2017. december 12., kedd

Francia lágy citromos kalács


Meglátni és megszeretni. Ez ennek a kis lágy, citromos kalácsnak a rövid története… Ahogy megpillantottam, tudtam, hogy nekem is el kell készítenem. Pláne, hogy 10 perc alatt összedobható. Látni lehetett rajta, hogy pihe-puha, s még a citrom ízét is hozzáképzeltem… 

A képhez volt egy kis francia szösszenet írva, hogy hogyan is kell elkészíteni.Persze - kis módosításokkal - valahogy így hangzott:
HOZZÁVALÓK:
·         200 g búzaliszt
·         200 g lágy vaj
·         140 g cukor (az eredeti recept 180g cukrot ír)
·         1 zacskó vaníliacukor
·         4 egész tojás
·         ½ csomag sütőpor
·         1 nagyobb citrom
·         2 EK mák (nem darált)
·         csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉSE:
1. A vajat tegyük lággyá – vegyük ki időben a hűtőből, hogy a szoba hőmérséklete tegye a dolgát – hogy megpuhítsa. Lehet mikróban is puhítani, csak ne folyjon!
2. Robotgépben keverjük habosra a tojásokat a cukorral, a lágy vajjal és a citrom reszelt héjával, na meg  annak levével. A citromot jól tisztítsuk meg felhasználás előtt, majd ügyeljünk arra, hogy csak a sárga héját reszeljük le, mert az alatta lévő fehér réteg megkeserítheti a kalácsunkat.
3. A habosra-levegősre kikevert masszánkhoz adjuk hozzá a lisztet, sütőport és a mákot.

4. Ha jól elkeveredtek, öntsük a krémes állagú elegyet egy kivajazott, kilisztezett őzgerincformába.

5. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb.30 percig – tűpróbáig. Jól el kell találni a sütés idejét, mert ha túlsütjük, nem lesz lágy, kiszáradhat.

Villámgyorsan elkészíthető, s az eredmény: enyhén ropogós külsejű, belül lágy, vaníliától és citromtól illatozó, fincsi kalács.
Bon appétit! :)


3 megjegyzés:

  1. A francia lágy citromos kalács nagyon finom, tényleg gyorsan össze lehet állítani, már másodszor sütöm, de nem utoljára! 👌😋

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jó süti ki kell próbálni 💯😋👍

    VálaszTörlés