Van, aki ismeri,
van, aki kevésbé. Az arab világban több, mint ezeréves múltra tekint vissza.
Szóval nem mai gyerek. Nálunk, Európa szívében érzésem szerint úgy körülbelül másfél dekáddal
ezelőtt jelent meg a boltokban. Egy
igazi 'Jolly Joker': el lehet készíteni édesen, sósan, desszertnek, köretnek,
egytálételnek. Sok mindent elbír. Nincs markáns, meghatározó íze. Nagyon
alázatos, mert szívesen idomul más ízekhez. Én nagyon szeretem, mert
rengetegféleképpen variálható. Tetszetős kis golyócskák,gömböcök, szemecskék,
nevezzük, aminek akarjuk.
Ezúttal egy
egészséges és ízletes egytálételt hoztam össze:
A mostani
receptnél is (meg úgy általában is) alapvetően
abból indultam ki, hogy milyen hozzávalókat szeretnek itthon a híveim. …és így
jött össze az alábbi kompozíció:
Kuszkusz zöldfűszeres grillezett cukkínivel, padlizsánnal és babbal
HOZZÁVLÓK:
·
250 g
kuszkusz (száraz állapotban)
·
só (1
kávéskanál)1 kávéskanál ételízesítő
·
360
-380ml forró víz
·
1db 30 cm-es cukkíni és 1db kisebb padlizsán
hosszában felcsíkozva
·
3 db
sült pirospaprika (konzerv) apróra felkockázva, de grillezhetjük mi is, akkor
elég 1 nagyobb húsosabb
·
3
evőkanál pesztó a zöldségek bekenéséhez, ha nincs pesztó, akkor 1-2 gerezd
zúzott fokhagymát összekeverünk 2 evőkanál (olíva)olajjal és sóval,és ezzelmkenjük meg
·
200 g
vörös konzerv vesebab( a levétől megszabadítva)
·
Metélőhagyma,
petrezselyemzöldje apróra vágva
·
Só, bors,
balzsmecet
ELKÉSZÍTÉSE:
Forraljuk
fel a vizet!
Egy tálba tegyük bele a kuszkuszt. Hintsük a
tetejére a sót és az ételízesítőt. Érdemes olyan tálat választani, amelyben van
helye a kuszkusznak kétszeresére megduzzadni.
Öntsük nyakon a forró vízzel és fedjük le. Hagyjuk így állni 5-7 percig. Lemértem, hogy
jelen esetben a víz mennyisége a 250 g kuszkuszhoz 360 ml forró víz. Viszont mi
van akkor, ha picivel többet vagy kevesebbet akarunk készíteni. Gond egy szál
se! Létezik egy aranyszabály, miszerint annyi vizet öntsünk a kuszkuszra, hogy
az egy ujjnyira lepje el a kuszkuszt.
Készítsük elő a zöldségeket. Alapos mosás után
vágjuk ketté a cukkínit és a padlizsánt, majd tetszés szerint vágjuk 3-4 mm-es csíkokra vagy maradhatunk a karikánál is.
A szeletek egyik felét szórjuk meg sóval és enyhén olajozzuk, a másik felükre
kenjük rá a pesztót. Hagyjuk picit állni, hogy az ízek átjárják a zöldségeket.
Bordázott grillserpenyőt használunk
a grillezéshez. Ha nincs, az sem gond, használhatunk közönséges grillserpenyőt
is. Szóval forrósítsuk fel a serpenyőt, de ne olajozzuk, mert akkor az nagyon
fog füstölni. Ne feledjük, hogy a zöldségeken van olajréteg, pont annyi,
amennyi kell.
Nem túl magas hőfokon grillezzük meg a
zöldségeket, hogy szép csíkosak legyenek, és kissé füstös ízt kapjanak – ez a
pikantéria része.
Kóstoljuk meg! Sózhatjuk még, borsozhatunk, és
ne feledjük a balzsamecetet, vagy jópár csepp citromlevet, amely nagyon szépen
felüdíti a grilles-füstös ízeket és kiegészíti ezt az ízkavalkádot. Ízek,
illatok, színek!!! Mmmm…
Miután kihűltek,
vágjuk őket apró kockára.
Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele
a kuszkuszt, a grillzöldségeket, paprikát,petrezselyemzöldet, metélőhagymát, babot,
jól keverjük össze.
…és
akkor jöhet a tálalás…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése