‚Karamella, banán, na és esetleg tejszínhab... őőő... ebből baj nem lehet,
sőt...‘
-jelenthette ki 1972-ben Angliában, East Sussexben , Az Éhes Szerzeteshez’ címzett fogadóban a két
leleményes séf , akik valami nagyon finom, új desszertet akartak
alkotni. És milyen nagyon igazuk volt!!!
Sok kísérletezés és
agyalás után arra a megállapításra jutottak, hogy a banánt és a karamellát mindenki szereti, na meg passzolnak is együtt.
Leleményesek voltak a séf urak a desszert elkeresztelését illetően is, mert a
Banoffee név hűen hirdeti mivoltát: BAN(a banánból)+ OFFEE(a toffee-ból).
Ugye?!
Banán-karamella-tejszínhab hát ez ’tömörgyönyör’ a javából!!! Hatalmas kalóriabomba,
az biztos, de itt-ott kényeztethetjük
magunkat ezzel a tömény édességgel.
Elkészítése nagyon egyszerű. Készíthetjük torta
kivitelezésben, de kiváló pohárkrém is válhat belőle.
HOZZÁVALÓK:
az alaphoz:
·
200g háztartási keksz
·
110g olvasztott vaj
a javához:
·
3+ 1 karikára vágott banán
·
400 g konzerv karamella
·
80 - 100ml tejszín
·
250ml tejszín habbá verve
·
1-2 evőkanálnyi csokoládéforgács díszítésnek
·
én szoktam még a tetejére szórni néhány szem
sósmogyorót
ELKÉSZÍTÉSE:
A háztartási kekszet aprítóban morzsává őröljük, és jól
összekeverjük az olvasztott vajjal. Ha a torta dizájnt választjuk, akkor egy csatos
tortaformára lesz szükségünk (22-24 cm átmérő). A tortaforma karimáját bevonjuk
folpack-kal, majd a vajas kekszmorzsát jól lenyomkodjuk, hogy szilárd alapja
legyen a finomságoknak.
Hűtőbe tesszük legalább 40-50 percre.
Ezalatt az idő alatt kiszabadítjuk a karamellát a
konzervdoboz rabságából, és összemelegítjük 80-100ml tejszínnel. Nem kell forralni, elég, ha picit megolvad, és
összeáll a tejszínnel. Így kissé folyósabb lesz.
Ha megdermedt a kekszalap, beleönthetjük a karamellát,de 1
evőkanálnyit tegyünk félre- díszítésnek.A karamellát is pihentetni kell kb. 20 percet a hűtőben, hogy dermedjen, szilárduljon kicsit.
Ezután jöhet a többi: ráhalmozzuk a karikára vágott 3 banánt,
mindezt pedig megkoronázzuk a tejszínhabbal.
A tejszínhab tetejére jön a fent említett +1 banán, szintén karikázva, dísznek,
na meg a karamellacseppek és a csokiforgács, ja és a pár szem sós mogyoró…
Ha a pohárkrémes vezrzió mellett döntünk-aminek az elkészítése jóval egyszerűbb, akkor csak halmozzuk a hozzávalókat csinos poharakba-a sorrend csak rajtunk múlik...díszítsük tetszés szerint, és akár rögtön fogyaszthatjuk is, de hűtőben is pihentethetjük. Ahogy tetszik...
Jajjj, hát ez mennyei!!! Aki a karamellát szereti, annak mondanom sem kell, hogy próbálja ki, mert ez kihagyhatatlan.
Jajjj, hát ez mennyei!!! Aki a karamellát szereti, annak mondanom sem kell, hogy próbálja ki, mert ez kihagyhatatlan.