2014. május 25., vasárnap

Zöldségtócsni kapros joghurttal és füstölt lazaccal

 
 
 


Egy igazi könnyed, tavaszi-nyári étek sok-sok  színnel  és ízes  fűszerekkel.
 
 


HOZZÁVALÓK:
 
 
 

3-4 személyre

A tócsnihoz:

·         3 szál sárgarépa

·         1 fej zsenge, közepes nagyságú karalábé

·         1 (kb. 30 cm-es) cukkíni

·         1 pirospaprika

·         1-2 szem krumpli

·         1 – 2 gerezd zúzott fokhagyma

·         1 kisebb csokor petrezselyemzöldje

·         1 EK majoránna

·         1 TK őrölt színes bors

·         1-2 EK reszelt parmezán (akik nem szeretik a sajtokat, nyugodtan el is hagyhatják...)

·         1KK sütőpor

·        

·         3 tojás

·         2 dl főzőtejszín

·          Zabpehelyliszt vagy másféle liszt –kb. 6-8 EK. Szóval annyi, amennyi felszívja a levet, és sűrűbb állagot ad a masszának.

A joghurtos öntethez:

·         250 ml 10%-os fehér joghurt

·         1 EK apróra vágott kapor (friss)

·         pár csepp citromlé, picit lehet a héjából is reszelni

·         késhegynyi(vagy akár több is lehet) zúzott fokhagyma

·         kevéske só

Én most azt találtam ki, hogy a joghurtot zselatinnal kicsit megszilárdítom, hogy mutatósabb legyen a tálaláskor. De ez a lépés el is hagyható...

És kell még pár deka füstölt lazac is!!!



ELKÉSZÍTÉSE:

Ha a joghurtmártás zselatinos verziója mellett döntünk, akkor kezdjük ezzel az egész hacacárét! Szóval összekeverjük a hozzávalókat. A zselatint a használati utasítás szerint adagoljuk a mártáshoz. Majd osszuk szét a masszát tetszés szerinti formákba(én most kis szilikonos formákat használtam...) és tegyük őket a hűtőbe dermedni, hogy csinosan kocsonyásak legyenek, ha jelenésük van.

Második lépésben melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra.

És most már foglalkozhatunk a történet főszereplőjével, a tócsnival: a zöldségeket, miután alaposan megmostuk és pucoltuk, egyforma nagyságúra vágjuk- „zsülienre“- vagyis gyufaszálnyi vastagságúra. Ha van aprítógép, akkor vessük be bátran!
 
 

Az aprított zöldségekhez hozzáadjuk a tojásokat, parmezánt, főzőtejszínt és jól ízesítsük meg a fűszerekkel. Jöhet a liszt is, amennyi jólesik. Kóstoljuk meg! Elég sós? És ne csak sós legyen! Érezhetőek legyenek a fűszerek is! Bátran!

Következik a sütés. Mint köztudott, a tócsnit bő olajban szokták kisütni. Én nem ezt a módot választottam. Sütőben, tepsiben kevésbé olajos, és ugye mondanom sem kell, hogy ez jóval egészségesebb is így.

Azonban itt is van kétféle választási lehetőségünk:

1.       lehetőség- tepsire sütőpapírt teszünk, picit megolajozzuk, és evőkanállal kis halmokat kanalazunk egymás mellé.  15-20 perc alatt készre sülnek, a kis halmokból pofás lepénykék lesznek.
 

2.       lehetőség – használhatunk muffinformákat is. Ebben az esetben a masszát belekanalazzuk a formákba, és kb. 45 percig sütjük. Igen, picit tovább tart, viszont a végeredmény formatervezettebb...
 

Mindenki döntsön saját belátása szerint!

Igazi könnyed étek gazdag ízekkel. Kívül kicsit ropogós, belül finom puha. A sült zöldségek édeskés ízét kiválóan kiegészíti a joghurt és a citrom üdén savanykás íze. A fűszerek is ott muzsikálnak a háttérben... na és a füstölt lazac...igazi pikantériát ad az egésznek. Ízek széles skálája ebben az egyszerű és egészséges fogásban.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése