük.
2. A kiflit karikákra vágjuk és beáztatjuk a tejes masszába.
3. A ricottát elkeverjük a sóval és összevegyítjük a beáztatott kiflikarikákkal.
4. A tojások fehérjéhez csipetnyi sót és 2 EK cukrot/ 3 EK eritritolt adunk, és kemény habbá verjük.
5. A fehérjehabot óvatosan belekeverjük a ricottás kiflimasszába.
6. Egy 26-28 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelünk ki.
7. A kibélelt forma aljára rendezzük a masszát
8. 160-180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig (kb. 30 perc alatt) készre sütjük.


Lehet belőle kényeztető reggeli; ebéd – mondjuk második fogás egy tartalmas leves után,  de akár desszertnek is kinevezhetjük…csakis tőlünk függ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése