HOZZÁVALÓK:
3-4 személyre
A tócsnihoz:
·
3
szál sárgarépa
·
1 fej
zsenge, közepes nagyságú karalábé
·
1 (kb.
30 cm-es) cukkíni
·
1
pirospaprika
·
1-2
szem krumpli
·
1 – 2
gerezd zúzott fokhagyma
·
1
kisebb csokor petrezselyemzöldje
·
1 EK
majoránna
·
1 TK
őrölt színes bors
·
1-2
EK reszelt parmezán (akik nem szeretik a sajtokat, nyugodtan el is hagyhatják...)
·
1KK sütőpor
·
só
·
3
tojás
·
2 dl
főzőtejszín
·
Zabpehelyliszt vagy másféle liszt –kb. 6-8 EK.
Szóval annyi, amennyi felszívja a levet, és sűrűbb állagot ad a masszának.
A joghurtos öntethez:
·
250
ml 10%-os fehér joghurt
·
1 EK
apróra vágott kapor (friss)
·
pár csepp
citromlé, picit lehet a héjából is reszelni
·
késhegynyi(vagy
akár több is lehet) zúzott fokhagyma
·
kevéske
só
Én most azt
találtam ki, hogy a joghurtot zselatinnal kicsit megszilárdítom, hogy
mutatósabb legyen a tálaláskor. De ez a lépés el is hagyható...
És kell még pár
deka füstölt lazac is!!!
ELKÉSZÍTÉSE:
Ha a joghurtmártás
zselatinos verziója mellett döntünk, akkor kezdjük ezzel az egész hacacárét!
Szóval összekeverjük a hozzávalókat. A zselatint a használati utasítás
szerint adagoljuk a mártáshoz. Majd osszuk szét a masszát tetszés
szerinti formákba(én most kis szilikonos formákat használtam...) és tegyük őket
a hűtőbe dermedni, hogy csinosan kocsonyásak legyenek, ha jelenésük van.
Második lépésben
melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra.
És most már
foglalkozhatunk a történet főszereplőjével, a tócsnival: a zöldségeket,
miután alaposan megmostuk és pucoltuk, egyforma nagyságúra vágjuk- „zsülienre“-
vagyis gyufaszálnyi vastagságúra. Ha van aprítógép, akkor vessük be bátran!
Az aprított
zöldségekhez hozzáadjuk a tojásokat, parmezánt, főzőtejszínt és jól ízesítsük
meg a fűszerekkel. Jöhet a liszt is, amennyi jólesik. Kóstoljuk meg!
Elég sós? És ne csak sós legyen! Érezhetőek legyenek a fűszerek is! Bátran!
Következik a sütés.
Mint köztudott, a tócsnit bő olajban szokták kisütni. Én nem ezt a módot
választottam. Sütőben, tepsiben kevésbé olajos, és ugye mondanom sem kell, hogy
ez jóval egészségesebb is így.
Azonban itt is
van kétféle választási lehetőségünk:
1.
lehetőség-
tepsire sütőpapírt teszünk, picit megolajozzuk, és evőkanállal kis halmokat
kanalazunk egymás mellé. 15-20 perc
alatt készre sülnek, a kis halmokból pofás lepénykék lesznek.
2.
lehetőség
– használhatunk muffinformákat is. Ebben az esetben a masszát belekanalazzuk
a formákba, és kb. 45 percig sütjük. Igen, picit tovább tart, viszont a végeredmény
formatervezettebb...
Mindenki döntsön
saját belátása szerint!
Igazi könnyed
étek gazdag ízekkel. Kívül kicsit ropogós, belül finom puha. A sült zöldségek
édeskés ízét kiválóan kiegészíti a joghurt és a citrom üdén savanykás
íze. A fűszerek is ott muzsikálnak a háttérben... na és a füstölt
lazac...igazi pikantériát ad az egésznek. Ízek széles skálája ebben az egyszerű
és egészséges fogásban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése