2017. február 23., csütörtök

Galántai szelet avagy kicsontozott csirkecomb martinis pácban



Hogy mitől galántai, azt sajnos nem tudom. Ezen a néven került be a családi recepttárba vagy 30 évvel ezelőtt, eredetileg disznóhúsra íródott, bő olajban történő sütéssel, s a martininek a pácban híre sem volt… Én a disznót csirkére váltottam, s úgy gondolom, hogy a nemes martini csodákat művel bármilyen hússal. A hús tepsiben sütve meg sokkal egyszerűbb és egészségesebb. Örömmel mondhatom, hogy ezek a változtatások kimondottan az előnyére váltak ennek a fogásnak. Az eredmény egy könnyen elkészíthető, omlós, puha, ízletes, zamatos húsétel.


HOZZÁVALÓK:
·         1 kg kicsontozott csirkecomb (Ha valaki a csirkemellet szereti, azzal is lehet, csak kicsit szárazabb. Csirkecombból az igazi.)
·         A PÁCHOZ:
o   3-4 egész tojás (nyersen)
o   2 EK kecsup
o   2 EK mustár
o   3-4 EK Worcester szósz
o   2-4 gerezd fokhagyma apróra zúzva
o   ½ MK őrölt szegfűbors
o   ½ MK feketebors
o   1MK só
o   50-100 ml Martini
-          a bors, só, fokhagyma és a Martini mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk… meg igazság szerint bátran lehet kísérletezni a többivel is.

ELKÉSZÍTÉSE:
1.       Elkészítjük a pácot: a hozzávalókat jól összekeverjük.
2.       Ebbe belerakjuk a kicsontozott hússzeleteket ügyelve arra, hogy a pác mindenhol érje őket.
3.       Pár órára, de leginkább éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átjárják a húst, s hogy a Martini is beivódjon minden kis porcikába.
4.       Ha eljött az ideje, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük a húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást, majd 160-170 fokra előmelegített sütőbe küldjük őket, s addig sütjük, amíg szép, pirosas színük nem lesz.


Ilyen egyszerű! Köretnek fogyaszthatunk hozzá sült krumplit, krokettet, párolt vagy grill zöldséggel is kiváló, na meg valami finom saláta is jár hozzá.

Jó étvágyat!

2017. február 5., vasárnap

Gundel palacsinta mézeskalácsos töltelékkel





Ezt a receptet –illetve ötletet már egy hónapja készülök feltenni a blogra. Csak a halasztgatás… Aztán az is megfordult a fejemben, hogy majd karácsony előtt,decemberben, ha aktuális lesz- a mézeskalács szezonja miatt… 


Végül úgy döntöttem, hogy megosztom így február elején is, mert arra gondoltam, hogy nem foszthatlak meg benneteket ettől a finomságtól, a fűszeres mézeskalácskrémes palacsintától. Ez kihagyhatatlan… a palacsinta gyengéden körbeöleli a lágy, tejszínnel szelídített, ámde azért karakteresen fűszeres mézeskalácsmasszát.

Maradt még valami a karácsonyi mézeskalácsból? Talán még kapni a boltokban? Az IKEÁban még volt…Pepparkakor névre hallgat, és nagyon omlós meg fűszeres.. Mondanom sem kell, kifutó termék ez már ilyenkor. Ha nem kapni már boltban sem, akkor találékonynak kell lenni. Süthetünk is, de….ááá….hangulat is kell hozzá.
Egyszerű, omlós, vajas kekszből is lehet, melyet őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal, pici gyömbérporral meg lehet bolondítani.

Szóval nézzük a receptet, ami egyébként roppant egyszerű.

PALACSINTA:  majdnem mindenkinek megvan a titkos, jól bevált, ezerszer is kipróbált recept, de ha mégsem itt a klasszikus Gundelpalacsinta-tészta hozzávalói:
(kb. 6-8 db)
·         100 g simaliszt
·         1 egész tojás
·         100 ml tej
·         víz – szükség szerint, hogy a massza megfelelő sűrűségű legyen
·         csipetnyi só
TÖLTELÉK:
·         kb. 250 g mézeskalács
·         zsíros tejszín – szükség szerinti mennyiségben

1.       Megsütjük a palacsintákat.
2.       A mézeskalácsot robotgépben finom porrá őröljük.
3.        Ha vajas keksszel dolgozunk, akkor ugyanezt tesszük, viszont ne feledkezzünk meg a fűszerekről!
4.       A mézeskalács-őrleményhez tejszínt löttyintünk. Annyit, hogy lágy, könnyen kenhető masszát kapjunk.

Megkenjük a palacsintákat…és…Ki kell próbálni! Ez isteni!