Az utóbbi pár hónapban emeltem a napi zöldségadagomat, mert
rájöttem, mennyi re jótékony is ez: egészséges, laktató, és nem árt a
vonalainknak sem… És ami szintén jó hír, hogy sokféleképpen elkészíthető:
párolva, hirtelen sütve, csőben sütve, grillezve, pirítva, pürésítve, flambírozva (! hú, ez buli!)…és még sorolhatnám…
Legutóbbi nagy felfedezettem, és egyben hatalmas kedvencünk:
a kelbimbó! Olyan helyes, nett, aranyos minikáposztafej, és
néhány hozzávalóval meg egy kis pirítással isteni fogás válhat belőle.
HOZZÁVALÓK:
1 személyre:
·
10-14 szem kelbimbó (lehet több isJ)
·
30-40 g feketeerdei sonka felcsíkozva ( vagy
bármi pikáns husi, akár valami jóféle füstölt kolbász is megteszi)
·
½ vagy 1 gerezd fokhagyma zúzva
·
só, bors ízlés szerint
·
pici olívaolaj
·
reszelt parmezán – a tetejére
ELKÉSZÍTÉSE:
1.
A kelbimbókat mossuk, megtisztítjuk a külső
levelektől, félbevágjuk, majd enyhés sós vízben pár percig félpuhára
vagy teljesen puhára főzzük. Leöntjük róluk a vizet.
2.
Egy terebélyesebb serpenyőben pici olajat
hevítünk, és ha kellően forró, akkor gyorsan, ügyesen ropogósra pirítjuk a vékony
sonkacsíkokat, kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük őket.
3.
A serpenyőben maradt, finoman füstölt illatú és
ízű olajat ismét felhevítjük, és ebbe beleküldjük a kelbimbókat és a zúzott fokhagymát. Csipetnyi
sót és borsot is hintünk rájuk, pár perc alatt jól megpirítjuk őket, és így
előhozzuk a bennük rejlő cukrokat, amelyek szépen megkaramellizálódnak.
4.
Ezután hozzáadjuk a pirított sonkacsíkokat és jól összerázzuk a
társaságot.
5.
Tegyük egy szép tálra, szórjuk meg reszelt
parmezánnal, plusz egy kanál tejföl is nagyon finoman kiegészíti.
Az édes és a sós íz kellemes harmóniája járja át ezt a
fogást, amit mesterien kiegészít a fokhagyma karakánsága és a ropogósra pirult
sonka enyhén füstölt íze. A hűs tejföl pedig egy kis csoda a tetején… ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése